ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Πρώτη» για τον «πατέρα» του Αγνωστου Στρατιώτη

Τεκμήρια του βίου και του γλύπτη του Φωκίωνα Ρωκ, ο οποίος φιλοτέχνησε μαζί με τον Κώστα Δημητριάδη το ανάγλυφο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα, από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο περιήλθε όλο το εικαστικό αρχείο του καθώς και μεγάλο μέρος του έργου του ύστερα από δωρεά του γιου του, Νικόλαου Ρωκ-Μελά (1938-2015).

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:59, 1/6
Φωκίων Ρωκ, «Γυναίκα με μαντίλα»
Φωκίων Ρωκ, «Γυναίκα με μαντίλα»

Σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο καλλιτέχνης στην ελληνική σκηνή των εικαστικών τεχνών στις αρχές του 20ού αιώνα και αφετέρου να αποτυπώσει μέσα από το ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων του, όπως προκύπτει από το αρχείο του, το κλίμα της εποχής του.

Ο γλύπτης Φωκίων Ρωκ (Αργοστόλι 1891?Αθήνα 1945) αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό Ελληνα καλλιτέχνη των αρχών του 20ού αιώνα. Απόγονος του Γάλλου Πιερ-Νικόλαου Ρωκ, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1789, ο Φωκίων Ρωκ σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα στο Παρίσι.

Το 1919, μαζί με τους ζωγράφους Περικλή Βυζάντιο και Παύλο Καλλιγά, νοίκιασε ατελιέ στην Πλάκα, το οποίο λειτούργησε ως επαγγελματικό-καλλιτεχνικό εργαστήριο και παράλληλα ως τόπος συνάντησης για καλλιτέχνες και συγγραφείς. Το 1927 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη Λέσχη Καλλιτεχνών «Ατελιέ», που το 1936 μετονομάστηκε σε «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Το 1931 ανέλαβε και εκτέλεσε το ανάγλυφο του Αγνωστου Στρατιώτη για το Μνημείο του Συντάγματος, συνεργαζόμενος στενά με τον γλύπτη Κώστα Δημητριάδη. Εκτέλεσε δημόσιες και ιδιωτικές παραγγελίες, κυρίως προτομές, καθώς και ελεύθερα έργα.