ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενα παιδί πεθαίνει από πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα!

Τα στοιχεία για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που ανακοινώθηκαν χθες, είναι δραματικά: Εν έτει 2009 ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα και περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού -1,02 δισ. άνθρωποι- υποσιτίζεται

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:58, 17/11/2009

Τα στοιχεία για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που ανακοινώθηκαν χθες, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη, είναι δραματικά: Εν έτει 2009 ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα και περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού -1,02 δισ. άνθρωποι- υποσιτίζεται.

Στήνοντας μια σκηνή απέναντι από την έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους εναντίον των πολυεθνικών που χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο κερδοσκοπίας.

Η Σύνοδος, που διεξάγεται χωρίς οικονομικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της πείνας, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του πάπα Βενέδικτου και 60 πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Βραζιλίας, Μουμπάρακ και Λούλα, ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος, παρότι η χώρα του μαστίζεται από την πείνα και την ανέχεια, ταξιδεύει με συνοδεία 60 ατόμων.

Αισθητή ήταν η απουσία των ηγετών των ανεπτυγμένων χωρών. Από τον όμιλο του «G8», μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν παρών. Σύμφωνα με την ιταλική αντιπολίτευση, ίσως ο Καβαλιέρε ήθελε να αποφύγει να παραστεί στη δίκη του για φορολογική απάτη, η οποία, αν και ξεκινούσε χθες, τελικά ανεβλήθη για τις 18 Ιανουαρίου. Η αναβολή έγινε λόγω της συμμετοχής του Ιταλού πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στη σύνοδο, ο πάπας Βενέδικτος κατήγγειλε την κερδοσκοπία που «βάζει την τροφή» στο ίδιο επίπεδο με όλα τα άλλα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού υπάρχουν, όμως είναι πολύ ακριβά για να τα εισαγάγουν οι χώρες που τα χρειάζονται. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα χρειαστεί περίπου 44 δισεκατομμύρια ετησίως, σε σχέση με τα 8 δισεκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν φέτος, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ