ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ακροδεξιά απειλή για τη Δημοκρατία

  • 1/4

Η προοπτική είναι εφιαλτική. Και οι δημοσκοπήσεις τής προσδίδουν κάθε φορά και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή να υπερβαίνει άνετα το 3% και να προσβλέπει ακόμη και σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Οι υμνητές και νοσταλγοί του Χίτλερ απειλούν να μολύνουν με την παρουσία τους το ελληνικό Κοινοβούλιο και να προσθέσουν μια ακόμη νάρκη στα θεμέλια του ταλαιπωρημένου πολιτικού συστήματος της χώρας.

Δεν έχει προηγούμενο τέτοιας εμπειρίας η ελληνική πολιτική ζωή. Η ΕΠΕΝ μεταπολιτευτικά και ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη την τελευταία δεκαετία κινήθηκαν στον χώρο της Ακροδεξιάς, αλλά ούτε εξτρεμιστικές συμμορίες με εγκληματική δράση υπήρξαν ούτε προπαγανδιστές της ναζιστικής θηριωδίας και υπερασπιστές εγκληματιών διετέλεσαν. Τώρα, για πρώτη φορά, προβάλλει το εφιαλτικό ενδεχόμενο να καταληφθούν έδρανα της ελληνικής Βουλής από θαυμαστές της νέας τάξης και της αρίας φυλής.

Ηδη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχει βιώσει τις πρακτικές του επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου με τους χιτλερικού τύπου χαιρετισμούς και τη σκόπιμη οξύτητα και προκλητικότητα. Αν παρ’ ελπίδα οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τέτοιες ή και χειρότερες καταστάσεις θα καταγράφονται συχνά-πυκνά στα πεπραγμένα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλωστε, ούτε τις διαθέσεις τους αποκρύπτουν ούτε τις μεθόδους δράσης τους αποποιούνται οι νοσταλγοί των ναζιστικών ομάδων κρούσης.

Δυστυχώς, δεν είναι ανεξήγητη η απήχηση που ξαφνικά εμφανίζονται να έχουν τα κηρύγματα μίσους και βίας που συνθέτουν τον «πολιτικό» λόγο τους. Προσφέρονται οι σημερινές πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για όσους φροντίζουν να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά προβλήματα και να υποδαυλίζουν την ξενοφοβία. Αλλωστε, μέσα σε ένα παρόμοιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έσπειρε και ο Χίτλερ τους σπόρους της προπαγάνδας του. Τα βήματά του ακολουθούν και τις μεθόδους του αντιγράφουν.

Αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνουν ο Μιχαλολιάκος και οι όμοιοί του. Το θέμα είναι αν τελικά θα βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός αφελών και απελπισμένων που θα διαπράξουν το σφάλμα να πιστέψουν ότι στην Ελλάδα του 2012 η απάντηση στα προβλήματά τους μπορεί να είναι ένας εσμός αδίστακτων και φανατικών θαυμαστών του μεγαλύτερου εγκληματία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Θέλουμε να ελπίζουμε πως όχι.