ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Με αποχή απαντά η μειονότητα στην επιχείρηση αφανισμού της

Εκπρόσωποι 8 μειονοτικών ομάδων συντονίζουν τη δράση τους ζητώντας αναβολή της απογραφής

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 25/9/2011

Σε αποχή από την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου προσανατολίζεται η Ομόνοια και άλλες οργανώσεις μειονοτικών ομάδων της Αλβανίας, όπως δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς παραμένουν ανοικτά τα «παράθυρα» για την αλλοίωση των στοιχείων με στόχο κυρίως τον εκμηδενισμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Εκπρόσωποι οκτώ μειονοτικών ομάδων συντονίζουν τη δράση τους ζητώντας αναβολή της απογραφής, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης των κενών που τώρα υπάρχουν. Η μάχη της απογραφής έχει ξεκινήσει μήνες πριν και οι όροι και οι προϋποθέσεις ανατράπηκαν με τροπολογία που πέρασαν από το Αλβανικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο τα κόμματα των «Τσάμηδων». Οι ενστάσεις της Ομόνοιας αφορούν τόσο την ουσία των ερωτημάτων της απογραφής όσο και τη διαδικασία.

Το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού ουσιαστικά ανατρέπεται καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι η ψευδής δήλωση εθνικής καταγωγής, που θα διαπιστώνεται με τη σύγκριση των στοιχείων από τα ληξιαρχεία, θα διώκεται ποινικά και θα τιμωρείται με πρόστιμο σχεδόν 1000 δολαρίων. Αν δηλαδή κάποιος δηλώσει ελληνικής καταγωγής και διαπιστωθεί ότι στο ληξιαρχείο δεν έχει καταγραφεί ως μέλος της μειονότητας, τότε θα διώκεται.

Στοιχεία από τον Χότζα
Σημαντική λεπτομέρεια: τα ληξιαρχεία περιέχουν τα πλασματικά στοιχεία της εποχής Χότζα που αναγνώριζαν ελληνική καταγωγή μόνο σε μειονοτικές περιοχές, με αποτέλεσμα στην τελευταία απογραφή του 1989 σε ολόκληρη την Αλβανία να έχουν καταγραφεί μόλις 58.739 ελληνικής καταγωγής πολίτες και π.χ. στην Κορυτσά να είναι μόλις 158.Πρόβλημα προκύπτει και με το ερωτηματολόγιο, το οποίο πλέον θέτει ως ερώτημα σε «ποια εθνοπολιτιστική ομάδα ανήκετε», το οποίο είναι πλασματικό, όπως τονίζει ο κ. Ντούλες, και δεν καταγράφει τη μειονοτική ταυτότητα. Η αλβανική «ευρηματικότητα» όμως δεν εξαντλείται εδώ. Στοχεύοντας κυρίως τα μέλη της ελληνικής μειονότητας που εργάζονται στην Ελλάδα οι αλβανικές αρχές τελικά δεν επιτρέπουν στο ένα μέλος της οικογένειας να απογράψει και τα πρώτου βαθμού μέλη της οικογένειάς του που ζουν στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η δυνατότητα προσφέρεται για τα μέλη της οικογένειας τα οποία ζουν σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι δεν προσφέρεται η δυνατότητα στις μειονοτικές ομάδες της Αλβανίας να έχουν παρουσία στις ομάδες απογραφής και συλλογής των στοιχείων, εκτός εκείνων των περιοχών που υπάρχουν μειονοτικοί δήμαρχοι.

Το γεγονός αυτό αφήνει τα περιθώρια για εκφοβισμό και εκβιασμό μειονοτικών ώστε να μη δηλώσουν την ελληνική καταγωγή τους.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ