ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Εκλογικό μανιφέστο για σκληρό Brexit

Ο τρόπος με τον οποίο η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, αν θα είναι «μαλακός» ή «σκληρός», δείχνει ότι θα μονοπωλήσει τη σύντομη προεκλογική περίοδο στη χώρα μέχρι και τις 8 Ιουνίου, οπότε οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγηθούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις κάλπες (το 2014 για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, το 2015 για τις βουλευτικές εκλογές, το 2015 για το δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit και τώρα για τις πρόωρες βουλευτικές).

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4 , ενημερώθηκε
Το Brexit που προωθεί η Μέι θα μονοπωλήσει τη σύντομη προεκλογική περίοδο στη χώρα μέχρι και τις 8 Ιουνίου
Το Brexit που προωθεί η Μέι θα μονοπωλήσει τη σύντομη προεκλογική περίοδο στη χώρα μέχρι και τις 8 Ιουνίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», που υποστηρίζει θερμά το σκληρό Brexit και που την επομένη της ανακοίνωσης Μέι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κυκλοφόρησε με την πρωτοσέλιδη... λενινιστική προτροπή «Συντρίψτε τους σαμποτέρ», αναφερόμενη στους φιλοευρωπαϊστές εντός και εκτός Συντηρητικού Κόμματος, η πρωθυπουργός σκοπεύει να συμπεριλάβει στο εκλογικό της μανιφέστο τους όρους για ένα σκληρό Brexit.

Η Μέι θα δεσμευτεί, γράφει η «Mail», επισήμως εν όψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου για τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών, για έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και για άρση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των εγχώριων υποθέσεων.

Η ίδια η Μέι έχει ήδη ανακοινώσει -από την ημέρα που ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την εκκίνηση των διαδικασιών του Brexit- ότι ο περιορισμός στη μετανάστευση και ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από και προς τη Βρετανία θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξει η βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, το Λονδίνο θα επισκεφθούν την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συζητήσεις με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, εν όψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ των 28 χωρών.

Χθες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εκτίμησε ότι η Βρετανία αναμένεται να χάσει όχι μόνο την ΕΕ αλλά περισσότερα, εξαιτίας της απόφασής της να εγκαταλείψει το μπλοκ, ενώ τόνισε, από το Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο αναμένονται δύσκολες.

Εργατικοί
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που βρέθηκε «κατηγορούμενος» από πολλούς βουλευτές του μετά το δημοψήφισμα ότι η στήριξή του προς το Remain ήταν χλιαρή, τόσο που αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος που θέλουν την Ευρώπη πρέπει να στραφούν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, επιχειρεί να στρέψει τον προεκλογικό του αγώνα σε θέματα οικονομίας.

Πάντως, χθες ξεκαθαρίστηκε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit «δεν είναι πολιτική των Εργατικών και δεν θα περιλαμβάνεται στο μανιφέστο του κόμματος».

Η δήλωση έγινε ως διευκρίνιση επί άλλων τοποθετήσεων από το κόμμα νωρίτερα χθες, οι οποίες απέφευγαν να αποκλείσουν την υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς μετά την πρώτη μεγάλη προεκλογική του ομιλία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε πρώτος αποφύγει να αποκλείσει το επαναληπτικό δημοψήφισμα, όπως και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

Μάλιστα, ο ΜακΝτόνελ σε συνέντευξή του την Τετάρτη είχε αναφέρει ότι οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν εν όψει των εκλογών ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα πρέπει «να τεθεί στην κρίση του κοινοβουλίου και ενδεχομένως (στην κρίση) του βρετανικού λαού».

Ο Κόρμπιν ξεκίνησε την εκστρατεία επιθετικά, επικαλούμενος μια ανίερη συμμαχία, ένα κονσόρτσιουμ, όπως το αποκάλεσε, των σκοτεινών δυνάμεων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο τον πολεμά λυσσαλέα. Αμφισβήτησε όλες τις δημοσκοπήσεις που καθόλου ευνοϊκές δεν είναι για τους Εργατικούς: Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 48%, ακολουθούμενο από το Εργατικό Κόμμα με 24%, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», που επικαλείται στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας δημοσκοπήσεων YouGov.

Πριν από τις εκλογές που προγραμματίστηκαν για τις 8 Ιουνίου, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν 12% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 7% στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), και σε διάφορους άλλους το υπόλοιπο 9%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις και αναλύσεις εκλογολόγων, οι Εργατικοί του Κόρμπιν θα υποστούν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους. 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ