ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι άγνωστες ρίζες του Ελληνα Σαρκό

Το παρελθόν της οικογένειάς του και η... εξαγωγή 4.000 φράγκων από την Ελλάδα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:42, 15/12/2007
Ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης κατά την επίσκεψή του ως υπουργός Εσωτερικών το 2006
Ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης κατά την επίσκεψή του ως υπουργός Εσωτερικών το 2006

Το μυστικό του παππού του από τη Θεσσαλονίκη, οι αναμνήσεις της μητέρας Αντρέ, το ταξίδι του Νικολά Σαρκοζί το '73 στην Ελλάδα και οι δύο θείοι βουλευτές του Βενιζέλου και του Γούναρη είναι οι άγνωστοι δεσμοί του σημερινού προέδρου της Γαλλίας!

Του Νικολά που δεν δίστασε να κρύψει 4.000 γαλλικά φράγκα στη φόδρα του σακακιού του περνώντας παράνομα τα σύνορα της χώρα μας. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον συμβολαιογραφικές πράξεις, στα αρχεία της Θεσσαλονίκης, σχετικές με την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του προπάππου του.

Ο Σαρκό, γιος μετανάστη πρώτης γενιάς από τον πατέρα του, που ήρθε από την Ουγγαρία και δευτέρας γενιάς από τη μητέρα του, ο πατέρας της οποίας ήταν εβραίος από τη συμπρωτεύουσα. Μια ακόμη... έκπληξη!

Μια φορά κι έναν καιρό... Ετσι θα μπορούσε να ξεκινήσει η αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας του Θεσσαλονικιού Σαρκοζί, του σημερινού προέδρου της Γαλλίας.

Σαν ένα παραμύθι! Ενα παραμύθι που διατρέχει για τέσσερις αιώνες την Ευρώπη, με ήρωες - αφηγητές τον παππού, τον Θεσσαλονικιό γιατρό Μπενίκο Μαλλάχ, και τον πατέρα, τον Μαγυάρο διαφημιστή Παλ Σαρκοζί. Περίεργη που είναι μερικές φορές η Ιστορία...

Οι Σαρκοζί υπήρξαν πολεμιστές και ευγενείς. Και ο καρπός του έρωτα ανάμεσα «σε δύο κόσμους», που δεν ήταν, ίσως, φτιαγμένοι για να συνυπάρξουν, αλλά συναντήθηκαν ένα πρωινό του 1949 στο μεταπολεμικό Παρίσι, θα δώσει μισό αιώνα αργότερα έναν πρόεδρο στη Γαλλία: Τον Νικολά!

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Σαρκοζί, μετά την εκλογή του στην προεδρία Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτοπροσδιορίστηκε ως γιος ενός Ούγγρου και εγγονός ενός Ελληνα!

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που με επιλέξατε να εκπροσωπώ την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Εμένα, το γιο ενός Ούγγρου μετανάστη και εγγονό ενός Ελληνα της Θεσσαλονίκης. Γάλλου, με σύμμεικτο αίμα, που αγαπάει την πατρίδα περισσότερο από κάτι στον κόσμο και στην οποία οφείλει τα πάντα», δήλωνε μετά την εκλογή του στις 29 Μαϊου 2007 στη Χάβρη.

Ποιος θα περίμενε ο εγγονός ενός Ελληνοεβραίου της Θεσσαλονίκης, του οποίου οι πρόγονοι είχαν ευνοηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και γιος ενός Ούγγρου, του οποίου οι πρόγονοι πολέμησαν τους Τούρκους, θα εναντιωθεί σθεναρά, έπειτα από τέσσερις αιώνες στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση...!

Τα ίχνη των Μαλλάχ
Τα ίχνη της οικογένειάς του από την πλευρά της μητέρας του χάνονται μέσα στο χρόνο. Αν και ο παππούς του, Ααρών ή Μπενίκο ή Μπενεντίκτ Μαλλάχ, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, το όνομα «Μallah» ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

Ο γιατρός Μπενίκο Μαλλάχ, παππούς του Νικολά Σαρκοζί
Ο γιατρός Μπενίκο Μαλλάχ, παππούς του Νικολά Σαρκοζί

Στα αραβικά «Μalah» σημαίνει θαλασσοπόρος. Και δεν είναι θαλασσοπόρος αυτός που βρίσκει πάντα διέξοδο, ακόμα κι εκεί που φαίνεται πως δεν υπάρχει; Χνάρια των Μαλλάχ βρίσκουμε στη Συρία, στη Λιθουανία, στην Πολωνία. Το πιθανότερο είναι ότι έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από την Προβηγκία στα τέλη του 16ου αιώνα.

Από την πλευρά του πατέρα του, του Παλ Σαρκοζί, η αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας θυμίζει μεσαιωνικούς μύθους από την Κεντρική Ευρώπη.

Στην οικογένεια υπάρχουν γενναίοι πολεμιστές και ένα ήρωας ονόματι Μιχαήλ Σαρκοζί. Ο Μιχαήλ θανατώθηκε από τους Τούρκους εισβολείς. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και στη συνέχεια η συμφωνία της Γιάλτας πήγαν τον πατέρα Παλ ακόμα πιο μακριά... Στην Αλγερία, στη Μασσαλία και, τέλος, στο Παρίσι.

Οι Μαλλάχ της Θεσσαλονίκης ήταν εύποροι αστοί και υπήρξαν εξέχοντα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της μεγάλης αυτής σεφαραδίτικης μητρόπολης των Βαλκανίων. Μάλιστα η οικογένεια ανέδειξε και έναν γερουσιαστή με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Ασσέρ Μαλλάχ και έναν βουλευτή με το κόμμα του Δημητρίου Γούναρη, από το 1915 και μετά, τον Πέπο Μαλλάχ.

Ο Νικολά είναι το δεύτερο από τα τρία αγόρια της οικογένειας του Παλ Σαρκοζί, που γεννήθηκε το 1955 στο Παρίσι. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια, όταν ο Σαρκοζί ήταν 5 ετών, έκανε άλλους δύο γάμους και απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Η φυγή του πατέρα σημάδεψε την οικογένεια Σαρκοζί, η οποία στηρίχθηκε ολοκληρωτικά στον παππού από την πλευρά της μητέρας του, στο σπίτι του οποίου, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, η οικογένεια εγκαταστάθηκε.

Οι γονείς του Νικολά Σαρκοζί το 1950, λίγο μετά τον γάμο τους
Οι γονείς του Νικολά Σαρκοζί το 1950, λίγο μετά τον γάμο τους

«Εγώ, ο εγγονός ενός Ελληνα», είναι το βιβλίο των Χρήστου Ράπτη, Γιώργου Αναστασιάδη και Λέοντα Ναρ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η αληθινή ιστορία του Νικολά Σαρκοζί. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 9 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Θ. Πάγκαλο, πρώην υπουργό. Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει αποσπάσματά του.

Το μυστικό του παππού του
Ο Νικολά και τα αδέρφια του αγνοούσαν μέχρι το θάνατο του παππού τους, το 1972, τις εβραϊκές ρίζες της οικογένειας. Τα τρία εγγόνια του Μπενίκο ήξεραν τη μισή αλήθεια... «Οτι δηλαδή ο παππούς είναι Ελληνας από τη Θεσσαλονίκη. Το 1972 θα μάθουν και την υπόλοιπη», επισημαίνει ο Χρήστος Ράπτης, ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου.

«Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι ο Μπενίκο Μαλλάχ, έχοντας ζήσει το Ολοκαύτωμα και τον προπολεμικό αντισημιτισμό, δεν θέλει να επιβαρύνει την ψυχοσύνθεση των εγγονών του με μια ακόμα «ιδιαιτερότητα». Θεωρούσε πιθανότητα ότι ήταν ήδη αρκετό το ότι μεγάλωναν χωρίς τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν και αυτός μετανάστης από την Ουγγαρία. Ενδεχομένως να φοβόταν τη δεκαετία του 50 ότι η ιστορία μπορούσε να επαναληφθεί και να προτίμησε τη λήθη».

Ο μικρός Νικολά λατρεύει τον παππού του, που αντικαθιστά την πατρική φιγούρα. Ο παππούς τού διηγείται τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης, ενώ συναντά συχνά τα τρίτα ξαδέρφια του, τα εγγόνια των αδερφών του παππού.

O Νικολά Σαρκοζί το 1961 σε ηλικία 6 ετών
O Νικολά Σαρκοζί το 1961 σε ηλικία 6 ετών

Ο θάνατος του Μπενίκο είναι ένα σοκ για τον Νικολά και την υπόλοιπη οικογένεια, προκαλώντας στους Σαρκοζί θλίψη. Πεθαίνοντας ο παππούς αφήνει στα τρία αγόρια από μια κάλτσα. Μέσα σε κάθε κάλτσα είναι δεμένο με σπάγκο και τυλιγμένο προσεχτικά σε χαρτί ένα μασούρι λίρες. Εχοντας προφανώς ενσωματώσει την κουλτούρα του μέτοικου, φρόντιζε να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που θα έφευγε εσπευσμένα...

Το ταξίδι στην Ελλάδα το '73

Το καλοκαίρι του 1973, μόλις ο Σαρκό τελειώνει το λύκειο, κάνει ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Στη γενέθλια πόλη των Μαλλάχ πηγαίνει να εισπράξει τα μερίδια της μητέρας και της θείας του που αντιστοιχούν στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του προπάππου του, Μορδοχάι.

«Φαίνεται ότι το ταξίδι αυτό είχε προετοιμαστεί και ο Νικολά θα πρέπει να είχε μαζί του έγγραφα και πληρεξούσια για να εισπράξει τα χρήματα από την πώληση κάποιων ακινήτων της οικογένειάς του. Πιθανότατα, ο συμβολαιογράφος και η τράπεζα προέβαλαν κάποιες επιφυλάξεις, αλλά τελικά πείστηκαν. Την εποχή εκείνη η μητέρα του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα ο Νικολά επειδή δεν μπορούσε, βάσει των ελληνικών νόμων, να βγάλει τα χρήματα που πήρε, περίπου 4.000 γαλλικά φράγκα, τα έκρυψε στη φόδρα του σακακιού του περνώντας τα παράνομα από τα σύνορα!».

Ο Νικολά (αριστερά) μαζί με τον αδερφό του Φρανσουά
Ο Νικολά (αριστερά) μαζί με τον αδερφό του Φρανσουά

Το βιβλίο, ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο τις καταβολές του σημερινού προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δείχνει τις οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες μπορεί ο αναγνώστης να διακρίνει πάνω του τα «σημάδια», την αύρα του πολιτικού πολιτισμού που είχε αναπτύξει τότε η οικογένεια Μαλλάχ και ευρύτερα η εβραϊκή σεφαραδίτικη κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ 
marina@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ