ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι καινοτόμες ιδέες κερδίζουν την... κρίση

Το βάρος της νέας επιχειρηματικότητας πρέπει να δοθεί σε οτιδήποτε είναι καινοτόμο και εξάγεται 

  • Εργασία
  • 12:01, 20/7/2011
Το μοντέλο των επιχειρηματικών δράσεων «με χαμηλούς τζίρους, ελεγχόμενο κόστος λειτουργίας και συνεχή διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό» αποτελεί για τον κ. Ανδρέα Στεφανίδη, γενικό γραμματέα της ΟΕΣΥΝΕ, οδηγό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης στην εγχώρια αγορά

Το μοντέλο των επιχειρηματικών δράσεων «με χαμηλούς τζίρους, ελεγχόμενο κόστος λειτουργίας και συνεχή διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό» αποτελεί για τον κ. Ανδρέα Στεφανίδη, γενικό γραμματέα της ΟΕΣΥ

Στην εξαγωγή προϊόντων με καινοτόμα χαρακτηριστικά πρέπει να στραφούν οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Στεφανίδη, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ).

Στη συνέντευξή του στο «Εθνος-Εργασία» ο κ. Στεφανίδης μιλάει για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος στα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα και το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον κατάλληλο τρόπο τις παρεχόμενες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, αναφέρεται στις δεκάδες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που πάνε στράφι στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων υψηλού ρίσκου, και παρουσιάζει τις βασικές προτάσεις της ΟΕΣΥΝΕ για την ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Κύριε Στεφανίδη, σε ποιους τομείς της ελληνικής αγοράς ένας επίδοξος επιχειρηματίας αξίζει να επενδύσει τα λεφτά του;

Το βάρος της νέας επιχειρηματικότητας πρέπει να δοθεί σε οτιδήποτε είναι αποδεδειγμένα καινοτόμο και εξάγεται. Οσο για την ελληνική εγχώρια αγορά, πρέπει να επικεντρωθούμε σε επιχειρηματικές δράσεις που έχουν βιωσιμότητα με χαμηλούς τζίρους, μικρή εξάρτηση από δανεισμό, ελεγχόμενο κόστος λειτουργίας και συνεχή διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει το προϊόν της επιχείρησης να καλύπτει κάποια σημαντική ανάγκη ή να επιλύει κάποιο πρόβλημα. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους κλάδους του πολιτισμού και του τουρισμού, της γαστρονομίας και της αγροτικής οικονομίας, της υψηλής και μέσης τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών. Ιδιαίτερα σημαντικό για την τελική επιλογή μιας επένδυσης είναι να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα που έχει η γεωοικονομία της Ελλάδας καθώς και το υψηλό «συμβολικό κεφάλαιό» της στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Τι πρέπει να προσέξει στα πρώτα του βήματα και τι χρονικό περιθώριο πρέπει να δώσει στην επένδυσή του για να δει αν του αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα;

Ενας επίδοξος επιχειρηματίας πρέπει μετά από προσεκτική έρευνα αγοράς να διαπιστώσει αν για το καινοτόμο προϊόν του υπάρχει ζήτηση σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Το χρονικό περιθώριο που πρέπει να δώσει στην αρχική επένδυση για να του αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ίδιο το προϊόν, το εύρος του ανταγωνισμού και φυσικά με το μέγεθος της αγοράς στόχου που επιθυμεί να διεισδύσει η νέα επιχείρηση ώστε να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα πελατών που θα της αποφέρει κερδοφορία - συστατικό απαραίτητο για τη βιωσιμότητα και την υγιή ανάπτυξή της.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει μέσω ΕΣΠΑ νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που κλείνουν σε περίοδο κρίσης, τι πρέπει να κάνουν οι νεόκοποι επιχειρηματίες για να αποφύγουν το λουκέτο;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν αποτελούν έσοδο για μια επιχείρηση αλλά οικονομική στήριξη σε μια κρίσιμη περίοδο με τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Η κάθε επιχείρηση οφείλει να αναζητεί νέους πελάτες και να μπορεί να πουλάει τα προϊόντα της. Πρέπει επίσης να κάνει αυστηρό έλεγχο των εξόδων της για να διατηρεί την κερδοφορία της ή να ελαχιστοποιεί τις όποιες ζημίες.

Θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και αυτές είναι οι εξωστρεφείς, οι καινοτόμες και οι ταχέως αναπτυσσόμενες. Αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να πουλήσει το προϊόν της ή την υπηρεσία της λόγω έλλειψης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τότε όσες επιδοτήσεις και να πάρει δεν θα αποφύγει αργά ή γρήγορα το λουκέτο.

Σε ποιον από τους τρεις κλάδους -γεωργία, βιομηχανία, υπηρεσίες- διαπιστώνετε ότι υπάρχει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό «έλλειμμα» στην Ελλάδα;

Σαφώς στη γεωργία και τη βιομηχανία. Εχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε την παραγωγή απτών εξαγώγιμων προϊόντων, καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί αποκλειστικά μία χώρα υπηρεσιών και μεταπρατών. Ειδικά το έλλειμμα σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας είναι τόσο μεγάλο, που είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη των 27, ενώ έχουμε τεράστια εξαγωγή τεχνογνωσίας για λογαριασμό τρίτων στο εξωτερικό.

Η αποστροφή των κεφαλαιούχων από την καινοτομία είναι δυστυχώς τόσο προφανής που στα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι καν ορατό το γράφημα για την Ελλάδα σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Αρκεί μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας;

Μια έξυπνη ιδέα από μόνη της δεν αρκεί για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Χωρίς τον άνθρωπο ή την ομάδα εκείνη που θα κάνουν την ιδέα πράξη με πολλή δουλειά και όραμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει και να επιβιώσει καμία επιχείρηση. Φυσικά μαζί με τις καλές ιδέες και τους ανθρώπους με όραμα και πάθος πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα και κεφάλαια υψηλού ρίσκου για τα στάδια σποράς και εκκίνησης, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να απελευθερωθούν οι νέες επιχειρηματικές δυνάμεις στη χώρα.

Οι νέοι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια υψηλού ρίσκου

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι το κράτος μπορεί να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα;

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, υπάρχει το φαινόμενο του «απόμακρου κεφαλαίου», δηλαδή ενώ υπάρχουν και διατίθενται δισεκατομμύρια για την «καινοτομία», οι νέοι επιχειρηματίες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κεφάλαιο υψηλού ρίσκου. Ταυτόχρονα υπάρχει η ψευδαίσθηση πως οι νέοι επιχειρηματίες είναι και κεφαλαιούχοι και μπορούν να συμβάλουν με ίδια συμμέτοχη, όμως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατανομής των εισοδημάτων της Eurostat, μόνο το 3% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι σε θέση να κάνει τέτοιες επενδύσεις.

Στη χώρα μας, ειδικότερα, η παντελής έλλειψη κεφαλαίων υψηλού ρίσκου σκοτώνει την όποια νέα επιχειρηματικότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες καλές ιδέες να χάνονται και έτσι να γίνεται, επίσης, άπιαστο όνειρο η ανάπτυξη της καινοτομίας.

Ως ΟΕΣΥΝΕ έχουμε καταθέσει πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ελληνική πολιτεία πρόταση για έναν πιλοτικό μηχανισμό που μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, εξαφανίζοντας τη γραφειοκρατία και δίνοντας την ευκαιρία στους ικανούς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα, χωρίς την ανάγκη προσωπικών κεφαλαίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ