ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εύκολα θύματα

  • 26/1

Φυσικά και είναι υπαρκτές και σημαντικές οι αδυναμίες μας στην προστασία των συνόρων μας. Οπως, άλλωστε, είναι και στην οργάνωση της υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που μας βλέπουν σαν σκαλοπάτι για το πέρασμα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αλλά με την ιδιαιτερότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το παράδοξο θα ήταν να μην υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες.

Ομως ας μην ψάχνουν για εύκολα εξιλαστήρια θύματα οι εταίροι μας, και ιδιαίτερα εκείνοι που προωθούν την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μας και ότι αποτύχαμε στον χειρισμό του. Το πρόβλημα είναι γενικό, μας αφορά όλους, και μόνο με γενική κινητοποίηση και συνεργασία υπάρχουν πιθανότητες να αντιμετωπιστεί.

Βεβαίως θα έπρεπε να ήμασταν συνεπέστεροι σε κάποιες υποχρεώσεις μας. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση όφειλε να είναι ουσιαστικότερη στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της και αποτελεσματικότερη στις παρεμβάσεις της. Αν αυτές οι προϋποθέσεις είχαν έγκαιρα διασφαλιστεί, πολλά θα είχαν αποφευχθεί. Αλλά όταν η πράξη αποδεικνύει ότι η ΕΕ αδυνατεί να επιβάλει στην Τουρκία την πιστή εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, τότε η αναζήτηση ευθυνών πρέπει να ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες. 'Η το Βερολίνο.

Ωστόσο, η αμεσότερη απειλή για καταλογισμό ευθυνών μοιάζει να στρέφεται εναντίον μας. Και πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Η συμμετοχή μας στη Σένγκεν είναι και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Αρα υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αποδυναμώσει την όποια επιχειρηματολογία προωθεί τέτοιες λύσεις. Εστω και στο παρά πέντε, θα πρέπει να αφοπλίσουμε όποιους και όσους θεωρούν ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Για να μπορούμε να θυμίζουμε ότι η προσπάθεια είναι συνολική και ότι είναι αρκετοί εκείνοι που το ξεχνάνε.