ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ώρα της βάσης του ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η
  • 5/11

ΕΠΙ ΕΝΑΜΙΣΗ και πλέον μήνα, το ΠΑΣΟΚ συζητά, διαφωνεί ή ομονοεί, αναζητά τις έφταιξε για την εκλογική ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου... Και ήταν αναμφιβόλως προς όφελος του κόμματος και των προοπτικών του, η διασταύρωση ανόμοιων, αντιτιθέμενων ή ακόμα και συγκρουόμενων επιχειρηματολογιών, καθώς η ανασυγκρότηση και η ενότητα της κεντροαριστεράς όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά έχουν πολλά να κερδίσουν από το βάθεμα των δημοκρατικών διαδικασιών.

ΚΑΤΑΛΗΞΗ αυτής της δύσβατης -αλλά εξαιρετικά φυσιολογικής για σοσιαλιστικό κόμμα- διαδρομής, που σε πολλές καμπές της αποδείχθηκε και επώδυνη, υπήρξε η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, οι τριήμερες εργασίες της οποίας έληξαν χθες το βράδυ, με τις τελικές τοποθετήσεις των τριών διεκδικητών της προεδρίας.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ η σκυτάλη της ευθύνης περνάει από τα χέρια των επωνύμων στελεχών στα χέρια των πολλών. Τώρα, πλέον, δεν είναι οι θέσεις ή οι αντιπαραθέσεις που θα δώσουν το στίγμα, αλλά η τελική επιλογή των πολιτών, των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν μέσα από διαδικασίες βάσης το πρόσωπο που θα διευθύνει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΗ, κρίσιμο μέγεθος αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών που θα προσέλθουν στη διαδικασία της εκλογής, αφού πρόκριμα για την αναγέννησή του ΠΑΣΟΚ είναι να σφυρηλατήσει εκ νέου ισχυρούς δεσμούς με το προοδευτικό ακροατήριο και να επανιδρύσει τη σχέση του με τις κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν μία άλλη προοπτική εξουσίας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ της 11ης Νοεμβρίου, άλλωστε, δεν κρίνεται μόνο ποιο από τα τρία πρόσωπα που διεκδικούν την αρχηγία θα βρεθεί την επομένη στο τιμόνι του κόμματος. Κρίνεται, παράλληλα, ο βαθμός εγρήγορσης της κοινωνίας και η ενεργός συμμετοχή της στα δρώμενα, παράμετρος που μπορεί να προσδιορίσει όχι μόνο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να επηρεάσει και τη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα.