ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εφοδος στον ουρανό

Συγγραφέας
  • 18/3

Ολοι μπορούμε να συμφωνήσουμε διαφωνώντας, πλην των φαρισαίων και των υποκριτών που κάθονται πίσω από το παγκάρι... Οι διαπιστώσεις, οι περισπούδαστες αναλύσεις, οι απορίες και τα ερωτήματα γίνονται πολιτική τού «μη χείρον βέλτιστον» και του «ό,τι μπορούμε κάνουμε», δηλαδή παραδοχή της υφιστάμενης καπιταλιστικής καταναλωτικής βαρβαρότητας που επιβλήθηκε και μέσω των δανεισμών.

Να πάρουμε από αυτόν που δεν έχει και να τον φορτώσουμε με τους τόκους-φόρους του μέλλοντος... Ωραία αυτοί που νομίζουν ότι κυβερνάνε φτιαχτήκανε για να γίνουνε αυτό που είναι, κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη διατύπωση του Νίτσε. «Ο άνθρωπος αγωνίζεται μια ζωή να γίνει αυτό που είναι». Αφήστε τις θεωρίες και τις αναλύσεις και προπαντός την γκρίνια και τη μιζέρια. Ανασκουμπωθείτε. Τι πάει να πει κάνουμε ό,τι μπορούμε, το ελάχιστον δηλαδή, ενώ μπορούμε την υπέρβαση, το μέγιστο, σ' αυτό τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα. Ο κόσμος κοιμάται κι εμείς ετυμολογούμε το κόσμημα του ανθρώπου, του άνω θρώσκοντος. Δεν ονειρεύεται, δεν φαντάζεται, έχει προσγειωθεί άγρια, τα πεπτωκώτα αστέρια μια λάμψη, μια συντριβή γίνονται.

Η έφοδος στον ουρανό και της ιστορίας συνεχώς αναβάλλεται. Τα ονόματα των ανθρώπων είναι ο κόσμος. Το καθένα ξεχωριστά και ύστερα όλα μαζί. Αν δεν μπορούμε να σώσουμε εμείς τον εαυτό μας, δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας και μετά θα φωνάζουμε ποιος θα μας σώσει απ' τους σωτήρες μας. Οταν έχουμε παραιτηθεί από το δικαίωμα στη ζωή, που είναι η ελευθερία, το κάτι πιο πολύ κι από το ψωμί, όταν είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη, όταν είναι η δικαιοσύνη που σπάει τους νόμους που είναι άδικοι, αν το συνειδητοποιήσουμε τότε θα βρούμε τον δρόμο όπου θα μας έχουν οδηγήσει η προσωπική ανάγκη και η κοινωνική αναγκαιότητα.

Συνουσία δι' αντιπροσώπων, λέει ο Περικλής Κοροβέσης, δεν γίνεται. Χρειάζεται να φτιάξουμε το κοινοβούλιο του πεζοδρομίου, δηλαδή της αγοράς του δήμου, να ενεργοποιήσουμε την άμεση δημοκρατία... Η όποια Αριστερά, δεύτερη και τρίτη, δεν προχωράει στη ρήξη, αποδέχεται τα δεδομένα των θεσμών, δεν προετοιμάζει τον κόσμο για το επερχόμενο που θα είναι χειρότερο. Η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα εξαπλώνονται ως εγγενείς αρρώστιες του συστήματος.

Οι λαοί σε παγκόσμιο επίπεδο δεινοπαθούν και εξήντα εκατομμύρια της Ενωμένης Ευρώπης, της Γερμανίας και της λιτότητας, είναι άνεργα και καλούνται να ανακουφιστούν γιατί ανακόπτεται ο λαϊκισμός του Τραμπ με τον κεντροδεξιό της Ολλανδίας πρώην και νυν πρωθυπουργό.