ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δέκα «πύργοι» από χρυσάφι

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη ήταν η αφορμή να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη για να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας. Η λιτότητα αυτή ωστόσο δεν εφαρμόστηκε κατά την κατασκευή των γραφείων, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 20/3/2015

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακριβότερα κτίρια απ' αυτό της ΕΚΤ, με πρώτο και καλύτερο αυτό του One World Trade Center στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που έχει το ίδιο ύψος με τους δίδυμους πύργους και χτίστηκε στο ίδιο μέρος. Στο εσωτερικό, το κτίριο έχει ένα κλιμακοστάσιο αφιερωμένο στους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στις 9/11. Κόστισε 3,9 δισ. δολάρια.

Δεύτερο στη λίστα είναι το κτίριο της ρουμανικής Βουλής στο Βουκουρέστι, αλλοτινό σύμβολο της παντοδυναμίας του Τσαουσέσκου, το λεγόμενο Σπίτι του Λαού (Casa Poporului). Το κτίριο άρχισε να χτίζεται κατόπιν εντολής του Τσαουσέσκου το 1984. Για την ολοκλήρωση του κτιρίου εργάστηκαν 400 αρχιτέκτονες και 20.000 εργάτες που δούλευαν όλο το 24ωρο ανά τρεις βάρδιες.

Η ανακαίνιση του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία θα στοιχίσει 2,1 δισ. δολάρια, τα οποία καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το κόστος αυτό καθιστά το Νοσοκομείο το τρίτο ακριβότερο κτίριο στον κόσμο, θα είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα στον κόσμο.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Palazzo, πολυτελές ξενοδοχείο και καζίνο στο Λας Βέγκας. Κατέχει το ρεκόρ για το ψηλότερο ολοκληρωμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη Νεβάδα. Η κατασκευή του κόστισε 1,9 δισ. δολάρια και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2006, αλλά τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 17 Ιανουαρίου του 2008. Το Shard, το ψηλότερο κτίριο στο Λονδίνο με 310 μέτρα ύψος, ολοκληρώθηκε το 2013 με κόστος 1,8 δισ. δολάρια. Το κράτος του Κατάρ ο ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Η Ασία έχει την... τιμητική της στη λίστα με τα ακριβότερα κτίρια, αφού τέσσερα βρίσκονται σε αυτή την ήπειρο. Το Ταϊπέι 101, το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο βρίσκεται στο Ταϊπέι της Ταϊβάν, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004 με κόστος 1,76 δισ. δολάρια.

One World Trade Center - 3,9 δισ. $.

Το ακριβότερο κτίριο στη Δύση

Το υψηλότερο και ακριβότερο (στη Δύση) κτίριο του κόσμου με ύψος 540 μέτρα. Βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στις 3 Νοεμβρίου 2014 το κτίριο άνοιξε για το κοινό και η πρώτη εταιρεία που στεγάστηκε εκεί ήταν ο εκδοτικός κολοσσός Conde Nast, που κατέλαβε 22 ορόφους. Εγκαινιάστηκε το 2014, αν και τα εγκαίνιά του είχαν προγραμματιστεί για το 2006, όμως «πάγωσαν» λόγω κωλυσιεργίας και πολιτικών ερίδων.

One World Trade Center - 3,9 δισ. $.  Το ακριβότερο κτίριο στη Δύση  Το υψηλότερο και ακριβότερο (στη Δύση) κτίριο του κόσμου με ύψος 540 μέτρα. Βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στις 3 Νοεμβρίο

O πύργος Burj Khalifa, ένας τεράστιος ουρανοξύστης που βρίσκεται στο Ντουμπάι και κατέχει το ρεκόρ για το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 829,8 μέτρα, εγκαινιάστηκε το 2010. Το κόστος του έφτασε τα 1,5 δισ. δολάρια. Στη Σιγκαπούρη βρίσκεται το CapitaGreen, που στοίχισε 1,4 δισ. δολ. Μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου καλύπτεται από ζωντανά φυτά και η οροφή του κτιρίου έχει έναν «ουρανό από δάσος». Τα ακριβά κτίρια της Ασίας συμπληρώνει το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού στο Κιότο της Ιαπωνίας που ολοκληρώθηκε το 1997 και στοίχισε 1,25 δισ. δολάρια.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ