ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Ανθίζουν» οι νεανικές ιδέες στην Ελλάδα της κρίσης

Ενα... δέντρο γεμάτο νεανικές ιδέες «άνθισε» πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Ideatree», ο οποίος υλοποιήθηκε από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

  • Εργασία
  • 12:05, 19/7/2014
Το πρώτο βραβείο για λογισμικό IGA, που εφαρμόζεται για τη στατική και αντισεισμική ισογεωμετική ανάλυση
Το πρώτο βραβείο για λογισμικό IGA, που εφαρμόζεται για τη στατική και αντισεισμική ισογεωμετική ανάλυση

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο στάδια και περιείχε:

•  193 υποβληθείσες επιχειρηματικές προτάσεις,
•  15 προκρίσεις στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης, και
• Οκτώ βραβεύσεις.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κάλυψαν πέντε θεματικές ενότητες, τις οποίες καθόριζε ο διαγωνισμός και, συγκεκριμένα, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, την Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κ.λπ.), τον Τουρισμό και Πολιτισμό και τις Νέες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.

Βραβεία
Σε οκτώ ομάδες νέων ανθρώπων, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μία εξαμελή επιτροπή, απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία, τα οποία συμπεριλαμβάνουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για τους πέντε πρώτους, στέγαση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους συνεργατικούς χώρους OrangeGrove, TheCubeAthens και FOUND.ATION, καθώς και υποτροφίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του Athens Information Technology (AIT).

Οι ομάδες που βραβεύθηκαν είναι οι ακόλουθες:

• 1ο Βραβείο: Διάθεση Λογισμικού GEOMISO

Το GeomIso, το πρώτο ελληνικό και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως λογισμικά IGA, συνιστά εργαλείο υπολογιστικής μηχανικής και γεωμετρίας στην υπηρεσία ερευνητή, επαγγελματία μηχανικού και σχεδιαστή (στατική και αντισεισμική ισογεωμετρική ανάλυση, ακριβής αποδοτικός σχεδιασμός με NURBS, TSPLines).

•  2ο Βραβείο: TUTORIZON

Το Tutorizon αποτελεί μια online πλατφόρμα που συνδέει τους μαθητές και τους γονείς τους με ποιοτικούς καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Παναγιώτης Μανούρης
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Παναγιώτης Μανούρης

Στοχεύει στη λύση του προβλήματος μεγάλης μερίδας μαθητών ή γονέων που δυσκολεύονται να βρουν και να συγκρίνουν εκπαιδευτικούς μέσω των παραδοσιακών μεθόδων, ενώ, ταυτόχρονα, δίνει μια ποιοτικότερη και οικονομικότερη μέθοδο εύρεσης μαθητών στους εκπαιδευτικούς.

• 3ο Βραβείο: GROUPARTIA

Η Groupartia φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ηλεκτρονική εταιρεία στην Ελλάδα με αντικείμενο τις ομαδικές αγορές για επιχειρήσεις. Σκοπός της πρότασης είναι η ένωση της αγοραστικής δύναμης μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων με κοινές ανάγκες προμηθειών.

•  4ο Βραβείο: WEBERGON

Η ιδέα βασίστηκε στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής που θα απλοποιήσει τη χρήση του διαδικτύου και θα αυξήσει την κερδοφορία των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων, καθώς οι επισκέπτες τους και εν δυνάμει πελάτες τους δε θα εγκαταλείπουν εύκολα τις ιστοσελίδες τους.

• 5ο Βραβείο: Mάνα Ελληνική Παιδική Τροφή

Η πρόταση έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας παιδικές τροφές σε βαζάκια για τη βρεφική ηλικία μετά τους πρώτους έξι μήνες που προς το παρόν δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

•  6ο Βραβείο: SPEAKERZEN

Το SpeakerZen είναι ένα mobileweb-app που απευθύνεται σε ομιλητές και οργανωτές συνεδρίων.

Ο ομιλητής χρησιμοποιώντας το SpeakerZen παίρνει real-time, αντικειμενικό (ανώνυμο) feedback για την ομιλία του, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το SpeakerZen ως branding tool, αφού μπορεί μέσω της εφαρμογής να αυξήσει την προβολή του μέσω των social media, αλλά και να έρθει σε επαφή με το κοινό του ή πελάτες που πιθανόν παρακολουθούν την ομιλία του (leadgeneration).

•  7ο Βραβείο: NOODIO

Το NOODIO έχει σχεδιαστεί ως Διαδικτυακή Πλατφόρμα προσβάσιμη από υπολογιστή -σύντομα και από κινητό- μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης από νέους /ανερχόμενους μουσικούς /συγκροτήματα και εργαλείο ανακάλυψης από φίλους της μουσικής, με έμφαση στην τοπικότητα.

• 8ο Βραβείο: Φυτεμένες Επιφάνειες για Αστική Χρήση

Στόχος της συγκεκριμένης ιδέας, είναι η αξιοποίηση της υφιστάμενης και η ανάπτυξη περαιτέρω τεχνογνωσίας σχετικά με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και τις επιδράσεις πράσινων κατασκευών σε αστικά τοπία και κτίρια.

Υπάρχουν πολλά σχέδια που αξίζει να υλοποιηθούν
«Είμαστε αισιόδοξοι για την άνθιση της νεανικής επιχειρη-ματικότητας στην Ελλάδα», δήλωσε στο «Εθνος-Εργασία» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Παναγιώτης Μανούρης. «Οι νέοι είναι το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας και στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχουμε ως βασική μας αποστολή την υποστήριξή τους. Ο διαγωνισμός Ideatree που για πρώτη φορά διοργανώ- θηκε από τον οργανισμό μας, κινήθηκε ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι:

• Να αναδείξουμε και να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στο νεανικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας,
•  Να προωθήσουμε την έρευνα και την παραγωγή καινοτομίας και
• Να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον: το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι με ιδέες που αξίζει να υλοποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν ο διαγωνισμός Ideatree θα καθιερωθεί».


Κατερίνα Κυρίτση
kkyritsi@pegasus.gr
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ