ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Τσίπρας: ΕΕ και Τουρκία να δράσουν γρήγορα στο προσφυγικό

Την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα», ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 15:34, 29/11/2015 , ενημερώθηκε

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου».

«Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» σημείωσε, εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ» μόνη της.

Δήλωσε ακόμη πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής βρισκεται «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο διέρρευσε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου το μεσημέρι της Κυριακής, η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ένωση. 

Νταβούτογλου: «Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ» 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε τις απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας» ενώ υπογράμμισε ότι εκτός από το μεταναστευτικό θα συζητηθούν και οι διεθνείς και γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και η οικονομική κρίση. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
 

Μέρκελ: «Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας»

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. 

«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση» τόνισε η κ. Μέρκελ, και συνέχισε: «Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Διαβάστε ακόμη:

Ολάντ: Η επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μας συμφέρει όλους 

Τουσκ: Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει Ιστορία

Μποναμάς από την ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό;

«Προσφυγικό» χαλί στην Τουρκία στρώνουν οι Ευρωπαίοι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ