ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επί 14 μέρες οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τα παιδιά τους

Πτώματα παντού, ρημαγμένοι δρόμοι,

το αίμα ρέει άφθονο,

με το 1/3 των νεκρών

και των τραυματιών

να είναι ανήλικοι

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:46, 11/1/2009

Τραγωδίας συνέχεια στη Γάζα με το παλαιστινιακό αίμα να κυλά ποτάμι στα συντρίμμια, τα πτώματα να μαζεύονται βουνό στους ρημαγμένους δρόμους, τις ισραηλινές βόμβες να πέφτουν βροχή, την ανθρωπιστική βοήθεια να διανέμεται με το σταγονόμετρο και τα όποια διπλωματικά «φώτα» να φαντάζουν θολά στον ορίζοντα. Υστερα από 14 ημέρες αδυσώπητων ισραηλινών επιθέσεων, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θρηνούν τουλάχιστον 783 νεκρούς (μεταξύ αυτών 257 παιδιά) και 3.100 τραυματίες (μεταξύ αυτών 1.080 παιδιά), αριθμοί οι οποίοι χαρακτηρίζονται «έγκυροι» από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Ενας στους τρεις Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους είναι ανήλικος και ένας στους δύο απλός πολίτης. «Ολόκληρες οικογένειες θάβονται μαζί στα συντρίμμια με αυξανόμενη συχνότητα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζον Χολμς.

Σχολεία, ασθενοφόρα, φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA) βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων οι οποίες, με πρόσχημα την εξάλειψη της Χαμάς, κυριολεκτικά ισοπεδώνουν κατοικημένες περιοχές χτυπώντας αδιακρίτως προς πάσα κατεύθυνση.

Οβίδες σε σχολεία
Την περασμένη Τρίτη εξαπέλυσαν οβίδες εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια στο οποίο είχαν καταφύγει περίπου 350 άνθρωποι, σκοτώνοντας περισσότερους από 40. Σημειωτέων πως το εν λόγω οικοδόμημα βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή και έφερε σημαία του Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ακριβείς συντεταγμένες του είχαν κοινοποιηθεί στον ισραηλινό στρατό, ακριβώς προκειμένου να μη χτυπηθεί.

Την ίδια ημέρα, ισραηλινές οβίδες έπεσαν κοντά σε ακόμη δύο σχολεία του ΟΗΕ, ενώ περίπου ένα 24ωρο νωρίτερα, τη Δευτέρα, δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν κατ εξακολούθηση τρεις κατοικίες στο Ζεϊτούν με αποτέλεσμα να πεθάνουν 30 άμαχοι. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός είχε, προτού επιτεθεί, συγκεντρώσει στα εν λόγω οικήματα, ωσάν «πρόβατα στη σφαγή» περίπου 110 Παλαιστινίους, υποτίθεται προκειμένου να είναι περισσότερο ασφαλείς. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι Ισραηλινοί απαγόρευαν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού να προσεγγίσουν την περιοχή αφήνοντας τους τραυματίες να αργοπεθαίνουν.

Τόσο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) όσο και η UNRWA διαμαρτύρονται εντόνως για τη στάση των Ισραηλινών οι οποίοι, ως φαίνεται, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ανθρωπιστική βοήθεια (το μόνο που μοιράζουν αφειδώς, πέρα από βόμβες, είναι φυλλάδια τα οποία καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις οικίες τους) αλλά και εμποδίζουν αποφασιστικά το έργο της.

Προχωρώντας έτι περαιτέρω, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, ζήτησε τη διεξαγωγή «αξιόπιστων και ανεξάρτητων» ερευνών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα και Δυτική Οχθη οι οποίες πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ ανταποκρίθηκε γράφοντας, όπως κάνει συνήθως όλους τους καταγγέλλοντες στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ 
gskafidas@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ