ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 36°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ SPD

Μέρκελ κατά Σρέντερ για την Ελλάδα

Από τη στιγμή που δεν μπορεί πλέον να παρακάμψει τον «σκόπελο» της Ελλάδας στην προεκλογική της εκστρατεία, η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μπει επιθετικά στο «ρινγκ» κάνοντας τις σκληρότερες μέχρι τώρα δηλώσεις της για τη χώρα μας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 29/8/2013
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βρίσκονται πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να συγκυβερνήσουν με το SPD

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βρίσκονται πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να συγκυβερνήσουν με το SPD

Απαντώντας στην εντονότατη κριτική που της άσκησε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και τις διαρκείς πιέσεις που δέχεται από τους σοσιαλδημοκράτες, η Μέρκελ στράφηκε εναντίον του προκατόχου της, που επέτρεψε στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατηγόρησε τον Σρέντερ ότι «αποδέχθηκε την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματική ένωση και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ένα από τα σημεία εκκίνησης των τωρινών μας προβλημάτων».

Βεβαίως η Μέρκελ δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την πάγια μέχρι τώρα θέση της, ότι η Ευρώπη έχει μεγάλη αξία για τη Γερμανία. «Είναι τέτοιος θησαυρός αυτός, τέτοιο πλεονέκτημα, που δεν μπορούμε να το θέσουμε υπό αμφισβήτηση», ανέφερε. «Γι' αυτό το ευρώ είναι περισσότερο από ένα νόμισμα. Γι' αυτό τον λόγο έχουμε δείξει αλληλεγγύη, όμως αλληλεγγύη που πάντα συνδέεται με την υπευθυνότητα για μεταρρυθμίσεις σε αυτές τις χώρες οι οποίες απολαμβάνουν της αλληλεγγύη μας».

Στόχος της καγκελαρίου δεν ήταν μόνο να απαντήσει στα πυρά του Σρέντερ και στο στενό μαρκάρισμα του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της, Πεερ Στάινμπρουκ, αλλά ταυτόχρονα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κρίση. Η ίδια έχει επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ικανή διαχειρίστρια της κατάστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το συμφέρον των Γερμανών πάνω από όλα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, που έπαθε... κρίση ειλικρίνειας τις τελευταίες ημέρες και αποκάλυψε ότι θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, διατάραξε την εικόνα που είχε δημιουργήσει η Μέρκελ. Ακόμη και ο Ολι Ρεν μπήκε στη συζήτηση χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» τη συζήτηση για το ύψος της επόμενης βοήθειας προς τους Ελληνες, χωρίς όμως να θέσει εν αμφιβόλω ότι θα υπάρξει αυτό το νέο πακέτο προς τη χώρα μας, το οποίο ο Σόιμπλε τοποθετεί περίπου στα 11 δισ. ευρώ.

Η Ανγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι έκανε λάθος που αποδέχθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Στη φωτογραφία, ο πρώην καγκελάριος με τον υποψήφιο του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ
Η Ανγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι έκανε λάθος που αποδέχθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Στη φωτογραφία, ο πρώην καγκελάριος με τον υποψήφιο του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ

Η αντιπολίτευση μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις Σόιμπλε και να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής σε σχέση με το τι θα κάνει με την Ελλάδα μετά τις εκλογές, προκαλώντας αμφιβολίες στους ψηφοφόρους των χριστιανοδημοκρατών.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα γκάλοπ δείχνουν μεγάλο συνασπισμό CDU - SPD

Το δημοσκοπικό χάσμα που χωρίζει τους Χριστιανοδημοκράτες από τους Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ωστόσο η πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ δεν θα καταφέρει να σχηματίσει την κυβέρνηση της προτίμησής της και θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με τους αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού «Stern», οι κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου θα αναδείξουν έναν Μεγάλο Συνασπισμό μεταξύ CDU και SPD. Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν το 41%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 22% και οι συνήθεις εταίροι τους κινούνται χαμηλά.

Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι που είναι τώρα στην κυβέρνηση συγκεντρώνουν μετά βίας το 5%, ενώ οι Πράσινοι, που αποτελούν τους φυσικούς συμμάχους του SPD, έχασαν δύο μονάδες και βρίσκονται στο 11%. Οι μόνοι που ανέβηκαν είναι το κόμμα της Αριστεράς, που φτάνει το 10%, προφανώς μετά την αλλαγή πλεύσης τους το τελευταίο διάστημα, καθώς έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση να συνεργαστούν με το SPD και τους Πρασίνους.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η δύναμη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που στη δημοσκόπηση φαίνεται να φτάνει το 2-3%, ενδεχομένως, όμως, η δυναμική του να έχει υποτιμηθεί.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Τα σχόλια για την ελληνική διάσωση

Στόχος της Ανγκελα Μέρκελ είναι να πείσει τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν θα υποστούν τις συνέπειες μιας ακόμη ελληνικής διάσωσης. Ωστόσο, αν διαβάσει κανείς τα σχόλια Γερμανών αναγνωστών στις διαδικτυακές εκδόσεις των γερμανικών ΜΜΕ επί του συγκεκριμένου θέματος, θα αντιληφθεί ότι όχι μόνο δεν θέλουν επ' ουδενί να υπάρξει νέα βοήθεια προς τη χώρα μας, αλλά ότι υποστηρίζουν τις θέσεις τους με μεγάλο πάθος. Υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τους απλούς Ελληνες από ό,τι στην αρχή της κρίσης. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια αναγνωστών του περιοδικού «Focus» στη δήλωση Σόιμπλε για τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Η Ελλάδα είναι ανίκανη να μεταρρυθμιστεί, και όταν ένα σύστημα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, πρέπει να διαλυθεί εντελώς για να ξαναδημιουργηθεί. Για αυτό είναι απαραίτητο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη» σημειώνει ένας αναγνώστης.

Ολική ζημιά...
Αλλος αναγνώστης γράφει ότι «η Ελλάδα είναι σαν αυτοκίνητο με ολική ζημιά. Αντί να φωνάξουμε μηχανικό να φτιάξει τη μηχανή, έρχεται συνεχώς ένα φορτίο βενζίνης από τη μανούλα και νομίζουμε ότι με το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ όλα θα πάνε καλά». Οι περισσότεροι τάσσονται εναντίον και νέου κουρέματος. «Οσο κυκλοφορούν εδώ σενάρια περί κουρέματος, οι Ελληνες ελπίζουν ότι θα έρθει η καλή νεράιδα και θα διώξει τα χρέη.

Μόνο όταν γίνει σαφές ότι αυτό δεν θα συμβεί, θα ασχοληθεί η ανώτατη τάξη στην Ελλάδα με τη λύση του προβλήματος. Ο μέσος Ελληνας έχει ήδη... ξεζουμιστεί, δεν μπορεί να δώσει άλλα». Σε άλλο σχόλιο αναφέρεται ότι: «Θα βοηθούσα ευχαρίστως τους Ελληνες. Γιατί να μην τους βοηθήσουμε; Γιατί τα λεφτά θα πάνε στις τράπεζές τους».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ