ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ουκρανία: Συμβιβασμός για εκλογές και έξοδο από την κρίση

Μετά το ποτάμι αίματος που χύθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπέγραψε συμφωνία με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τον τερματισμό της τρίμηνης κρίσης που έχει βυθίσει στο χάος την χώρα. Η συμφωνία προβλέπει την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επαναφορά του Συντάγματος του 2004 το οποίο δίνει περιορισμένες εξουσίες στον πρόεδρο.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 13:07, 21/2/2014

Η ανακοίνωση της συμβιβαστικής συμφωνίας, έγινε μετά από ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που μεσολάβησαν για την επίλυση της κρίσης που στοίχισε την ζωή σε 77 ανθρώπους (ή πάνω από 100 σύμφωνα με την αντιπολίτευση), μετά από ημέρες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κίεβο.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

  • Ψήφιση νόμου που θα επαναφέρει σε ισχύ το Σύνταγμα του 2004. (Ο νόμος ψηφίστηκε ήδη από την βουλή σήμερα το απόγευμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας)
  • Εντός 10μέρου θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • Η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και της βουλής θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο
  • Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αφότου υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014
  • Θα διεξαχθεί από τις αρχές, την αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έρευνα για τις βιαιότητες
  • Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τόσο η αντιπολίτευση, όσο  και οι αρχές θα απέχουν από την βία

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο όπου και υπέγραψαν την συμφωνία, ενώ σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών φέρεται να την αποδέχτηκαν.

Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο

Ηδη μάλιστα έγιναν τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή της, καθώς το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει λιγότερες εξουσίες για τον Πρόεδρο και περισσότερες για την βουλή.

Επίσης, το κοινοβούλιο ψήφισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών, καθώς και μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς (τρίτος από αριστερά) με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης
Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς (τρίτος από αριστερά) με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης

 


Live streaming video by Ustream

Οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ζητώντας παράλληλα «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία και την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».

«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας την ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα έχει διάρκεια.

Σήμερα το πρωί εξακολουθούσε να επικρατεί ένταση στο Κίεβο με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

H αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγινε ανταλλαγή πυρών με διαδηλωτές: «Συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο προς το κτήριο του κοινοβουλίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται εάν οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ένταση παρατηρήθηκε και εντός του κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές ξεκίνησαν και πάλι σήμερα την συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση με ένταση και βιαιοπραγίες.

Οι αναταραχές στην Ουκρανία ξέσπασαν στα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να «σνομπάρει» την συμφωνία σύνδεσης και εμπορίου με την ΕΕ, στρεφόμενος στην Μόσχα.

Οι διαδηλωτές αρχικά απαιτούσαν από τον πρόεδρο να αλλάξει την απόφασή του και στην συνέχεια ζητούσαν την παραίτησή του.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εντάθηκαν μετά την ψήφιση αμφιλεγόμενου νόμου για την καταστολή των διαδηλώσεων.

 

Δήμητρα Ράγια www.ethnos.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

Ζει η νοσοκόμα από το Κίεβο που συγκίνησε με το tweet της όταν δέχθηκε σφαίρα

Έπεσε ξύλο και στην ουκρανική βουλή

Ολάντ: «Υπεύθυνη για την βία η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς»

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν από το πρωί

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ