ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Ο κήρυκας της ισότητας

Μια απλή φράση που δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο της ομιλίας του, αυτό το ιστορικό «Εχω ένα όνειρο», που εκφώνησε κατόπιν παρότρυνσης της μεγάλης τραγουδίστριας Μαχάλια Τζάκσον, έμελλε να συμβολίζει όχι μόνο τη διαδρομή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αλλά και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ισότητα.  

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 29/8/2013

Χθες συμπληρώθηκε μισός αιώνας από εκείνη την ημέρα που ο πάστορας από την Τζόρτζια εκφώνησε στην Ουάσιγκτον, μπροστά σε περίπου 300.000 ανθρώπους, την ιστορική ομιλία-παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια το 1929. Μεγαλώνοντας στα χρόνια του οικονομικού κραχ σε μια πολιτεία του αμερικανικού Νότου που δεν ήταν διατεθειμένη να αναγνωρίσει δικαιώματα στους μαύρους, γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καταπίεση και ρατσισμός. Οταν το 1954 διορίστηκε πάστορας σε εκκλησία βαπτιστών στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα βρέθηκε σε μια περιοχή όπου οι φυλετικές διακρίσεις είχαν πάρει την πιο ακραία μορφή τους.

Η αφύπνισή του για τα δικαιώματα ήρθε όταν, το 1955, η μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο και συνελήφθη. Ο Κινγκ οργάνωσε μποϊκοτάζ στα λεωφορεία και συνελήφθη για πρώτη φορά. Ακολούθησαν ακόμα πολλές πορείες και συλλήψεις, ενώ το FBI τον έβαλε στην κορυφή της λίστας των παρακολουθήσεων.

Σε αντίθεση με όσους πίστευαν ότι οι μαύροι θα έπρεπε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ακόμα και με τη βία, ο Κινγκ, επηρεασμένος από τον Μαχάτμα Γκάντι, ακολούθησε το δόγμα της παθητικής αντίστασης: «Από τη στιγμή που επισκέφθηκα την Ινδία είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η μέθοδος είναι το πιο δυνατό όπλο των καταπιεσμένων στη μάχη τους για δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», έλεγε. Το Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε το 1964 ήταν απλώς η επιβράβευση των προσπαθειών του. Στις 4 Απριλίου 1968 ο Κινγκ δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί. Δύο μήνες μετά ακολούθησε η δολοφονία του γερουσιαστή και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Κένεντι. Η απώλειά τους σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος του «αμερικανικού ονείρου» και την είσοδο των ΗΠΑ στην εποχή Νίξον.

Η πορεία - θρύλος
Στην «Πορεία στην Ουάσιγκτον», η οποία κορυφώθηκε με την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πήραν μέρος πολλοί θρύλοι της αμερικανικής μουσικής. Ο Μπομπ Ντίλαν, η Τζόαν Μπαέζ, η Οντέτα και οι Πίτερ, Πολ εντ Μέρι ερμήνευσαν τραγούδια διαμαρτυρίας, ενώ η Μαχάλια Τζάκσον και η Μάριαν Αντερσον τραγούδησαν γκόσπελ. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Κινγκ και άλλοι ομιλητές επισκέφθηκαν τον πρόεδρο Τζον Κένεντι και συζήτησαν το θέμα των ατομικών δικαιωμάτων των μαύρων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ