ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τουρκικά παιχνίδια

  • 20/3

Αυξημένες οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας τις τελευταίες ημέρες. Ισως αυτό οφείλεται στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το γεγονός δεν παύει να είναι ανησυχητικό. Αναπόφευκτα το φαινόμενο παραπέμπει στις ρητές ή έμμεσες απειλές του καθεστώτος Ερντογάν. Οπως του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ότι μπορεί να στέλνει 15.000 πρόσφυγες κάθε μήνα προκαλώντας ευρωπαϊκή ασφυξία. Τέτοιες δηλώσεις, έστω κι αν διατυπώνονται ως διαπραγματευτικά μέσα στα ευρωτουρκικά ζητήματα, είναι από μόνες τους ανατριχιαστικές. Η χρήση ανθρώπων ως όπλων μάς γυρίζει πίσω στις πιο σκοτεινές οθωμανικές εποχές.

Η Αγκυρα εδώ και καιρό κάνει εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της. Σε επίπεδο ρητορικών εξάρσεων, τουλάχιστον, ξεπερνά πολλές φορές τα όρια. Είτε πρόκειται για τις διεθνείς συνθήκες και το Αιγαίο, είτε για τις σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμπεριφορά αυτή δεν φαίνεται να εξομαλύνεται. Μάλλον θα οξύνεται εν όψει και των αναγκών του Ερντογάν στο επικείμενο δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του. Στα ευρωτουρκικά, στις διακρατικές σχέσεις, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, παντού...

Αυτό είναι το προβλεπτό, χωρίς να αποκλείεται και κάτι το απρόβλεπτο. Γι' αυτό απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση και σταθερότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Δεν χρειάζονται πολιτικές κατευνασμού ούτε προσχήματα για εντάσεις. Είναι προφανές ότι η όξυνση τρέφει το σημερινό καθεστώς Ερντογάν. Γι' αυτό άλλωστε επιδιώκει, καλλιεργεί και ενισχύει την ένταση.

Η μη τήρηση της συμφωνίας, πάντως, για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό δεν συνιστά απειλή μόνο για τους Ευρωπαίους. Δίκοπο μαχαίρι είναι και για την Αγκυρα από πολλές απόψεις. Η χώρα μας, πάντως, εν εγρηγόρσει, είναι αναγκασμένη να προετοιμάζεται στοιχειωδώς για κάθε εξέλιξη.