ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ... ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε μια κλωστή η συμφωνία για το Προσφυγικό

Eντονη ανησυχία επικρατεί σε Ελλάδα και Ευρώπη για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στο Προσφυγικό οι εξελίξεις στην Τουρκία.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:59, 24/7/2016
Από το περασμένο Σάββατο, μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μέχρι την Πέμπτη στα ελληνικά νησιά ήρθαν 269 άτομα, ενώ την Παρασκευή δύο βάρκες με 100 άτομα έφθασαν στη Λέσβο.
Από το περασμένο Σάββατο, μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μέχρι την Πέμπτη στα ελληνικά νησιά ήρθαν 269 άτομα, ενώ την Παρασκευή δύο βάρκες με 100 άτομα έφθασαν στη Λέσβο.

Παρότι τα στοιχεία δεν δείχνουν ιδιαίτερες αυξομειώσεις στις ροές, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας βρίσκεται «στον αέρα». «Κανείς δεν έχει πει ότι ακυρώνεται, όμως η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που δεν μπορoύμε να κάνουμε προβλέψεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα. Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση», δηλώνει στο «Eθνος της Κυριακής» αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Το πρόγραμμα των επιστροφών έχει μπει στον «πάγο», ενώ άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά και οι διώξεις χιλιάδων πολιτών, θέτουν σε επιφυλακή την Ευρώπη. Ορισμένοι αξιωματούχοι μάλιστα δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξει «κύμα» Τούρκων πολιτών, που φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις, θα επιδιώξουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά μαζί με τις προσφυγικές ροές, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «ένα τέτοιο σενάριο είναι εφικτό. Oμως, αυτή τη στιγμή, λόγω και των αυξημένων ελέγχων που υπάρχουν στα τουρκικά παράλια, εκτιμούμε ότι θα πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά». Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή, δεν έκρυψε την ανησυχία της ελληνικής πλευράς. «Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανόν επιπτώσεις στο Προσφυγικό και σε αυτές πρέπει ενωμένοι με υποχωρήσεις που θα χρειαστούν κι από τη συμπολίτευση κι από την αντιπολίτευση να το αντιμετωπίσουμε. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό αλλά γιατί δουλειά του Κοινοβουλίου είναι να είναι σε ετοιμότητα», τόνισε.

Φόβοι

Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. «Εκ των πραγμάτων, η δουλειά μας είναι να ανησυχούμε», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θέμα στις ενημερώσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κάθε πρωί είναι το Προσφυγικό. «Με το χάος που επικρατεί στην Τουρκία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δεν είναι ο μεγάλος φόβος η απόπειρα πραξικοπήματος που απέτυχε, αλλά όσα ακολουθούν. Τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει ελεύθερες τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη Δύση και μέσω Ελλάδας. Το σενάριο είναι εφιαλτικό», σχολίασε η ίδια πηγή.

Δεδομένης και της θέσης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα από το να περιμένει και να είναι υπ' ατμόν. «Αν η συμφωνία καταρρεύσει, η χώρα μας δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της. Θα πρέπει να συζητήσουμε, με νέους όρους, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δηλώνουν πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. «Η συμφωνία αφορά την Τουρκία και την ΕΕ. Συνεπώς, εάν ακυρωθεί, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση από κοινού», σχολιάζουν αξιωματούχοι. Από το περασμένο Σάββατο, μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μέχρι την Πέμπτη, στα ελληνικά νησιά ήρθαν 269 άτομα, ενώ την Παρασκευή δύο βάρκες με 100 άτομα έφθασαν στη Λέσβο. «Δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ροές διαχειρίσιμες», σχολιάζουν πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Aλλωστε, θεωρείται ότι το κλείσιμο των συνόρων λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους πρόσφυγες, που προτιμούν άλλες διόδους.

Αιτήματα ασύλου
Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Με τα hotspots γεμάτα, ακόμη κι ένας να μπει, υπάρχει πρόβλημα», επισημαίνει αξιωματούχος που εμπλέκεται στο Προσφυγικό. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τους πάνω από 8.600 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά. «Το πρόγραμμα των επιστροφών έχει ''παγώσει''. Αυτή τη στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί κανένα δρομολόγιο για την Τουρκία», αναφέρει η ίδια πηγή. Ως αιτία της αναβολής προβάλλεται η μη συγκρότηση των νέων Επιτροπών Προσφυγών, που θα αποφασίζουν σε δεύτερο βαθμό για τα αιτήματα ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 90% όσων βρίσκονται στα νησιά, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, έχουν εξεταστεί 1.500 αιτήματα. Εξ αυτών, τα 1.050 έχουν γίνει δεκτά και τα 450 έχουν απορριφθεί. Σε δεύτερο βαθμό έχουν κατατεθεί 350 προσφυγές. «Oσοι παίρνουν άσυλο, φεύγουν για την ενδοχώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιδιώξουμε να ξεμπλοκάρουμε τα hotspots», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα.

Ερωτηματικό παραμένει αν, με τις νέες συνθήκες, η Τουρκία θα θεωρείται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως υπενθυμίζουν ότι τα αιτήματα ασύλου είναι εξατομικευμένα. Από την πλευρά τους, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για όσο διάστημα υπάρχει στην Τουρκία καθεστώς έκτακτης ανάγκης και αναστολή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια τέτοια απόφαση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί ισχύουσα τη συμφωνία. Ανάλογη θέση κρατά και η Γερμανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
katerinatz@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ