ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η Νορβηγία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η Νορβηγία είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανατρέποντας τη γειτονική Δανία από την πρώτη θέση. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:09, 20/3 , ενημερώθηκε

Η έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας μετρά την «υποκειμενική ευημερία» - δηλαδή το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και γιατί. 

Η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα ενώ η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία κατατάσσεται τελευταία. 


Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κυριάρχησαν στην κορυφή του πίνακα, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να κατοχυρώνουν την 14η και την 19η θέση αντίστοιχα. Η Κύπρος βρέθηκε στην 65η θέση και η Τουρκία στην 69η, ενώ η Ελλάδα κατέκτησε την 87η θέση, πίσω από το Αζερμπαϊτζάν. 

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και εκείνες που επλήγησαν από τις συγκρούσεις έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Η Συρία κατέκτησε την 152η θέση μεταξύ 155 χωρών, ενώ η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζουν πείνα, κατετάγησαν στις θέσεις 146 και 147. 

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα 20 Μαρτίου. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη σε ένα υποκειμενικό ερώτημα σε περισσότερα από 1.000 άτομα και διενεργείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 150 χώρες.

«Φανταστείτε μία σκάλα, με σκαλιά που αριθμούνται από το 0 στο κάτω μέρος έως το 10 στην κορυφή» λέει το ερώτημα. «Η κορυφή της σκάλας αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή ζωή για εσάς και το κάτω μέρος της σκάλας αντιπροσωπεύει τη χειρότερη δυνατή ζωή για εσάς. Σε ποια βαθμίδα της σκάλας θα λέγατε ότι εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι στέκεστε αυτή τη στιγμή;». 

Το μέσο αποτέλεσμα είναι η βαθμολογία της χώρας - που κυμαίνεται από το 7,54 της Νορβηγίας στο 2,69 της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αλλά η έκθεση προσπαθεί επίσης να αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία για να εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι μιας χώρας είναι πιο ευτυχισμένοι απ' ό,τι σε κάποια άλλη. 

Εξετάζει επίσης παράγοντες, όπως η οικονομική δύναμη (κατά κεφαλήν ΑΕΠ), η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία της επιλογής, η γενναιοδωρία και η αντίληψη της διαφθοράς. 

Πηγή: BBC

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ