ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Αϊτινή μετανάστρια που κυβερνά τον Καναδά

Ο ξεριζωμός της οικογένειάς της πριν από 41 χρόνια από τον δικτάτορα Ντιβαλιέ, έμελλε να γίνει η αφετηρία μιας ονειρεμένης πορείας, που την ανέδειξε σε Κυβερ-νήτη της νέας πατρίδας της

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:51, 18/10/2009
Η Μικαέλ Ζαν σε ομιλία της στην έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2009.

Η Μικαέλ Ζαν σε ομιλία της στην έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2009.

Η διαδρομή από το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής όπου γεννήθηκε μέχρι το Ριντό Χολ, την επίσημη κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά, ήταν μεγάλη... Η Μικαέλ Ζαν χρειάστηκε στα 11 χρόνια της να ακολουθήσει στην εξορία την οικογένειά της για να γλιτώσουν από τον δικτάτορα Φρανσουά Ντιβαλιέ. Αντιμετώπισε τη νέα της «πατρίδα» με τόλμη και αποφασιστικότητα. Και τα κατάφερε. Οχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ξεχωρίσει..

Από το 2005, η Αυτής Εξοχότητα Μικαέλ Ζαν είναι Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, εκπροσωπεί τη βασίλισσα Ελισάβετ στη χώρα και εκτελεί καθήκοντα αρχηγού κράτους. Στις 29-31 Οκτωβρίου, η σημαντική αυτή γυναίκα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου να παρευρεθεί -μεταξύ άλλων- στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο εν όψει των Χειμερινών Αγώνων του Βανκούβερ, που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τους Παραολυμπιακούς το 2010.

Με οδηγό το όνειρο
Η Μικαέλ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αϊτής, στο Πορτ-ο-Πρενς στις 6/9/1957. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Καραϊβική μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της το 1968 για να βρεθούν στον Καναδά όπου ζούσε ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ο πατέρας της, ο οποίος είχε βασανιστεί από το δικτατορικό καθεστώς.

Η οικογένεια αρχικά εγκαταστάθηκε στο Κεμπέκ και στη συνέχεια μετακόμισε με τη μητέρα και την αδερφή της στο Μόντρεαλ. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της πόλης και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της δίδαξε ιταλικά στο τμήμα Λογοτεχνίας και Σύγχρονων Γλωσσών. Κέρδισε 3 υποτροφίες και έτσι συνέχισε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια της Περούτζια, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ενημερωτικών εκπομπών στο τηλεοπτικό δίκτυο του Radio Canada και στο CBC Newsworld, ενώ τιμήθηκε και με πολλές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, είναι το Βραβείο Μιρέιγ Λανκτό για μία έκθεσή της με θέμα τη συζυγική βία, το Βραβείο Ανίκ για το καλύτερο ενημερωτικό ρεπορτάζ στον Καναδά για την έρευνα με θέμα τη δύναμη του χρήματος στην κοινωνία της Αϊτής, καθώς και το Βραβείο Δημοσιογραφίας της Διεθνούς Αμνηστίας του Καναδά. Τη δεκαετία του '90 συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ του συζύγου της σκηνοθέτη Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ, τα οποία διακρίθηκαν διεθνώς. Εχουν μία κόρη 9 ετών, τη Μαρί-Ιντέν.

Η κυβερνήτης του Καναδά σε συνάντησή της με μαθητές Γυμνασίου στο Κεμπέκ, τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η κυβερνήτης του Καναδά σε συνάντησή της με μαθητές Γυμνασίου στο Κεμπέκ, τον Σεπτέμβριο του 2009.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
«Χτίζει γέφυρες» για τη συμμετοχή των πολιτών

Η Μικαέλ Ζαν είναι η 27η Γενική Κυβερνήτης από την ίδρυση της Καναδικής Συνομοσπονδίας το 1867, φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της ως αρχηγού του κράτους. Είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα και η πρώτη που κατάγεται από την Καραϊβική. Η ίδια επιθυμεί να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κυριαρχεί ο διάλογος και να εισακούεται ο λόγος των πολιτών.

«Πάταξη της απομόνωσης» ήταν το σύνθημα που επέλεξε όταν ανακηρύχθηκε Γενική Κυβερνήτης του Καναδά στις 27 Σεπτεμβρίου 2005. Πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να δημιουργούνται ευκαιρίες ώστε όλες οι γενιές, οι κουλτούρες και οι κοινότητες να μπορούν να επικοινωνούν και να εργάζονται από κοινού για την ευημερία όλων όσοι ζουν στον Καναδά.

Η Γενική Κυβερνήτης επιθυμεί να εισακούγεται η φωνή του πολίτη. Με τον σύζυγό της δημιούργησαν την ιστοσελίδα Citizen Voices, που αποτελεί χώρο για διάλογο, ένα ανοιχτό φόρουμ σχετικά με θέματα τα οποία απασχολούν τους Καναδούς και ιδιαίτερα τους νέους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της η Μικαέλ Ζαν, πέρα από τις επίσημες επισκέψεις, ταξιδεύει σε κάθε περιοχή της χώρας και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο προκειμένου να ακούσει τα προβλήματά του.

Οι νέοι αποτελούν μία από τις προτεραιότητές της και γι’ αυτό στα ταξίδια της διοργανώνει ανοιχτές συζητήσεις μαζίτους. Το ίδιο θα κάνει και στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου στην «Τεχνόπολη» όπου μαζί με φοιτητές πανεπιστημίου και μαθητές της Γ’ Λυκείου θα συζητήσουν το θέμα «Χτίζοντας την κοινωνική αλλαγή: Η ενεργός συμμετοχή της νεολαίας για μια καλύτερη κοινωνία».

ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
clarayen@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ