ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η κοινωνία περιμένει αντιπολίτευση

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η
  • 4/11

Στην τελική ευθεία εισήλθε με τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης η ολοκλήρωση της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να αφήσει πίσω του τα λάθη και τις αδυναμίες που το οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου και να χαράξει μια νέα πορεία, προκειμένου να επανακτήσει την ηγετική θέση που είχε άλλοτε στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Είναι κρίσιμη η καμπή στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πολιτική ζωή της χώρας και ακριβώς γι αυτό δεν είναι απλώς θεσμικά επιβεβλημένη, αλλά είναι πρωτίστως πολιτικά και κοινωνικά αναγκαία η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στα όσα διαδραματίζονται ήδη στον τόπο και κυρίως στα όσα διαφαίνονται ότι δρομολογούνται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεν είναι ασφαλώς ό,τι καλύτερο για τη χώρα και το μέλλον της η ουσιαστική απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το πολιτικό γίγνεσθαι. Και ήδη η απουσία αυτή έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, καθώς και η κυβερνητική απραξία δεν στηλιτεύεται με την επιβαλλόμενη ένταση, και ο αλλοπρόσαλλος ακροδεξιός λαϊκισμός επιχειρεί να διαδραματίσει έναν δυσανάλογα μεγάλο προς το πραγματικό ακροατήριό του ρόλο.

Διατείνονται συχνά οι κυβερνώντες ότι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο δυσχεραίνει και την κυβερνητική δραστηριότητα. Φθηνό άλλοθι του Κ. Καραμανλή και των συνεργατών του αποτελεί αυτό το επιχείρημα. Μοναδική αιτία της κυβερνητικής αδράνειας είναι η ανυπαρξία σοβαρού προγραμματικού σχεδιασμού και τίποτε άλλο.

Ωστόσο, η κρυφή ατζέντα την οποία προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει όχι μόνο υπάρχει, αλλά δείχνει τελευταία να ανασύρεται δειλά από τους συντάκτες της και να προγραμματίζει την υλοποίηση ορισμένων από τα μέτρα που περιέχει. Και ακριβώς αυτήν την απειλή είναι που οφείλει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και άμεσα και προγραμματικά.

Αν και το κατά πόσο θα το καταφέρει, η στάση του από την 11η Νοεμβρίου και μετά θα το αποδείξει. Και αυτό αναμένουμε να καταδειχθεί.