ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ

Ο Νίκος Καζαντζάκης πιο επίκαιρος από ποτέ

Οικουμενικός λογοτέχνης, μάστορας των ελληνικών γραμμάτων, διαχρονικός στοχαστής, ταξιδευτής, επαναστάτης, σύμβολο των εννοιών φιλότιμο, λεβεντιά, ευθύνη, ελπίδα..., αυτά και πολλά ακόμη ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης, το ανεκτίμητης αξίας έργο του οποίου θα μπαίνει από αυτήν την Κυριακή σε κάθε ελληνικό σπίτι.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 15/11/2013

Το «Εθνος της Κυριακής», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, παραδίδει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εκεί ακριβώς που πρέπει να βρίσκεται, στα χέρια των Ελλήνων. Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 130 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου λογοτέχνη, κυκλοφορούν, για πρώτη φορά σε μονοτονικό σύστημα, τα σημαντικότερα βιβλία του, σε νέες πολυτελείς εκδόσεις.

Το ταξίδι στον μαγικό λογοτεχνικό κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη ξεκίνησε αυτήν την Κυριακή με το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και θα συνεχιστεί με τα έργα του «Οι Αδερφοφάδες», «Ταξιδεύοντας: Αγγλία», «Ταξιδεύοντας: Ισπανία», «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ταξιδεύοντας: Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς», «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία - Κίνα».

«Αυτή η εκδοτική προσπάθεια, η οποία αποτελεί μεγάλη τιμή για το ''Εθνος'', ξεπερνά τα όρια της προσφοράς. Αποτελεί μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα αφάνταστα επίκαιρη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς» υπογράμμισε ο διευθυντής του «Εθνους», κ. Θανάσης Τσεκούρας, κατά την συνέντευξη Τύπου.

Και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη διαχρονική αξία του έργου αλλά και της προσωπικότητας του συγγραφέα:

«Ο Καζαντζάκης κατάφερε να δημιουργήσει μια αυθεντική, μια θετική έννοια της ελληνικότητας που μπορεί να συνομιλήσει με τον σύγχρονο κόσμο. Αν καταφέρουμε, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, της παρακμής, θα έλεγα, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτά τα μηνύματά του, νομίζω ότι θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα δύναμη για τον ελληνισμό, μια δύναμη που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση, την οικονομική, την πολιτική, και όλα αυτά τα πράγματα τα οποία βιώνουμε».

Από δεξιά, ο διευθυντής του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής» Θανάσης Τσεκούρας, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, ο αρχισυντάκτης του «Εθνους της Κυριακής» Χρήστος Κυριαζής, η διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου και ο επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκος Μαθιουδάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συνεργασίας του «Εθνους» και των Εκδόσεων Καζαντζάκη
Από δεξιά, ο διευθυντής του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής» Θανάσης Τσεκούρας, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, ο αρχισυντάκτης του «Εθνους

«Εξαιρετική πρωτοβουλία»
Για την αδικαιολόγητη απόρριψη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, μίλησε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, συγχαίροντας παράλληλα την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία του «Εθνους».

«Ο Καζαντζάκης είναι ένας συγγραφέας που στους κύκλους των διανοούμενων και των πανεπιστημιακών είναι σχεδόν ανύπαρκτος αυτήν τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχουν ασχοληθεί μαζί του οι σπουδαιότεροι ξένοι νεοελληνιστές. Γι' αυτό το να επανεκδοθεί το έργο του, με τους σωστούς όρους, είναι πολύ σημαντικό» τόνισε η συγγραφέας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να δούμε πλέον τον Καζαντζάκη ιστορικά, σοβαρά και με ψυχραιμία για να του αποδώσουμε το μέγεθος που έχει με σύγχρονους όρους. «Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω αγάπη γι΄ αυτόν τον ακάματο δουλευτή και μάστορα των ελληνικών γραμμάτων, τον ταξιδευτή σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και τον κόσμο των ιδεών, τον αφοσιωμένο, όσο ελάχιστοι στον 20ό αιώνα, σε μία και μόνο πίστη, την πίστη στον θεό της λογοτεχνίας» κατέληξε η Ρέα Γαλανάκη.

Στη δική του, ιδιαίτερη σχέση με τον Καζαντζάκη, μια σχέση με πολλές διακυμάνσεις, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης:

«Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια πέρασαν με λατρεία στον Καζαντζάκη γιατί μου φαινόταν ριζοσπαστικός, οικουμενικός, αλλά και γιατί επικοινωνούσε με τον πατέρα μου, κι αυτό με συγκινούσε ιδιαίτερα. Αυτή η σχέση διερράγη από την Εκκλησία όταν σε μια εξομολόγηση που παραδέχτηκα ότι έχω διαβάσει το βιβλίο του ''Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται'' μου είπαν να μετανοήσω. Αργότερα κράτησα μια απόσταση από εκείνον. Μ' ενοχλούσε πια αυτό που θα έλεγα τότε βερμπαλισμός, η συχνή του αλλαγή, ιδεολογική έλεγα εγώ, και μ' ενοχλούσε και ως Κρητικό η μυθοπλασία του που μου φαινόταν υπερβολική. Οταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από κοντά τον Καζαντζάκη, ως πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, άρχισα να τον βλέπω μ΄ ένα διαφορετικό μάτι. Και τώρα πια είμαι ένα συνειδητός θαυμαστής του. Ο βερμπαλισμός του ήταν στην ουσία μια εξαιρετική γλωσσοπλαστική ικανότητα. Η ιδεολογική του περιπλάνηση ήταν ειλικρίνεια ψυχής. Η ασκητικότητά του αποδείκνυε πως ζούσε για το έργο του».

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, αναφερόμενος στην εκδοτική πρωτοβουλία του «Εθνους», έκανε λόγο για μια κίνηση που ανοίγει νέους δρόμους:

«Το να μπει σε κάθε σπίτι μια νέα έκδοση του Καζαντζάκη θα είναι, νομίζω, η αρχή μιας νέας εποχής. Σ΄ αυτήν προσδοκούμε και το ''Εθνος'' βάζει μια πολύ σπουδαία σφραγίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κίνηση ιστορικής σημασίας»
Με τη σειρά της, η διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, κ. Νίκη Σταύρου, μίλησε για μια εκδοτική συνεργασία ιστορικής σημασίας.

«Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να φτάσει ο εμψυχωτικός λόγος του Νίκου Καζαντζάκη παντού, όπου πάει και η εφημερίδα ''Εθνος''. Να δυναμώσει τους Ελληνες, να σώσει τους Ελληνες από την απογοήτευση των ημερών μας. Γιατί ο λόγος του Καζαντζάκη περιέχει όλα τα πνευματικά εργαλεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ξεπεράσει κάθε κρίση. Το έργο του θυμίζει στον Ελληνα αλλά και σ' όλο τον κόσμο τι σημαίνει ηρωισμός, υπέρβαση, αξιοπρέπεια, ευθύνη, ελπίδα... Και θυμίζει και τι σημαίνει ελληνισμός σε μια εποχή που η απαξιωτική εικόνα της Ελλάδας αναμεταδίδεται διεθνώς και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Τη φιλολογική επιμέλεια των βιβλίων έχει κάνει ο επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκος Μαθιουδάκης, ο οποίος παρέθεσε χθες ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το έργο του συγγραφέα:

«Το να μπει σε κάθε σπίτι μια νέα έκδοση του Καζαντζάκη θα είναι, νομίζω, η αρχή μιας νέας εποχής» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Γραμματικάκης
«Το να μπει σε κάθε σπίτι μια νέα έκδοση του Καζαντζάκη θα είναι, νομίζω, η αρχή μιας νέας εποχής» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Γραμματικάκης

«Ο Νίκος Καζαντζάκης παραμένει ένας ασυμβίβαστος υποστηρικτής του μονοτονικού συστήματος από το 1920. Δεν δίστασε να είναι ένας επαναστάτης, ένας πραγματικός μοντερνιστής. Συνάμα γράφει όλο του το έργο στη δημοτική που αναδεικνύει στον λόγο του και γίνεται ένα σύμβολο νίκης του λαού. Το 1938 το επικό του ποίημα ''Οδύσσεια'' εκδίδεται στη δημοτική και στο μονοτονικό σύστημα. Ο Καζαντζάκης γράφει με μια γνήσια λαϊκή διάθεση η οποία έχει σκοπό να μιλήσει στην ψυχή του λαού, να αγγίξει απευθείας την καρδιά του Ελληνα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

 

 

 

Γ. Γραμματικάκης: Τώρα πια είμαι ένας συνειδητός θαυμαστής του
Γ. Γραμματικάκης: Τώρα πια είμαι ένας συνειδητός θαυμαστής του

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ