ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«ΤΡΕΧΑΜΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ»

Τρομοκρατημένοι αυτόπτες μάρτυρες «ανεβάζουν» βίντεο μετά την επίθεση στο κέντρο του Παρισιού [vids]

Βίντεο που απεικονίζουν τις πρώτες αντιδράσεις των αυτοπτών μαρτύρων της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τους φοβισμένους μάρτυρες να προσπαθούν να καλυφθούν και να τρέχουν για να γλιτώσουν, τα πρώτα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 11:40, 21/4

Ένα από τα πρώτα βίντεο που εμφανίστηκαν φαίνεται να τραβήχτηκε ακριβώς απέναντι από το σημείο που έπεσαν οι πυροβολισμοί, μπροστά από το κατάστημα Marks & Spencer στα Ηλύσια Πεδία. Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο διακρίνεται κοντά στο φορτηγό της αστυνομίας, από το οποίο βγήκε ο επιτιθέμενος, προτού αρχίσει να πυροβολεί. Αστυνομικοί διακρίνονται να κινούνται και ένας από αυτούς φαίνεται να πέφτει, αλλά δεν διακρίνονται τα πρόσωπά τους. Το βίντεο κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η πηγή του δεν έχει γίνει γνωστή. 

 

Ένα άλλο βίντεο τραβήχτηκε από έναν Άραβα μέσα σε ένα καφέ κοντά στο σημείο του συμβάντος. Ο άνδρας, που εμφανίζεται στο twitter με το όνομα @mohanadalnoaimi, τράβηξε βίντεο αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, την ώρα που βρισκόταν ξαπλωμένος στο πάτωμα. Οι άλλοι επισκέπτες του καφέ διακρίνονται κάτω από τα τραπέζια. Διακρίνονται επίσης, περιπολικά να σπεύδουν στη σκηνή στην απέναντι πλευρά του δρόμου. 

 

Πλάνα που ανέβηκαν από τον χρήστη @GrapeEscapeTV, τραβήχτηκαν από έναν από τους τελευταίους ορόφους ενός πολυώροφου κτιρίου, απεικονίζει την άφιξη πολλών περιπολικών στα Ηλύσια Πεδία, την ώρα που ο ήχος των αστυνομικών σειρήνων ακούγονται στο παρασκήνιο. 
 

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από το @aljufairi_h, δειχνει το χρήστη να τρέχει μακριά από το χώρο του συμβάντος, προσπαθώντας να αναπνεύσει. Ενώ κάποιοι πεζοί διακρίνονται να προχωρούν με γοργό ρυθμό, άλλοι σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η ένοπλη αστυνομία διακρίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το σημείο των πυροβολισμών. 
 

Η συντριπτική παρουσία των περιπολικών στα Ηλύσια Πεδία, φαίνεται στο βίντεο του χρήστη @vanderpauw.
 

Μαρτυρίες 
Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που προσδιορίστηκε στο Reuters ως Chelloug, δήλωσε πως βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που έπεσαν οι πυροβολισμοί. 

«Ο επιτιθέμενος παρκάρισε ακριβώς πίσω από το φορτηγό της αστυνομίας και βγήκε έξω με ένα καλάσνικοφ και άκουσα έξι πυροβολισμούς. Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά όλοι κοιτάξαμε γύρω μας και δεν είδαμε κανένα» δήλωσε ο Ghelloug. 

Όταν όμως είδαν τον αξιωματικό, που άνοιξε την πόρτα του φορτηγού, να πέφτει κάτω, μετά τους πυροβολισμούς, ο Chelloug είπε ότι άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σημείο. 

«Μόλις το είδαμε αυτό, όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε προς το κατάστημα Alain Affelou. Κρυφτήκαμε και εγώ ανέβηκα στον πρώτο όροφο και είδαμε τους αστυνομικούς να τον πυροβολούν (τον ένοπλο)» δήλωσε, προσθέτοντας πως την ώρα που ο ίδιος και οι άλλοι μάρτυρες φοβούνταν πως ο επιτιθέμενος θα ξεκινούσε να πυροβολεί τυχαία στους πεζούς, φαινόταν να επικεντρώνεται στη δολοφονία των αστυνομικών. 

Ένας άλλος μάρτυρας, μια 39χρονη γυναίκα, που βρισκόταν μέσα σε μια καφετέρια, όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό, μίλησε για το σκηνικό που εκτυλίχθηκε αμέσως μετά και τον πανικό που επικράτησε μεταξύ του κόσμου στις καφετέριες. 

«Οι άνθρωποι έτρεχαν, έπεφταν πάνω στα τραπέζια» δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. 
Μια άλλη νεαρή γυναίκα, που βρισκόταν επίσης σε μια καφετέρια κατά τη στιγμή της επίθεσης, δήλωσε πως οι άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι μέσα στο κατάστημα μέχρι τη στιγμή που τους έβγαλαν οι πυροσβέστες. 

«Οι σερβιτόροι μας είπαν να φύγουμε και να βγούμε από το πίσω μέρος του εστιατορίου, αλλά δεν υπήρχε έξοδος, οπότε έπρεπε να κρυφτούμε στην πίσω αυλή» δήλωσε. 
Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι ήταν τόσο τρομοκρατημένος από τη θέα των ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος και άλλους που έτρεχαν άτακτα που έφυγε χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό. 

«Άκουσα πυροβολισμούς, πήγα να δω τι συνέβαινε, είδα ανθρώπους στο έδαφος, τουλάχιστον δύο σώματα και ανθρώπους να τρέχουν. Φοβήθηκα, έφυγα και δεν πλήρωσα ούτε το λογαριασμό μου!». 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ