ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Πόλη κρατάει το «κλειδί» της επόμενης μέρας

Σε ψήφο εμπιστοσύνης που θα τον «αθωώσει» από όλα τα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορήθηκε από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά επιχειρεί να μετατρέψει τις σημερινές δημοτικές εκλογές ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Εκλογές που είναι όμως κρίσιμες για το ίδιο το μέλλον της Δημοκρατίας και της σταθερότητας της Τουρκίας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 30/3/2014
Υποστηρικτές του ΑΚΡ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.
Υποστηρικτές του ΑΚΡ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Μέσα από το διχαστικό και διαλυτικό κλίμα που δημιούργησαν οι τρεις μήνες της κατά μέτωπον σύγκρουσης με την Κοινότητα του Φ. Γκιουλέν και οδήγησαν στην αποκάλυψη δεκάδων σκανδάλων κυβερνητικών παραγόντων και της οικογένειας του Τούρκου πρωθυπουργού, η Τουρκία φθάνει στις κάλπες βαθιά τραυματισμένη.

Το τελευταίο δεκάμηνο, μετά τα επεισόδια στο Γκεζί, ήταν τραγικό για τον Τούρκο ηγέτη, καθώς έπληξε την εικόνα του και υπονόμευσε το διεθνές κύρος του. Από τις 17 Δεκεμβρίου ο Τ. Ερντογάν έχει αποσυρθεί ουσιαστικά από τη διακυβέρνηση της χώρας και ολόκληρη η κρίση της Κριμαίας τον βρήκε να ασχολείται με τη διαχείριση της κρίσης των σκανδάλων, ενώ ο Λευκός Οίκος μετά τη διάψευση των ισχυρισμών του για το υποτιθέμενο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπαράκ Ομπάμα αποδοκίμασε δημόσια τις απαγορεύσεις του Twitter και του YouTube, ενώ και η ΕΕ υποχρεώθηκε να αποδοκιμάσει αυτές τις επιλογές του.

Συντηρητισμός
Ομως το εκλογικό σώμα στην Τουρκία δεν λειτουργεί με τους ίδιους όρους όπως η διεθνής κοινή γνώμη. Με πολύ μικρή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μεσαία τάξη και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα ευγνωμονούν τον Ερντογάν για την αύξηση των εισοδημάτων τους. Συντηρητικά στρώματα και θρησκευόμενοι πολίτες πείθονται εύκολα από τις θεωρίες διεθνούς και εγχώριας συνωμοσίας και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον ηγέτη τους.

Στις δημοτικές εκλογές «κλειδί» είναι η Κωνσταντινούπολη με 9,9 εκατ. ψηφοφόρους, όπου κερδίζουν οι ισλαμιστές από το 1994, όταν δήμαρχος είχε εκλεγεί ο Ερντογάν. Η αντιπολίτευση φαίνεται να μειώνει τη διαφορά, αλλά δύσκολα θα κάνει την ανατροπή. Οι άλλες μεγάλες μάχες είναι στην Αγκυρα, όπου και πάλι εκλέγονται ισλαμιστές από το 1994, αλλά και στη Σμύρνη, όπου είναι όμως το προπύργιο της αντιπολίτευσης, του CHP.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009 το AKP είχε συγκεντρώσει 38,8% και ο πήχης εκ των πραγμάτων τίθεται σε αυτό το όριο. Ο Τ. Ερντογάν θα θεωρήσει ότι αποτελεί άφεση αμαρτιών του η υπέρβαση αυτού του ποσοστού, αλλά αυτή είναι και η μεγάλη «παγίδα» και για τον ίδιο και την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εφόσον περάσει το μεγάλο εμπόδιο των δημοτικών εκλογών, ίσως πιστέψει ότι μπορεί πλέον να διεκδικήσει και την προεδρική εκλογή του Αυγούστου.

Ομως σε ένα τόσο πολωμένο κλίμα, το 49,95% των βουλευτικών εκλογών του 2011 ακόμη κι αν διατηρηθεί δεν είναι αρκετό στον δεύτερο γύρο για να δώσει τη νίκη στον Τ. Ερντογάν απέναντι σε έναν αντίπαλο τον οποίο θα στηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Και τότε το πολιτικό τέλος του Ερντογάν θα είναι δεδομένο, παρασύροντας σε βαθιά κρίση και το κόμμα του ΑΚΡ, του οποίου σήμερα αποτελεί τη συγκολλητική ουσία. Μια μείωση των ποσοστών στις δημοτικές εκλογές τού αφήνει πάντως ανοικτές επιλογές, την αλλαγή του καταστατικού του ΑΚΡ, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μία πρωθυπουργική θητεία.

Το πραγματικό ερώτημα όμως αφορά το ίδιο το μέλλον της Τουρκίας. Και εξαρτάται από το εάν ο Τ. Ερντογάν έχει τις αντοχές και τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη δίνη των τελευταίων μηνών, να ξεφύγει από την αλαζονεία που τον οδηγεί σε έναν καταστροφικό αυταρχισμό και να ξαναπιάσει το νήμα εκεί που το άφησε το 2011, πριν από την εντυπωσιακή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ