ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK
Δευτέρα, 8/2/2016

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΝΘΕΤΑ > ΚΥΝΗΓΙ > ΘΕΜΑΤΑ

ΤΑ «ΕΡΓΑ» ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΟΣΤΕΡ

Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο που με την προσφορά τους έχτισαν το στερέωμα της κυνοφιλίας, τη γνώση της τέχνης του κυνηγιού και τη χρήση του πυροβόλου όπλου... Ανθρωποι εξαιρετικά πολυτάλαντοι και προικισμένοι, που σημάδεψαν τις εποχές τους και το παρόν μας.

Ο Γουίλιαμ Χάρντιν Φόστερ είναι ένας από αυτούς. Καλλιτέχνης, ζωγράφος, εκδότης, συγγραφέας, αθλητής, σκοπευτής, κυνόφιλος, κυνηγός, κυναγωγός και κριτής αγώνων.

Δεινός σκοπευτής ο ίδιος, προώθησε με κάθε τρόπο τη σκοποβολή κινητού στόχου.
Δεινός σκοπευτής ο ίδιος, προώθησε με κάθε τρόπο τη σκοποβολή κινητού στόχου.

Γεννήθηκε στα 1886 στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Στην περιοχή αυτή παραδοσιακό θήραμα είναι η μπεκάτσα -με μεγάλα περάσματα τον Οκτώβρη- και το γκράους του δάσους. Οι ευρωπαϊκές παραδόσεις των πρώτων οικογενειών μεταναστών είναι εκεί ιδιαίτερα ισχυρές. Είναι ο τόπος που πρωτοαποικίσθηκε, και η ευρωπαϊκή νοοτροπία αλλά και ο σωρευμένος πλούτος της Αμερικής έχουν αισθητή παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, καθώς και στο κυνήγι.

Γιος μηχανικού τρένων και κυνηγού, ο Φόστερ αγάπησε και τα τρένα και τα κυνηγετικά όπλα με πάθος. Σπούδασε σε σχολή καλών τεχνών, και εφάρμοσε την τέχνη του σε ό,τι αγάπησε: σε κυνήγια μπεκάτσας και γκράους, σε πουλόσκυλα, σε τρένα και αεροπλάνα... Νεότατος ακόμα δούλεψε για τη ζωγραφική απεικόνιση της κατασκευής του καναλιού του Παναμά,το 1910 (ένα έργο παγκόσμιας σημασίας τότε).

Για ένα διάστημα έγινε εκδότης ενός κυνηγετικού- κοπευτικού και ενός κυνοφιλικού αλιευτικού περιοδικού. Δεινός σκοπευτής ο ίδιος, προώθησε με κάθε τρόπο τη σκοποβολή κινητού στόχου. Αλλωστε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του έβλεπε αρκετά μακριά, καθώς ζούσε σε μια εποχή νεωτερισμών και ανακαλύψεων. Πίστευε, λοιπόν, ότι η κυνηγετική σκοποβολή είχε σπουδαίο μέλλον ως δραστηριότητα και επιβεβαιώθηκε απολύτως!

 Πρώιμοι  σκοπευτές του σκητ, στην Αμερική του 1925.
"Πρώιμοι" σκοπευτές του σκητ, στην Αμερική του 1925.

"Αναπαράσταση"...
Με πρότυπο τις βολές σε ένα γκράους δάσους που πετά ανάμεσα στα κλαριά, δούλεψε σε μια «τεχνητή» αναπαράσταση της βολής αυτής. Το αποτέλεσμα ήταν να εξελιχθεί το 1925 σε έναν από τους εφευρέτες του σκητ, μαζί με τον Τσαρλς Ντάβις!

Στην αρχή το σκητ είχε μια μηχανή σε ένα πύργο, και έναν κύκλο θέσεων βολής γύρω από αυτόν, με τη φορά του ρολογιού.

Το ζωγραφικό του ταλέντο το αξιοποίησε ζωγραφίζοντας τους μεγάλους πρωταθλητές των ημερών του, αλλά και εξώφυλλα για τον κατάλογο του πασίγνωστου L.L. Bean που πουλούσε ειδικό εξοπλισμό για πουλοκυνηγ
Το ζωγραφικό του ταλέντο το αξιοποίησε ζωγραφίζοντας τους μεγάλους πρωταθλητές των ημερών του, αλλά και εξώφυλλα για τον κατάλογο του πασίγνωστου L.L. Bean που πουλούσε ειδικό εξοπλισμό για πουλοκυνηγούς.

Οταν όμως μια φάρμα με κοτόπουλα φτιάχτηκε δίπλα τους, κόβοντας τον ασφαλή ορίζοντα για τη χρήση των όπλων, ο Φόστερ αντί να κόψει τη σκοποβολή, φέρθηκε πιο έξυπνα, έκοψε τον «κύκλο» στη μέση! Ετσι δημιουργήθηκε το σκητ που ξέρουμε, με τις θέσεις βολών σε ημικύκλιο και την πρόσθεση ενός δεύτερου πύργου. Δημιούργησε μια ασφαλή ζώνη για τον τερματισμό των σκαγιών ακτίνας πάνω από 180 μοίρες, δηλαδή όλο το κυρτό του τόξου των θέσεων.

Η ονοματοδοσία του αθλήματος μάλιστα απασχόλησε... χρηματικό διαγωνισμό, από το περιοδικό. Μια κυρία από τη Μοντάνα ήταν η νικήτρια και κέρδισε τα 100 δολάρια, αφού η λέξη «σκητ» σημαίνει στα σκανδιναβικά... να ρίξεις (να πυροβολήσεις)!

Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ

Ο Φόστερ ήταν πέρα και πάνω από όλα κυνηγός. Απουσίαζε από αυτόν η νοοτροπία που χαρακτηρίζει πολλούς εξαιρετικά ανταγωνιστικούς σκοπευτές, που αντιμετωπίζουν το κυνήγι σαν ζωντανή σκοποβολή. Η σκοποβολή ήταν και παρέμεινε γι΄ αυτόν μέσο βελτίωσης της κυνηγετικής του πρακτικής.

Λάτρης κυνηγόσκυλων
Φθινόπωρο σήμαινε για αυτόν αναζήτηση στα δάση, πίσω από πόιντερ μεγάλης έρευνας. Η σχέση του με το δάσος, η αναζήτηση νέων τόπων, η έρευνα των σκυλιών, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από την ευκολία της βολής στο σκοπευτήριο. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Σκητ και της Εθνικής Ενωσης Κυνηγετικών Αγώνων.

Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ

Ηταν βαθύς μελετητής της εργασίας του σκύλου μεγάλης έρευνας στο πυκνό, καθώς και των ιδιαίτερων ικανοτήτων που απαιτούνται σε έναν σκύλο δάσους. Οι κυνηγετικοί αγώνες είχαν ήδη ζωή δεκαετιών στις ΗΠΑ και το πρότυπο της εργασίας του σκύλου είχε ήδη περιγραφεί με λεπτομέρεια. Ομως όταν μιλά κανείς για κυνήγι δάσους σε απέραντες συστάδες, με σκυλιά μεγάλης έρευνας, η συζήτηση και η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ.

Ο ίδιος υπήρξε καταξιωμένος και αξιαγάπητος κριτής αγώνων με μεγάλη εξειδίκευση στα κυνήγια δάσους της ανατολικής ακτής. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν και γίνονται και έφιπποι και πεζή. Στην πράξη το κυνήγι δάσους δεν γίνεται ποτέ έφιππο, αλλά οι κριτές και η «γαλαρία» σε πολλούς αγώνες είναι έφιπποι, για λόγους ευκολίας.

Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ

Προπολεμικά η Αμερική είχε εξαιρετικά πόιντερ του τύπου του Ντεβονσάιρ, της πιο κυρίαρχης γραμμής της Αγγλίας. Τα πόιντερ αυτά κυνηγούσαν κυρίως στην ανατολική ακτή και μόλις στη δεκαετία του 1920 άρχισαν να νικούν στους μεγάλους αγώνες και να κυριαρχούν. Από τότε άρχισαν να απλώνονται και στον Νότο και στη Δύση. Τα σκυλιά αυτά ήταν πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό τύπο: ισχυρά, μυώδη και μαλακά σε χαρακτήρα, με ουρές στο ύψος της ράχης, ενώ συχνά και οι ευρωπαϊκές γραμμές ωφελήθηκαν από εισαγωγές από την ανατολική ακτή.

Οι πίνακες...
Ο Φόστερ υπήρξε λάτρης του πόιντερ -κυρίως στη χρήση του στο δάσος- και το έργο του κυριαρχείται από αυτό του το πάθος. Το ζωγραφικό του ταλέντο το αξιοποίησε ζωγραφίζοντας τους μεγάλους πρωταθλητές των ημερών του, αλλά και εξώφυλλα για τον κατάλογο του πασίγνωστου L.L. Bean που πουλούσε ειδικό εξοπλισμό για πουλοκυνηγούς με σκυλιά φέρμας. Ακόμα και σήμερα η φίρμα επαναλαμβάνει με επιτυχία τα εξώφυλλα αυτά.

Σήμερα οι πίνακές του εκτιμούνται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια στις δημοπρασίες. Η μοίρα του επεφύλασσε έναν γλυκό θάνατο... Πέθανε από ανακοπή σε κυνηγετικούς αγώνες που έκρινε, ακολουθώντας το τελευταίο ζευγάρι σκύλων! Ευτύχησε να πεθάνει το 1941, πριν από την καθιέρωση της όρθιας ουράς στα πόιντερ!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ο Φόστερ έγραψε ένα μνημιώδες βιβλίο αναφοράς για το κυνήγι δάσους με σκυλιά φέρμας. Το βιβλίο γράφτηκε με έμφαση στην εργασία των σκύλων, αλλά και στην ατμόσφαιρα των δασών του σφενδαμιού και της βαλανιδιάς, που περιπλανιόταν ο συγγραφέας όλη του τη ζωή.Τίτλος του ήταν «Το κυνήγι γκράους της Νέας Αγγλίας». Το βιβλίο εκδόθηκε από τον γιο του μετά τον θάνατό του...

ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΛΛΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Δεινός σκοπευτής ο ίδιος, προώθησε με κάθε τρόπο τη σκοποβολή κινητού στόχου.
  •  Πρώιμοι  σκοπευτές του σκητ, στην Αμερική του 1925.
  • Το ζωγραφικό του ταλέντο το αξιοποίησε ζωγραφίζοντας τους μεγάλους πρωταθλητές των ημερών του, αλλά και εξώφυλλα για τον κατάλογο του πασίγνωστου L.L. Bean που πουλούσε ειδικό εξοπλισμό για πουλοκυνηγ
  • Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ
  • Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ
  • Ο άνθρωποs που εμπνεύστηκε το ΣΚΗΤ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ