ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αντιπολίτευση σε... βέρτιγκο

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η
  • 4/5

Η νευρικότητα η οποία σταδιακά καταλαμβάνει το σύνολο των ενοίκων της «γαλάζιας πολυκατοικίας» θα μπορούσε να αφορά μόνο τα στελέχη και πιθανόν τον προσκείμενο στη δεξιά παράταξη Τύπο. Οταν όμως η νευρικότητα αυτή μετατρέπεται σε υστερία, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν και αφορούν όλη την κοινωνία. Το χθεσινό θλιβερό επεισόδιο εντός του Κοινοβουλίου με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο λόγω της ψυχολογικής φόρτισης του πρώην υπουργού και της εύλογης προσπάθειας να υπερασπίσει την πολιτική του τιμή.

Τέτοια επεισόδια είναι η κορυφή του παγόβουνου και τροφοδοτούν ένα ήδη βαρύ κλίμα στον πολιτικό βίο της χώρας. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μεν με την ανταλλαγή κατηγοριών για την υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά είναι σαφές ότι πίσω από αυτήν κρύβεται η αγωνία της ΝΔ να μπορέσει να συγκρατήσει τις συρρικνούμενες δυνάμεις της και η αδημονία του ΛΑΟΣ να καταλάβει κι άλλον «όροφο» της «πολυκατοικίας», «διαμέρισμα» στην οποία αναζητεί και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Παραδομένες σε ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οι πολιτικές δυνάμεις της συντηρητικής παράταξης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και την εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση ασκώντας τον θεσμικό ρόλο που έχουν, αυτόν της ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί ακόμη το αν ήταν εγκληματική ή όχι η απογραφή της κυβέρνησης Καραμανλή, ξιφουλκεί με τον κ. Καρατζαφέρη και ταράζεται από παρεμβάσεις όπως αυτή που έγινε μέσω του «Εθνους» από τον επίτιμο πρόεδρό της Κ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ μάλλον χρειάζεται κάτι παραπάνω από το «Ζάππειο II» για να πείσει, καταρχάς τους οπαδούς της και δευτερευόντως τους υπόλοιπους πολίτες, όχι μόνο ότι η ίδια είναι ικανή να ασκήσει αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο και ότι οι προτάσεις της για την πορεία της χώρας είναι ρεαλιστικές και δεν διατυπώνονται εκ του ασφαλούς, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουν λησμονηθεί εάν και όποτε έρθει η ώρα να εφαρμοσθούν. Και δυστυχώς για τη λειτουργία του πολιτεύματος, προς το παρόν δεν πετυχαίνει κανένα από τα δύο.