ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  E-GO  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CARANDRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK
Δευτέρα, 28/7/2014

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΝΘΕΤΑ > ΕΡΓΑΣΙΑ > EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργασία
Εργασία 23/7
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση
ΕΡΓΑΣΙΑ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Καριέρα στον δικαστικό κλάδο για 71 νομικούς μέσω της ΕΣΔΛ

Ετοιμη η προκήρυξη. Κατανομή των θέσεων δικαστών και εισαγγελέων

Εβδομήντα ένα άτομα θα εισαχθούν φέτος στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισαχθέντων έχει οριστικοποιηθεί, έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της προκήρυξης.

Δικηγόροι 28 έως 45 ετών έχουν την ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν στον δικαστικό κλάδο μέσω της εισαγωγής τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Και ο φετινός διαγωνισμός απαιτεί γλωσσομάθεια, προ
Δικηγόροι 28 έως 45 ετών έχουν την ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν στον δικαστικό κλάδο μέσω της εισαγωγής τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Και ο φετινός διαγωνισμός απαιτεί γλωσσομάθεια, προκριματικές γραπτές εξετάσεις και ειδική πρακτική δοκιμασία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και απαιτείται καλή και κατάλληλη προετοιμασία

Ο αριθμός των εισακτέων κατανέμεται ανά κατεύθυνση ως εξής: Στη διοικητική δικαιοσύνη θα εισαχθούν 20 άτομα, στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη θα καλυφθούν 44 θέσεις, ενώ οκτώ θέσεις θα αφορούν την κατεύθυνση των εισαγγελέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και στα κριτήρια επιλογής.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όσοι:

Διαθέτουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή έχουν ή είχαν διετή άσκηση δικηγορίας ή είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήματος, με μονοετή άσκηση δικηγορίας, ή είναι δικαστικοί υπάλληλοι με πτυχίο νομικού τμήματος, νομικής σχολής και πενταετή υπηρεσία στη θέση αυτή.

Εχουν συμπληρώσει το 28ο και δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δημοσιευθεί η προκήρυξη, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη γραμματεία της Σχολής ή στη γραμματεία οποιουδήποτε δικαστηρίου της χώρας. Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν την κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν. Επίσης δηλώνουν μία από τις τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική γερμανική και ιταλική), στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν υποχρεωτικά, καθώς και μία έως δύο από τις παραπάνω ξένες γλώσσες, στις οποίες επιθυμούν, προαιρετικά, να εξεταστούν.

Δύο στάδια
Ο εισαγωγικός διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια, προκριματικό και τελικό. Κατά το προκριματικό στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτά, για την κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης σε θέματα γενικής παιδείας, συνταγματικού δικαίου, γενικού διοικητικού δικαίου και δικαίου διοικητικών διαφορών και δημοσιονομικού δικαίου. Για τις κατευθύνσεις της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και των Εισαγγελέων οι υποψήφιοι εξετάζονται σε θέματα γενικής παιδείας, αστικού δικαίου, εμπορικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας και ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας.

Η εξέταση στα θέματα γενικής παιδείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός θέματος σχετικά με σύγχρονα νομικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα ή συνδυασμό ανάπτυξης θέματος και ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Επί των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής το ειδικό βάρος κάθε ερώτησης προσδιορίζεται ανάλογα με τη δυσκολία της και αναγράφεται στο ερωτηματολόγιο. Το μέρος που αντιστοιχεί στις ερωτήσεις αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου της βαθμολογίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι υποψήφιοι και των τριών κατευθύνσεων εξετάζονται υποχρεωτικά σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική. Η εξέταση στην υποχρεωτική ξένη γλώσσα είναι γραπτή και προβλέπει μετάφραση νομικού κειμένου στην ελληνική γλώσσα και αντιστρόφως.

Γραπτή δοκιμασία
Σε ό,τι αφορά τα νομικά μαθήματα η εξέταση διενεργείται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος στον αντίστοιχο θεματικό κύκλο και περιλαμβάνει την εξής γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων:

Για την κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στον θεματικό κύκλο του συνταγματικού δικαίου, του γενικού διοικητικού δικαίου και του δικαίου διοικητικών διαφορών.

• Για την κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης εξετάζονται γραπτώς στον θεματικό κύκλο του αστικού δικαίου, του εμπορικού δικαίου και της πολιτικής δικονομίας.

Τέλος, για την κατεύθυνση των εισαγγελέων οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στον θεματικό κύκλο του ποινικού δικαίου, της ποινικής δικονομίας και του ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου.

Ο ρόλος της επιτροπής
Τα μέλη της Επιτροπής κατανέμουν μεταξύ τους την εξέταση των μαθημάτων, έτσι ώστε σε κάθε μάθημα να αντιστοιχούν δύο εξεταστές. Οι εξεταστές οφείλουν να προετοιμάσουν ο καθένας από δύο θέματα για το προς εξέταση μάθημα. Την ημέρα των εξετάσεων συνέρχεται η επιτροπή, εγκρίνει δύο από τα θέματα αυτά και, με κλήρωση, η οποία διενεργείται ενώπιον όλων των μελών της επιτροπής, επιλέγει το ένα θέμα που θα τεθεί στις εξετάσεις.

ΚΑ' ΣΕΙΡΑ
Είκοσι διαγωνισμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εισαγωγή στον δικαστικό κλάδο και τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν σταδιοδρομήσει περισσότεροι από 1.000 εισαγγελείς και δικαστές στη Διοικητική, Ποινική και Αστική Δικαιοσύνη.

Φέτος, στην ΚΑ' Σειρά θα εισαχθούν 71 υποψήφιοι, οι μισοί και κάτι λιγότερο από πέρυσι, που είχαν εισαχθεί 160. Αλλες τρεις χρονιές τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν σε αυτά τα επίπεδα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ
vgenis@pegasus.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ