ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αυστηροί όροι για τη χορήγηση των επιδομάτων του ΟΓΑ

H 10ετής μόνιμη και συνεχής διαμονή στην Ελλάδα είναι πλέον βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τριτεκνικό ή πολυτεκνικό επίδομα από τον ΟΓΑ.

 • Συντάξεις
 • 11:53, 11/3/2011

H 10ετής μόνιμη και συνεχής διαμονή στην Ελλάδα είναι πλέον βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τριτεκνικό ή πολυτεκνικό επίδομα από τον ΟΓΑ. Οι πολύ πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από λίγες ημέρες, εισάγουν αυτόν τον περιορισμό στους υποψήφιους δικαιούχους, ενώ οι παλαιότεροι νόμοι έκαναν λόγο γενικώς κι αορίστως για «μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, απαραίτητο πλέον είναι να βρίσκονται στην Ελλάδα τα ανήλικα τέκνα για τα οποία οι γονείς εισπράττουν το επίδομα. Τα ποσά των βοηθημάτων αναπροσαρμόζονται ελάχιστα προς τα κάτω, αν και πέφτει εμμέσως «τσεκούρι» μέχρι και 50 ευρώ στο επίδομα των πολυτέκνων (με 4 παιδιά) οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 εισέπρατταν για το τρίτο παιδί το πολυτεκνικό και το τριτεκνικό επίδομα ταυτόχρονα.

Ο νέος νόμος «διορθώνει» αυτό το σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως «από 1/1/2011 για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού δεν θα καταβάλλεται για το παιδί αυτό το επίδομα πολύτεκνης οικογένειας».

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αλλαγές, καθώς με βάση και όσα προβλέπονται στο μνημόνιο αναμένεται να μπουν προϋποθέσεις για τη χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η υποβολή εισοδηματικών κριτηρίων, με το θέμα να μένει προς το παρόν ανοικτό. Κατά τα άλλα, δεν αλλάζουν πολλά σε σύγκριση με το παλιό καθεστώς, εκτός από το πρακτικό θέμα της απογραφής των δικαιούχων, προκειμένου η καταβολή των επιδομάτων να γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ.

Πρόσφατα η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας για την απογραφή των δικαιούχων μέχρι και αύριο, στις 11 Μαρτίου. Ο πρόσφατος νόμος δεν αγγίζει την εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, που χορηγείται στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί ή παιδί πέραν του τρίτου (τέταρτο, πέμπτο κ.λπ.) για καθένα από αυτά τα παιδιά. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που η μητέρα αποβιώσει ή είναι υπαίτια για εγκατάλειψη των παιδιών της ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή της με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

Επίσης, τα επιδόματα και η ισόβια σύνταξη καταβάλλονται στον δικαιούχο ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή, αποζημίωση ή επάγγελμα, ανά δίμηνο.

Πολυτεκνικό
Οι αλλαγές στα ποσά και στη διάρκεια καταβολής του

Tο πολυτεκνικό επίδομα χορηγείται για 23 χρόνια (εφόσον το παιδί δεν παντρευτεί στο μεταξύ) και αναπροσαρμόζεται στα 44 ευρώ για κάθε παιδί, από 44,68. Χορηγείται:

 • Στη μητέρα με τέσσερα παιδιά και πάνω.
 • Από το 2008 και στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία παιδιά.
 • Στον μόνο γονέα (μητέρα - πατέρα) με τρία παιδιά και εφόσον έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια αυτών και είναι ο μόνος υπόχρεος αυτών προς διατροφή.
 • Στον πατέρα που έχει τρία παιδιά από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.
 • Στον ανάπηρο γονέα (μητέρα - πατέρα) με τρία παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως.
 • Στον πατέρα με τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους, εφόσον έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.
 • Στα ορφανά παιδιά και από τους δύο γονείς εφόσον είναι τουλάχιστον δύο.

Η διαφορά που φέρνει ο νέος νόμος για τους πολύτεκνους είναι πως τους απαγορεύει πλέον να λαμβάνουν δύο επιδόματα για το τρίτο παιδί.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια η οποία είχε τρία παιδιά, λάμβανε επίδομα τρίτου παιδιού 178,81 ευρώ και πολυτεκνικό επίδομα για τα δύο πρώτα 89,36 ευρώ (44,68X2) με τις παλιές τιμές. Εισέπραττε, δηλαδή, μηνιαίως 268 ευρώ.

Αν η ίδια οικογένεια έκανε και τέταρτο παιδί πριν το τρίτο κλείσει τα έξι χρόνια, μπορούσε να λαμβάνει πολυτεκνικό επίδομα και για τα τέσσερα παιδιά 178,72 ευρώ (44,68Χ4), όπως επίσης και το επίδομα τρίτου παιδιού, 178,81 ευρώ, δηλαδή σύνολο 357 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για το τρίτο παιδί η ίδια οικογένεια έπαιρνε δύο επιδόματα. Ο νέος νόμος καταργεί αυτό το δικαίωμα κι έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, η οποία λαμβάνει επίδομα τρίτου παιδιού, δεν μπορεί για το ίδιο αυτό παιδί να εισπράττει και πολυτεκνικό επίδομα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η οικογένεια του παραπάνω παραδείγματος (που αποκτά και 4ο παιδί πριν το τρίτο κλείσει τα έξι χρόνια) πλέον θα λαμβάνει -και με τις καινούργιες τιμές- 309 ευρώ (177 για το τρίτο παιδί και 132, δηλαδή 44X3 για τα τρία υπόλοιπα).

Και στην περίπτωση του πολυτεκνικού επιδόματος, βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να διαμένουν τουλάχιστον μία 10ετία στην Ελλάδα και τα παιδιά τους να μένουν επίσης στην Ελλάδα.

Το επίδομα αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από τη γέννηση του 4ου ή του 3ου παιδιού ή όταν ο γονέας αποκτήσει την ιδιότητα του πολύτεκνου για τους υπόλοιπους προαναφερόμενους λόγους.

Εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως, το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή του διακόπτεται μόλις το τελευταίο άγαμο παιδί συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.

Στα 177 ευρώ το επίδομα τρίτου παιδιού

Το επίδομα τρίτου παιδιού χορηγείται για έξι χρόνια και ανα­προσαρμό­ζεται στα 177 ευρώ από 178,81. Δικαιούχος είναι η μητέρα που έχει ή αποκτά τρίτο παιδί. Στον πατέρα χορηγείται μόνο όταν η σύζυγός του, με την οποία απέκτησε τα τρία παιδιά, απεβίωσε ή έχει εγκαταλείψει αυτόν και τα παιδιά. Οι τρίτεκνοι δικαιούνται επίσης από το 2008 και το πολυτεκνικό επίδομα (44 ευρώ πια) για τα άλλα δύο παιδιά τους μέχρι αυτά να γίνουν 23. Οταν το τρίτο παιδί κλείσει τα έξι χρόνια, η καταβολή του επιδόματος τρίτου παιδιού, των 177 ευρώ δηλαδή, διακόπτεται και ο γονέας εισπράττει πλέον και γι’ αυτό το παιδί τα 44 ευρώ του πολυτεκνικού επιδόματος μέχρι να κλείσει κι αυτό τα 23. Απαραίτητη πλέον προϋπόθεση είναι η μητέρα (ή ο πατέρας) να διαμένει τουλάχιστον 10 χρόνια στην Ελλάδα και το επιδοτούμενο παιδί να βρίσκεται στην Ελλάδα. Το επίδομα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από τη γέννηση του τρίτου παιδιού ή, εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως, καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι δικαιούχοι

Οι γενικές ομάδες των δικαιούχων δεν τροποποιούνται με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Απλώς προστίθεται η απαραίτητη προϋπόθεση της αδιάλειπτης δεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες δικαιούχων είναι:

α) Ελληνες πολίτες.

β) Ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς.

γ) Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

δ) Πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ελβετοί πολίτες.

ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

στ) Ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις.

ζ) Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).

η) Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Παραδείγματα

 • Τρία παιδιά το τρίτο κάτω των 6 ετών και τα άλλα 2 κάτω των 23 το ποσό που εισπράττεται είναι 265 ευρώ.
 • Τρία παιδιά όλα άνω των 6 και κάτω των 23 ετώντο ποσό που εισπράττεται είναι 132 ευρώ.
 • Τέσσερα παιδιά εκ των οποίων το τρίτο κάτω των 6 ετών και τα υπόλοιπα κάτω των 23 ετών το ποσό που εισπράττεται είναι 309 ευρώ.
 • Τέσσερα παιδιά όλα άνω των 6 και κάτω των 23 ετών το ποσό που εισπράττεται είναι 176 ευρώ.
 • Τρία παιδιά, το τρίτο κάτω των 6 ετών και τα άλλα 2 άνω των 23 ετών το ποσό που εισπράττεται είναι 177ευρώ.
 • Τέσσερα παιδιά όλα άνω των 6 ετών και 2 άνω των 23 ετών το ποσό που εισπράττεται είναι 88 ευρώ.

Ισόβια σύνταξη

Ισόβια σύνταξη, στο ποσό των 102 ευρώ μηνιαίως, χορηγείται στη μητέρα η οποία δεν δικαιούται πλέον το πολυτεκνικό επίδομα, επειδή και το τελευταίο άγαμο παιδί της συμπλήρωσε το 23ο έτος της ηλικίας του ή παντρεύτηκε. Ισόβια σύνταξη, επίσης, δικαιούνται και κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι μητέρες που χαρακτηρίστηκαν πολύτεκνες, αλλά δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο τις προϋποθέσεις να τους χορηγηθεί το πολυτεκνικό επίδομα ή όσες έχουν ή είχαν τέσσερα παιδιά εν ζωή αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν πολύτεκνες. Η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από εκείνο που διακόπτεται η καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος ή, εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως, η σύνταξη καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Τα βασικά δικαιολογητικά

Ο νέος νόμος ορίζει πως τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί. Μέχρι στιγμής, για τη χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

1 Αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ (το έντυπο ΟΕ1 για τα επιδόματα και το ΟΕ3 για την ισόβια σύνταξη).

2 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ.

3 Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας στην περίπτωση που χορηγείται πολυτεκνικό επίδομα ή ισόβια σύνταξη. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται ατελώς από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας διαμέσου των οικείων συλλόγων πολυτέκνων.

4 Στην περίπτωση που η πολύτεκνη μητέρα ή ο πολύτεκνος πατέρας είναι υπήκοοι ενός εκ των κρατών-μελών της ΕΕ ή του οικονομικού χώρου θα πρέπει να υποβάλλουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης νόμιμα μεταφρασμένο.

5 Σε περίπτωση που ο γονέας είναι ανάπηρος και έχει αναγνωριστεί πολύτεκνος με τρία παιδιά πρέπει να υποβληθεί γνωμάτευση της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

6 Για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής απαιτείται και ληξιαρχική πράξη γέννησης του επιδοτούμενου παιδιού.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου που διαμένει η οικογένεια, από τον οποίο διαβιβάζονται στη συνέχεια στη διοίκηση του οργανισμού ή στα κατά τόπους περιφερειακά υποκαταστήματα. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης εκ μέρους του οργανισμού, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση ενώπιον επιτροπής που εδρεύει στη διοίκηση του ΟΓΑ μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση σε αυτόν της σχετικής απόφασης.

Απογραφή

Οι επιδοματούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται το επίδομά τους μέχρι τις 11 Μαρτίου. Οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν εκτυπωθεί στο «Απογραφικό Δελτίο» κι αν κάποιο είναι λάθος, αφού το διαγράψουν, πρέπει να συμπληρώσουν το σωστό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο. Κατά την κατάθεση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ, οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και το βιβλιάριο της τράπεζας. Αν ο λογαριασμός είναι κοινός, πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της παροχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ