ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 9.500 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ

Καλύτερα αμειβόμενοι οι Kαναδοί πανεπιστημιακοί

Οι Καναδοί καθηγητές είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι πανεπιστημιακοί στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης, που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο «Paying the Professoriate» και στην οποία εξετάζονται αμοιβές, συμβάσεις και επιδόματα των πανεπιστημιακών σε 28 χώρες του κόσμου.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:47, 4/4/2012

Στο μικροσκόπιο της σύγκρισης μπήκαν τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς τα ιδιωτικά δεν παρέχουν τέτοιου τύπου στοιχεία.  Ενα από τα ευρήματα που προξένησε ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι προκειμένου να κρατήσει το επιστημονικό προσωπικό στα εγχώρια πανεπιστήμια και να περιορίσει τη διαρροή προς τις γειτονικές ΗΠΑ, το υπουργείο Παιδείας στο Μεξικό προσφέρει επίδομα πρώτου γάμου στους πανεπιστημιακούς καθηγητές του αλλά και μια γαλοπούλα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το στοιχείο ότι οι καθηγητές που διδάσκουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι οι πέμπτοι καλύτερα αμειβόμενοι στον κόσμο, καθώς έπονται των Καναδών, των Ιταλών, των Νοτιοαφρικανών και των Ινδών.

Εμφανίζουν, επίσης, μία από τις μικρότερες διαφορές ως προς την αμοιβή ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς που ξεκινούν την καριέρα τους και εκείνους που μετρούν πολλά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας. Αντιθέτως, το χάσμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία.

Φαίνεται, ακόμη, ότι στα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, ο γενικός κανόνας είναι ότι οι καθηγητές πληρώνονται ανάλογα με το πραγματικό χρονικό διάστημα της διδασκαλίας. Αντίθετα με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως τα ιταλικά και τα γαλλικά, όπου οι πανεπιστημιακοί αμείβονται ως υπάλληλοι.

Πάντως, ένα από συμπεράσματα της ομάδας των ερευνητών είναι ότι τα πανεπιστήμια της Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Ισραήλ και της Ιαπωνίας «θα δυσκολευτούν στην προσέλκυση νέων ταλέντων, εάν δεν αυξήσουν τους υψηλότερους μισθούς τους».

Η σύγκριση ανάμεσα στις αμοιβές έγινε σε δολάρια και όρους αγοραστικής δύναμης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα, οι πανεπιστημιακοί αμείβονται με 259 δολάρια τον μήνα, δηλαδή λιγότερο από τους συναδέλφους τους στην Αρμενία (405 δολάρια) και την Αιθιοπία (864 δολάρια), ενώ τεράστιο είναι το χάσμα που τους χωρίζει από τους «πρώτους» Καναδούς, οι οποίοι αμείβονται κατά μέσο όρο με 9.485 δολάρια.

Ο μέσος μισθός του καθηγητή στις ΗΠΑ είναι 7.358 δολάρια, στην Ιταλία 9.118, στη Νότια Αφρική 9.330, στη Σαουδική Αραβία 8.524, στη Βρετανία 8.369, στη Μαλαισία 7.864, στην Αυστραλία 7.499 και στην Ινδία 7.433.

Αντιθέτως, στον «πάτο»- δεύτεροι από το τέλος- βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στη Ρωσία, ενώ με τα 1.207 δολάρια που αμείβονται οι παλιοί καθηγητές στην Αιθιοπία λαμβάνουν έναν μισθό 23 φορές μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι καθηγητές λαμβάνουν μόλις το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Γερμανία οι αμοιβές των πανεπιστημιακών είναι διπλάσιες σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

«Σε όλον τον κόσμο, οι καθηγητές θεωρούνται τα τάγματα εφόδου της παγκόσμιας οικονομίας της γνώσης» αναφέρουν οι ερευνητές. «Αλλά σε πολλές χώρες δεν αναγνωρίζεται, οικονομικά, η αξία τους» επισημαίνουν.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ