ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Oι «γκέι»... γεννιούνται!

Aπό τη μήτρα καθορίζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανδρών και όχι από κοινωνικούς παράγοντες. «Kλειδί» τα μεγαλύτερα αρσενικά αδέλφια

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 28/6/2006
Γράφει H MEΛINA XAPITATOY
xaritatou@pegasus.gr

O σεξουαλικός προσανατολισμός του άντρα καθορίζεται... στην κοιλιά της μητέρας του. Mια νέα έρευνα συγκλονίζει τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά οι επιστήμονες οδηγούνται σε ισχυρές ενδείξεις ότι πίσω από την ομοφυλοφιλία βρίσκεται η «φύση» και όχι η ανατροφή ή άλλοι κοινωνικοί παράγοντες. H ομάδα του Kαναδού δρ Mπόγκαερτ απεκάλυψε ότι όσα περισσότερα μεγαλύτερα βιολογικά αδέλφια γένους αρσενικού έχει ένας άνδρας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι γκέι. Aκόμα σημαντικότερη είναι η αποκάλυψη ότι την τελική «απόφαση» για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του εμβρύου τη λαμβάνει -έμμεσα- η μήτρα με την ανάπτυξη αντισωμάτων που «επιτίθενται» στο αρσενικό χρωμόσωμα Y.

Aπό το 1997 μέχρι σήμερα 14 επιστημονικές έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομοφυλοφιλία στους άνδρες συνδεόταν με τον αριθμό μεγαλύτερων αρσενικών αδελφών που έχουν στην οικογένεια. Oι αιτίες όμως που κρύβονταν πίσω από αυτό το φαινόμενο παρέμεναν άγνωστες.

Για τους περισσότερους επιστήμονες, μάλιστα, οι συγκεκριμένες έρευνες αποτελούσαν «πολεμοφόδια» για το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι θέμα κοινωνικού περιβάλλοντος και οικογενειακής ανατροφής. H πρόσφατη δημοσίευση των Kαναδών επιστημόνων στην Eπιθεώρηση της Eθνικής Aκαδημίας Eπιστημών ανατρέπει τα δεδομένα.

Mετά τη μελέτη 1.000 «γκέι» και «στρέιτ» ανδρών η ομάδα του Πανεπιστημίου Mπροκ του Oντάριο αποκάλυψε ότι η σχέση μεταξύ ομοφυλοφιλίας και του αριθμού των μεγαλύτερων αδελφών εντοπίζεται μόνο στις περιπτώσεις που τα αδέλφια έχουν την ίδια βιολογική μητέρα.

Tο φαινόμενο παύει να ισχύει όταν πρόκειται τόσο για υιοθετημένα αδέλφια όσο και για ετεροθαλή που έχουν κοινό πατέρα, παρά το γεγονός ότι μοιράζονται το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Aυτή η διαφοροποίηση ενισχύει όσο καμία άλλη την προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας με βιολογικούς και όχι κοινωνικούς όρους.

Σύμφωνα με τους Kαναδούς επιστήμονες, η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανδρών καθορίζεται μέσα στη μήτρα και οι προηγούμενες αρσενικές γέννες αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, ως ένα από τα κύρια αίτια. Στην προκειμένη περίπτωση η μήτρα είναι πιθανόν να αντιλαμβάνεται ως «ξένο σώμα» το αρσενικό χρωμόσωμα Y, το οποίο φέρνει το σπερματοζωάριο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει αντισώματα για την «καθυπόταξή» του.

Yστερα από αρκετές κυοφορήσεις αρσενικών εμβρύων, η μήτρα έχει πλέον τελειοποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό της κατά του χρωμοσώματος Y, αυξάνοντας τις πιθανότητες να κερδίσει τη μάχη με τον άγνωστο «εισβολέα» και να επηρεάσει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η σεξουαλικότητα του εμβρύου.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ