ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΘΕΣΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ «ΜΥΣΤΗΡΙΟ»

Με 300 πίνακες στο πλευρό των αστέγων

Μια έκθεση-έκπληξη, όπου η υπογραφή του καλλιτέχνη μένει κρυφή μέχρι και την απομάκρυνση από το ταμείο, κάνει τους Αθηναίους να «τζογάρουν» για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 20/2/2015
Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από εικαστικοί διεθνούς εμβέλειας μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών συμμετέχουν στην έκθεση της ArtAz για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας
Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από εικαστικοί διεθνούς εμβέλειας μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών συμμετέχουν στην έκθεση της ArtAz για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας

Η νέα, έκτη έκθεση του ΑrtAZ για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας που γίνεται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ και πληθώρα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ανοίγει τις πόρτες της στον χώρο «9 ΕΝΝΕΑ» με σκοπό να παρασύρει το κοινό της σε ένα εικαστικό παιχνίδι.

«Τα έργα διατίθενται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 €), και είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους, ώστε να διατηρείται μυστική η ταυτότητα του καλλιτέχνη» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Αλεξάνδρα Κολλάρου. «Αυτό που εμείς στο ArtAZ προωθούμε στην ουσία, είναι η αγορά να είναι ανεπηρέαστη από την υπογραφή. Αφαιρώντας αυτή την προκατάληψη αγοράζεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει», λέει για τα 300 περίπου μικρά έργα της έκθεσης.

«Τζόγος»

Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από εικαστικούς διεθνούς εμβέλειας μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, συμμετέχουν στην έκθεση. «Υπάρχει σε ένα επίπεδο το ''παιχνίδι'' αυτό της επιλογής, καθώς κάποιοι είναι γνώστες και έτσι μπορούν να αναγνωρίσουν ποιοι είναι οι γνωστοί καλλιτέχνες και σε ένα άλλο επίπεδο είναι και ο τζόγος. Και το ενδιαφέρον πάνω σ' αυτό είναι ότι μπορεί να πάρεις κάτι που να είναι ενός γνωστού ή κάποιου που μπορεί αργότερα να γίνει», λέει η συνιδρύτρια της εικαστικής πλατφόρμας ArtAZ που διοργανώνει την «Εκθεση-έκπληξη» από το 2009.

«Στο παρελθόν είχαμε έργα των Λαζόγκα, Χάρου, Μπότσογλου και φέτος όπως κάθε χρόνο έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από το εξωτερικό. Μας έχουν στείλει έργα από την Ιαπωνία, τη Σλοβενία, το Λονγκ Aϊλαντ. Τα έργα είναι μεν ανυπόγραφα, όμως ζητάμε να είναι ''χαρακτηριστικά'' του κάθε καλλιτέχνη, να αντιπροσωπεύουν το στυλ τους ώστε να δίνουμε ένα στοιχείο παραπάνω στον επισκέπτη. Ωστόσο θέλει προσοχή καθώς καμιά φορά τα έργα είναι παραπλανητικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες».

Η έκπληξη 6 - Global Edition υποστηρίζεται από την παγκόσμια εικαστική κοινότητα. «Ο κόσμος αγαπάει την έκθεση και την υποστηρίζει. Την αγαπούν οι καλλιτέχνες και την αγαπά και το κοινό. Η τιμή είναι συμβολική, γιατί πέρα από τη φόρμουλα που έχουμε βρει και εξυπηρετεί τον σκοπό μας, που είναι η συγκέντρωση χρημάτων για το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ, δίνει την ευκαιρία σε κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ένα έργο τέχνης. Eτσι έχει ένα στοιχείο πολύ δημοκρατικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Γι' αυτό σχεδόν κάθε φορά είναι sold out». Η έκθεση θα ξεκινήσει online στο ΑrtAZ (www.artaz.gr), στο λήμμα «SURPRISE». Νέα έργα θα προστίθενται σε καθημερινή βάση. Κάθε έργο έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, ο οποίος αντικαθιστά τον τίτλο του έργου και το όνομα του καλλιτέχνη. Κάποιες προκρατήσεις θα γίνονται μέχρι την Κυριακή, όμως στην έκθεση που θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα με την κεντρική έκθεση θα τρέξει ένα πρόγραμμα δράσεων που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του σκοπού αλλά και στην αλληλεπίδραση και εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη. H εκθεσιακή ενότητα «Φιλία/Αγάπη» παρουσιάζει ειδικά δημιουργημένα έργα μαθητών του νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ