ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ DEBATE

Ομπάμα, Βιλπέν και δημοσκοπήσεις έδωσαν ώθηση στον Μακρόν

Σημαντική προσπάθεια έκαναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας πριν από τις εκλογές οι 11 υποψήφιοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών της Γαλλίας για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους αναποφάσιστων μπορούσαν.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4
Σημαντική προσπάθεια έκαναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας πριν από τις εκλογές οι 11 υποψήφιοι για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους αναποφάσιστων μπορούσαν
Σημαντική προσπάθεια έκαναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας πριν από τις εκλογές οι 11 υποψήφιοι για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους αναποφάσιστων μπορούσαν

Στο επίκεντρο του ντιμπέιτ βρέθηκαν φυσικά τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς πέραν της Λεπέν και του Μελανσόν υπάρχουν κι άλλοι ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι μεταξύ κυρίως των αουτσάιντερ της κούρσας.

Η δομή της τηλεμαχίας που οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ήταν τέτοια που κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του 15 λεπτά να αναπτύξει τα επιχειρήματά του για όλα τα ζητήματα της ατζέντας του και άλλα δυόμισι λεπτά στο τέλος του κύκλου των τοποθετήσεων για να συμπληρώσει ή να συνοψίσει.

Το πολιτικό θερμόμετρο πριν από το ντιμπέιτ είχε ανέβει ιδιαίτερα, κυρίως μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου, αλλά και επειδή ο κεντρώος υποψήφιος κέρδισε τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Τον αέρα του φαβορί που του έδωσαν αυτά τα δύο γεγονότα, αλλά και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την τηλεμαχία, τον διατήρησε και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μάχης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (πριν από την επίθεση στο Παρίσι) ο Μακρόν εμφανίζεται να ανοίγει την ψαλίδα από τη Μαρίν Λεπέν. Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρώος υποψήφιος αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive, 24,5% στον πρώτο γύρο, ενώ η Μαρίν Λεπέν 21%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει το πόσο κοντά βρίσκεται στη Λεπέν ο Φρανσουά Φιγιόν, αφού σε αυτόν δίνει 20% της ψήφου. Την ίδια ώρα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που επίσης κατεβαίνει με αντιευρωπαϊκή ατζέντα, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του από αυτήν της Λεπέν, κάνοντας λόγο για «Σχέδιο Β» και όχι για Frexit όπως η ακροδεξιά υποψήφια, εμφανίζεται από την εν λόγω δημοσκόπηση να διατηρεί τη δυναμική του σταθερή καθώς λαμβάνει 19% της ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Φιγιόν μετά την επίθεση στο Παρίσι ζήτησε να σταματήσουν οι υποψήφιοι για τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές την προεκλογική τους εκστρατεία. 

Το κρίσιμο τηλεφώνημα
Η συνομιλία Ομπάμα-Μακρόν τράβηξε το ενδιαφέρον των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μακρόν για να ενημερωθεί για την προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας και να του επισημάνει πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ