ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η μαύρη επέτειος

  • 21/4

Μισός ακριβώς αιώνας συμπληρώνεται από την επιβολή της δικτατορίας του 1967. Παρασκευή ήταν και τότε η 21η Απριλίου, όταν τα τανκς κατέλυαν τη δημοκρατία. Οταν οι ερπύστριες ισοπέδωναν τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες. Για 87 μήνες όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Δεκάδες χιλιάδες βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή και δολοφονήθηκαν. Μύθος είναι η «αναίμακτος επανάστασις», που διακινούν ακόμη και σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια της χούντας.

Ερείπια και τραγωδίες άφησε παντού πίσω της. Από την οικονομία ως τα εθνικά θέματα. Με κορυφαία τη διαρκή προδοσία της Κύπρου. Μαζί με τον εξανδραποδισμό της πολιτείας και του πολίτη. Την απομύζηση του εθνικού πλούτου από την εγχώρια και διεθνή οικονομική ολιγαρχία. Την καθήλωση της χώρας για δεκαετίες. Στη μαύρη επέτειο, η ζωντανή συλλογική μνήμη αντλεί πολλαπλά διδάγματα. Πριν απ' όλα για την προάσπιση και διαφύλαξη της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού στο διηνεκές. Τη διεύρυνση του δημοκρατικού καθεστώτος, με την υπέρβαση των όποιων αδυναμιών στη λειτουργία του.

Μερικές φορές, στο περιβάλλον της τρέχουσας κρίσης και των σημερινών δυσκολιών, αυτό το ύψιστο εθνικό και δημοκρατικό καθήκον λησμονείται. Αλλά ακριβώς όταν δοκιμάζεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, χρειάζεται τη σθεναρότερη υπεράσπιση. Θωράκιση όλων ανεξαιρέτως των ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα των κοινωνικών. Καθώς η συγκυρία εγκυμονεί κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού και της συνοχής.

Η παρακαταθήκη όσων όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη χούντα και μάτωσαν είναι η δημοκρατική εγρήγορση. Ταυτοχρόνως με την απομόνωση και τον εξοστρακισμό των σύγχρονων φασιστοειδών μορφωμάτων. Του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού, που επιχειρούν να ξανασηκώσουν κεφάλι.