Κορονοϊός: Παράταση κρίσης βλέπει ο ΠΟΥ ενώ πλανάται το «φάντασμα» της μετάλλαξης Δέλτα+
Φουντώνει την κρίση στη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα+ ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί για παράταση της υγειονομικής κρίσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανησυχία εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που διατυπώνει ζοφερές προβλέψεις για παράταση της υγειονομικής κρίσης και το 2022 με τον κορονοϊό να μας απασχολεί για αρκετούς ακόμα μήνες.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω υποστελέχους της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, του λεγόμενου στελέχους Δέλτα+
Το ΑΥ.4.2, είναι το στέλεχος που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του συνόλου των ακολουθιών του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η προτροπή του δρα Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επιτρόπου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής «κατεπείγουσας έρευνας».
«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό το υποστέλεχος αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με άλλες νέες παραλλαγές», εξήγησε ο δρ Γκότλιμπ.
Τι γνωρίζουμε για υποστέλεχος που «φουντώνει» την ανησυχία
Το ΑΥ.4.2 είναι ένα υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, παρακλάδι του ΑΥ.4, που είναι κι αυτό υποστέλεχος της ίδιας μετάλλαξης. Όσο ο κορονοϊός δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, συμβαίνουν ορισμένα μικρά λάθη που οδηγούν σε μικρές παραλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποστελεχών, εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου UCSF Πίτερ Τσιν-Χονγκ. Όπως αναφέρεται στο Outbreak.info, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυτή τη στιγμή 55 υποστελέχη, περιλαμβανομένου και του ΑΥ.4.2.
Τα τελευταία 24ωρα το υποστέλεχος αυτό εμφανίζεται από το πουθενά λέει ο Τσιν-Χονγκ και παρά το γεγονός πως ελάχιστα είναι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, χρήζει ιδιαίτερης παρατήρησης και προσοχής.
«Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ο ρυθμός εξάπλωσής του, δεν έχουμε και τόσα βιολογικά στοιχεία για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός θα εξελίσσεται και πρέπει να επαγρυπνούμε και να εντοπίζουμε όλες τις μεταλλάξεις και τα υποστελέχη τους», σημειώνει.
Το παραπάνω υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα εξαπλώνεται στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Διαθέτει δύο σημαντικές μεταλλάξεις, την Α222V και την Y145Η στην πρωτεΐνη ακίδα και είναι μεταξύ των παραλλαγών που παρακολουθεί η υπηρεσία αυτή.
Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντή του ινστιτούτου UCL Genetics στο Λονδίνο το υποστέλεχως για την ώρα δεν είναι υποψήφιο για να χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας», που σημαίνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα να διαπερνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού και «χρήζει αυξημένης παρακολούθησης». Από την άλλη ο Τσιν Χονγκ σημειώνει πως οι ειδικοί δεν θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα «θα είναι πολύ πιο μεταδοτικό, θα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα ή ότι θα νοσούν βαρύτερα όσοι το κολλούν». Κι αυτό λόγω του τρόπου που λειτουργούν οι πρωτεΐνες ακίδες, που επιτρέπουν στον ιό να προσκολλάται σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να εισβάλλει –αλλά οι δύο σημαντικότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ΑΥ.4.2 δεν είναι στο σημείο όπου ο ιός προσκολλάται στον υποδοχέα, τονίζει.
ΠΟΥ: Θα διαρκέσει η κρίση περισσότερο
Η πανδημία του κορονοϊού «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δε λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022». Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.
Ο Έιλγουορντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις φτωχές ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.
«Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»
«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.
Μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, η People’s Vaccine, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της.
Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.
Πετρούνιας για #metoo: Δεν είδα αθλητή που υλοποίησε τους στόχους του να έχει τέτοιο παράπονο
Ασπρόπυργος – Χωματερή υγειονομική βόμβα: Αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γνωστής εταιρείας λόγω σαλμονέλας
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr