ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το «όχι» που πάγωσε την ΕΕ

Σε θεσμικό χάος κινδυνεύει να βυθιστεί τώρα η Ευρώπη, καθώς 3 χρόνια μετά την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος από Γάλλους και Ολλανδούς, οι Ιρλανδοί τορπίλισαν και τη βελτιωμένη εκδοχή του

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:54, 14/6/2008

Σε πολιτικό και θεσμικό χάος κινδυνεύει να βυθιστεί η ΕΕ, μετά το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας με ποσοστό της τάξης του 55%. Παρά την καμπάνια της κυβέρνησης και των περισσότερων κομμάτων, το «ναι» επικράτησε μόνο σε 6 από τις 43 περιφέρειες.

Τρία χρόνια μετά το «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα, η μικρή Ιρλανδία των 3 εκατομμυρίων απέρριψε και τη βελτιωμένη εκδοχή του, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην Ενωση των 490 εκατομμυρίων.

«Για δεκάδες χιλιάδες λόγους ο λαός αποφάνθηκε αρνητικά», δήλωσε περίλυπος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Αχέρν, καλώντας τις υπόλοιπες 26 χώρες να προχωρήσουν κανονικά στην κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο «Σιν Φέιν» και η οργάνωση «Λιμπερτάς», που ηγήθηκε της εκστρατείας του «όχι», προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβαστούν την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού. «Είναι μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Κάθε Ιρλανδός πρέπει να νιώθει περήφανος», είπε ο επικεφαλής της «Λιμπερτάς», Ντ. Γκάνλεϊ.

Μέρκελ - Σαρκοζί
Ενας ad hoc «μηχανισμός κρίσης» ενεργοποιήθηκε αμέσως από τους Σαρκοζί και Μέρκελ, που προχώρησαν σε κοινή δήλωση μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, έδωσε συνέντευξη στις Βρυξέλλες.

Την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες των «27» θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας, που έχει έως τώρα κυρωθεί από τα κοινοβούλια 14 χωρών.

Το έργο τους θα είναι σισύφειο, αφού οι «ανυπότακτοι» Ιρλανδοί τίναξαν τις συναινέσεις στον αέρα. Ακόμη και ο Σαρκοζί βρέθηκε να διαφωνεί με τον πρωθυπουργό του Φιγιόν, μια και ο τελευταίος είχε δηλώσει προκαταβολικά, ότι σε περίπτωση ιρλανδικού «όχι» η Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να θεωρείται νεκρή!

«Αντιμετωπίζουμε κρίση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ευρωπαϊκών θεσμών», παραδέχτηκε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Τζ. Φίνι, ενώ ο Αντόνιο Μισιρόλι, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τόνισε πως «τώρα είναι η στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρούς ηγέτες».

Αν και μία από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα 35 χρόνια παρουσίας στην ΕΕ, η Ιρλανδία, απέρριψε μια Συνθήκη που προσπάθησαν να της επιβάλουν εκβιαστικά οι εγχώριες και ευρωπαϊκές ελίτ, αγνοώντας τις εθνικές ευαισθησίες.

«Οι πολίτες παραπλανήθηκαν από το στρατόπεδο του «όχι»», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν. Πίστεψαν ότι ψήφιζαν για άσχετα θέματα, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, η... υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι του «μικρού Γαλατικού χωριού» στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές ελίτ.

«Είναι φανερό πως η ΕΕ έχει έλλειμμα επικοινωνίας με τους πολίτες της. Πρέπει να λογοδοτεί για τις επιλογές και τις αποφάσεις της. Πρέπει να γίνει πιο κατανοητή και πιο προσιτή», παραδέχτηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στις Βρυξέλλες, Πιέρ Σελάλ.

Δεύτερη φορά
Οι Ιρλανδοί αναστατώνουν για δεύτερη φορά την ΕΕ, αφού είχαν απορρίψει με δημοψήφισμα και τη Συνθήκη της Νίκαιας, το 2001. Για να καμφθεί η αντίστασή τους χρειάστηκε δεύτερο δημοψήφισμα.

Με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο διασφαλίστηκε η διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς με 10 νέα κράτη.

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου ελπίζει να παρακάμψει κι αυτήν τη φορά τον σκόπελο, με διαπραγματεύσεις και τροποποιήσεις που θα ικανοποιήσουν τον κόσμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ «ΟΧΙ»

Η απογοήτευση από το ιρλανδικό «όχι» στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργείται στην Ευρώπη για την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης που προκαλεί η Ιρλανδία στη διαδικασία εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών θεσμών. Ωστόσο, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρονται στα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Σε κατ αρχήν παράλυση οδηγείται η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία έχουν ήδη ολοκληρώσει 18 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η Συνθήκη δεν θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2009, όπως έχει προγραμματιστεί και η Ενωση θα λειτουργεί κατά το γράμμα της Συνθήκης της Νίκαιας.

«Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της κρίσης θεωρείται η επανάληψη της ψηφοφορίας στην Ιρλανδία, γεγονός που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Οταν το 2001 οι Ιρλανδοί απέρριψαν τη Συνθήκη της Νίκαιας επανήλθαν στις κάλπες έναν χρόνο αργότερα για να νικήσει το «ναι».

Ωστόσο η επανάληψη της ψηφοφορίας ενέχει τον κίνδυνο μεγάλης πολιτικής κρίσης στην Ιρλανδία. Οι οπαδοί του «όχι» θα διαμαρτυρηθούν για άνιση μεταχείριση της χώρας, μια και στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ολλανδίας δεν επιβλήθηκε ένα νέο Δημοψήφισμα.

«Σχέδιο Γ»
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, υπάρχει και «Σχέδιο Γ», το οποίο είναι και το πιθανότερο: οι 26 χώρες μέλη της ΕΕ με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία θα συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης εξαιρώντας την Ιρλανδία και αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία, το Δουβλίνο θα διαπραγματευθεί την υπαγωγή του στα νέα δεδομένα. Σκεπτικισμός κυριαρχεί στις Βρυξέλλες για την πιθανότητα μετά το ιρλανδικό «όχι» να ενισχυθεί το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στη Βρετανία, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα επικυρώσει τη Συνθήκη στο Κοινοβούλιο. Εστω και εάν αυτό δεν συμβεί, η νομιμοποίηση της ΕΕ θα υποστεί πλήγμα.

Οι οπαδοί του «όχι» στην Ιρλανδία επιθυμούν την εφαρμογή ενός τέταρτου σεναρίου που αφορά την εφ όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ Δουβλίνου και Βρυξελλών, ώστε να υπάρξει ένας προνομιακός για την Ιρλανδία συμβιβασμός. Κάτι τέτοιο απορρίπτουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Οσο διάστημα καθυστερεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής της Συνθήκης της Νίκαιας, αναβάλλοντας τις αλλαγές που επιθυμούν οι Βρυξέλλες, όπως ο διορισμός ενός προέδρου της ΕΕ, ενός ΥΠΕΞ και η εφαρμογή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων.

Ι. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

503 Service Unavailable

www.ethnos.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ