ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποιοι θα «τρέξουν» τα μέτρα;

 

Επανειλημμένα έχω υποστηρίξει ότι αν δεν καταφέρουμε κάποτε να συμμαζέψουμε τη φοροδιαφυγή, δεν θα έχουμε καμιά ελπίδα να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:05, 4/5/2011

Επανειλημμένα έχω υποστηρίξει ότι αν δεν καταφέρουμε κάποτε να συμμαζέψουμε τη φοροδιαφυγή, δεν θα έχουμε καμιά ελπίδα να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα. Και μέχρι τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι που να έδειχνε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε μυαλά. Μέτρα εξαγγέλλονταν αλλά δεν υλοποιούνταν και νομοσχέδια ψηφίζονταν αλλά δεν εφαρμόζονταν.

Αυτήν τη φορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχουν καμία σχέση με όσα εξαγγέλθηκαν ή εφαρμόστηκαν έως τώρα. Από μόνο του το γεγονός αυτό κάτι δείχνει. Είτε επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, είτε επειδή οι πιέσεις της τρόικας αποδείχτηκαν αφόρητες, δρομολογούνται διαδικασίες και πρακτικές που είναι ικανές να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Αλλά με την προϋπόθεση πάντα ότι θα εφαρμοστούν.

Κι εδώ είναι που δυσκολεύουν τα πράγματα. Πρώτον, επειδή οι ασχολούμενοι με το θέμα δεν έχουν να επιδείξουν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Και, δεύτερον, επειδή ο μηχανισμός που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο της δίωξης των φοροφυγάδων ούτε συγκροτημένος είναι, ούτε τη σχετική εμπειρία σε τέτοιου είδους εγχειρήματα διαθέτει.

Αυτές είναι παράμετροι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και ο υπουργός Οικονομίας αλλά και ο πρωθυπουργός, όταν μάλιστα η μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησης δεν αξιοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε, σε μια σοβαρή αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αν περάσει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων, τότε πολλά θα έχουν χαθεί πριν ακόμη ο νέος σχεδιασμός δοκιμαστεί στην πράξη.

Αλλωστε, δεν είναι μόνο τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή που εμφανίζουν αυτήν την ιδιαιτερότητα. Ολες, πλέον, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αξιολογούνται σε συνδυασμό με τα στελέχη που θα αναλάβουν την υλοποίησή τους. Και όχι άδικα. Η κυβέρνηση έχει παρελθόν και τα μέλη της έχουν δώσει δείγματα γραφής, που φυσικό είναι να συνεκτιμώνται όταν πιθανολογείται η επιτυχία ή η αποτυχία ενός εγχειρήματος.

Γι’ αυτό και καλό θα είναι, τώρα που και τα διαλαμβανόμενα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα συγκεκριμενοποιηθούν, να εκτιμηθεί σοβαρά με ποια ονόματα θα συνδεθούν οι διάφορες παρεμβάσεις. Συχνά οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
bartzinopoulos@hotmail.com

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ