ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 36°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

«Σούπερ μαμάδες»... σε κατάθλιψη

Οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν μια δύσκολη και απαιτητική εργασία με μια δραστήρια οικογενειακή ζωή, είναι τελικά πολύ δυστυχέστερες από εκείνες που απλώς αποδέχονται το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, δείχνει πρόσφατη έρευνα. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:48, 20/8/2011

Επιστήμονες πραγματοποίησαν την έρευνα σε 1.600 παντρεμένες γυναίκες και διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που εργάζονταιείχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνες που μένουν στο σπίτι φροντίζοντας την οικογένεια. Ομως, ανάμεσα στις εργαζόμενες γυναίκες, οι πιο χαρούμενες ήταν εκείνες που έχουν αποδεχθεί ότι δεν μπορούν «να τα κάνουν όλα», και ομολογούν ότι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στην επαγγελματική ή την οικογενειακή τους ζωή.

Η απόφαση να θυσιάσουν κάποιους επαγγελματικούς στόχους ή να παραδώσουν κάποιες από τις γονεϊκές υποχρεώσεις στους συζύγους τους, βοηθά τις γυναίκες να επιτύχουν μια εξισορρόπηση της ζωής τους ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια.
 
Αντίθετα, οι γυναίκες που προσπαθούν να προχωρήσουν επαγγελματικά και να κάνουν καριέρα ενώ παράλληλα επιχειρούν να εκπληρώσουν απολύτως το ρόλο της «θεάς του σπιτικού», πολύ πιο εύκολα απογοητεύονται και δυστυχούν όταν βλέπουν πως αποτυγχάνουν στο ρόλο της σούπερ μαμάς...

Η Κατρίνα Λόιπ και η ομάδα της στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν τις απαντήσεις από μια ομάδα νέων γυναικών με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή. 

«Ζητήσαμε από τις γυναίκες και κατατάξουν μια σειρά διαπιστώσεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, επιλέγοντας ως πρώτες αυτές με τις οποίες συμφωνούν. Στις διαπιστώσεις περιλαμβάνονταν αποφάνσεις όπως «μια γυναίκα που επληρώνει τις οικογενειακές της υποχρεώσεις δεν έχει χρόνο για εργασία εκτός σπιτιού» και «μια γυναίκα είναι πιο χαρούμενη εάν μπορεί να μείνει σπίτι με τα παιδιά της».

Στη συνέχεια η ερευνήτρια μέτρησε τα επίπεδα της γυναικείας κατάθλιψης στην ηλικία των 40 χρόνων. Η έρευνά της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέες γυναίκες που πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να συνδυάσουν επάγγελμα και οικογένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, αργότερα στη ζωή τους, από εκείνες που εμφανίζονται λιγότερο φιλόδοξες.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που πιστεύουν ότι μπορούν να συνδυάσουν δουλειά και οικογένεια δίχως θυσίες, όπως το να φύγουν νωρίτερα από το γραφείο για να προλάβουν το σχολικό, εμφανίζονται να ταλαιπωρούνται από ενοχές όταν προσπαθούν... το αδύνατο.

Η ενοχή επειδή δεν μπορείς να επιτύχεις την επιθυμητή ισορροπία και η αίσθηση του ανικανοποίητου καθώς υποχρεούσαι να «μοιραστείς» ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι, είναι ένας παράγοντας που αυξάνει δραματικά τα επίπεδα κατάθλιψης ανάμεσα στις σούπερ μαμάδες, διαπιστώνει η έρευνα η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ενωσης.
 

 

  

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ