Γιατί τρελάθηκαν τα αφεντικά;
ΕΘΝΟΣΠΟΡ 30/6/2008
Επιχείρηση Η χόμπι; Κέρδος Η πάθος; Επένδυση Η εγωισμός;
Βλέποντας κανείς την οικογένεια Αγγελόπουλου και την οικογένεια Γιαννακόπουλου να... τινάζουν την μπάνκα στον αέρα και να δημιουργούν τις ακριβότερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναρωτιέται αν είναι... τρελοί ή ερωτευμένοι με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αντίστοιχα! Το ελληνικό μπάσκετ ή για την ακρίβεια οι φίλαθλοι των δύο «αιωνίων» ζουν εις το διπλάσιο τις εποχές της δεκαετίας του 90, όταν ο Ολυμπιακός άρπαζε τον πληρωμένο από τον Παναθηναϊκό Βολκόφ Η όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε σε συμφωνία με τον αγαπημένο των φίλων του Ολυμπιακού, Ζάρκο Πάσπαλι.
Αυτά που συμβαίνουν από πέρυσι το καλοκαίρι και κορυφώνονται φέτος δεν έχουν προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ... Οι μεν Αγγελόπουλοι δεν διστάζουν να προσφέρουν 15 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν έναν και μόνο παίχτη (!), οι δε Γιαννακόπουλοι δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να δώσουν άλλα τόσα για να επαναλάβουν την περσινή κίνηση-ματ με τον Γιασικεβίτσιους...
Το άκρως εντυπωσιακό και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι τα χρήματα που επενδύονται στις ομάδες, αλλά τα χρήματα που επιστρέφουν στα ταμεία των αφεντικών ή των ομάδων... Μια απλή ματιά στη «ζημία» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού θα επιτρέψει και στον πλέον αδαή να αναρωτηθεί «πόσο ακριβό είναι το χόμπι αυτών των ανθρώπων;». Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, αρκεί να σας πούμε ότι το περσινό μπάτζετ του πρωταθλητή Παναθηναϊκού έφτασε τα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδά του από διαφήμιση, εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός ξόδεψε 25 εκατομμύρια και πήρε πίσω μόλις τα 5!
Χωρίς μπάτζετ ο Ολυμπιακός!
Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο κι όχι απλώς είναι συγκρίσιμα, αλλά ξεπερνούν κατά πολύ τα μπάτζετ ομάδων που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου. Η σύγκριση, επαναλαμβάνουμε, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που επενδύονται, αλλά κι αυτά που επιστρέφουν στα ταμεία. Για παράδειγμα, την ώρα που ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, με μια ευρωπαϊκή πορεία αντίστοιχη του ποδοσφαιρικού, εισέπραττε συνολικά 5 εκ. ευρώ, η ποδοσφαιρική ομάδα έβαζε στα ταμεία της -μόνο από την ΟΥΕΦΑ και το Τσάμπιονς Λιγκ- το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ!
Αν σκεφθεί κανείς ότι το μπάτζετ της ομάδας ποδοσφαίρου για την περίοδο 2007-08 άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα αντιληφθεί εύκολα πόσο μεγάλη είναι η διαφορά... Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει στην Ιστορία, μέχρι βέβαια να έρθει το επόμενο... Η οικογένεια Αγγελόπουλου είδε και απόειδε την τελευταία τριετία και αποφάσισε να δώσει όσα όσα για να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, ύστερα από 12 χρόνια.
Τα 18 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ του 2006 δεν έφτασαν, τα 25 του 2007 επίσης δεν έφτασαν και γι αυτό φέτος... δεν υπάρχει μπάτζετ! Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να ξοδέψει όσα χρήματα απαιτούνται για να κάνει αυτό που θέλει, δηλαδή να ξαναπάρει τα σκήπτρα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι «ερυθρόλευκοι» διέθεταν 22 παίχτες με συμβόλαιο (!), όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζεται περίπου 30 παίχτες για να βγάλει μια ολόκληρη σεζόν.
Εχει δαπανήσει 10 εκατομμύρια ευρώ -για έναν χρόνο- για την αγορά τριών παιχτών (Παπαλουκάς, Χαλπερίν, Βούιτσιτς), έχει πληρώσει buy out σε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι, είναι αποφασισμένος να δώσει όσα χρειαστούν για την απόκτηση ξένου από το ΝΒΑ, ενώ θα αναγκαστεί να δώσει «τρελά» λεφτά προκειμένου να «σπάσει» πανάκριβα συμβόλαια, όπως αυτό του Ματσιγιάουσκας!
Ανθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα υποστηρίζουν ότι το φετινό μπάτζετ του Ολυμπιακού μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η πρόταση των 21 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Πάρκερ ή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Στογιάκοβιτς -όπως τουλάχιστον διέρρευσε από τη Σερβία- δεν έχει προηγούμενο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με κινήσεις ομάδων του ΝΒΑ. Τη σεζόν 2007-08 οι Ντάλας Μάβερικς, για παράδειγμα, είχαν να διαθέσουν 65 εκατομμύρια ευρώ για έναν χρόνο, ενώ οι Σάρλοτς Μπόμπκατς διέθεσαν σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ!
Οι Γιαννακόπουλοι περιμένουν...
Την ίδια ώρα οι αφοί Γιαννακόπουλοι όχι απλώς ακολουθούν, αλλά είναι οι πρώτοι που... άνοιξαν τον χορό! Είναι αυτοί που στα μέσα της δεκαετίας του 90 έκαναν ό,τι κάνουν σήμερα οι Αγγελόπουλοι, αλλά πλέον με περισσότερη εμπειρία προσπαθούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός διέθετε το δεύτερο ακριβότερο μπάτζετ στην Ευρώπη μετά την ΤΣΣΚΑ, αλλά φέτος μπορεί να την ξεπεράσει προκειμένου να ακολουθήσει την... τρέλα του «αιωνίου» αντιπάλου. Εφόσον διατηρήσει στο ρόστερ τον πανάκριβο Γιασικεβίτσιους, και με δεδομένη την προσθήκη των Νίκολας, Πέκοβιτς, Φώτση και του σμολ φόργουορντ που αναμένεται να αποκτηθεί, το μπάτζετ θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 εκατομμύρια ευρώ...
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση αφορά την Ευρωλίγκα, η οποία θέλει να λέγεται πως είναι η καλύτερη διοργάνωση στη Γηραιά Ηπειρο κι έχει την αξίωση να θεωρείται «μικρό ΝΒΑ». Την ώρα, λοιπόν, που η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί με 320.000 ευρώ κάθε νίκη στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ευρωλίγκα καταβάλλει μόλις... 5.000 ευρώ (!) για κάθε νίκη στη διάρκεια της διοργάνωσης! Την ώρα επίσης που η ΟΥΕΦΑ δίνει επιπλέον 6,4 εκ. ευρώ στην ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο (σ.σ.: χωρίς τα χρήματα που έχουν προηγηθεί για προκρίσεις και νίκες ή ισοπαλίες), η Ευρωλίγκα δίνει λιγότερα από 200.000 ευρώ στην ομάδα που θα φτάσει στην κορυφή!
Η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί με 1,6 εκ. ευρώ κάθε ομάδα που μπαίνει στους ομίλους, ενώ για κάθε παιχνίδι δίνει 320.000 ευρώ! Σε περίπτωση πρόκρισης στους «16» δίνει νέο πριμ ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, για την πρόκριση στους «8» 1,9 και για την είσοδο στα ημιτελικά 2,6! Για την ιστορία, η Μάντσεστερ, η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο, εισέπραξε φέτος συνολικά 43 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η ΤΣΣΚΑ που πέτυχε κάτι παρόμοιο δεν πήρε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά!
H γραφικότητα της Ευρωλίγκα
Οσο για τα τηλεοπτικά; Εκεί τα πράγματα είναι το ίδιο γραφικά... Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, δύο από τις ομάδες που με την παρουσία τους δίνουν αίγλη στη διοργάνωση, εισπράττουν μόλις 350.000 ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα (!) ετησίως, όταν ο Ολυμπιακός που αγωνίστηκε πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ εισέπραξε τα δεκαπλάσια!
Είναι εξωφρενικό το ότι ομάδες που προσδίδουν ποιότητα και κύρος στη διοργάνωση αντιμετωπίζονται από την Ευρωλίγκα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι οποίες έχουν επενδύσει μετά βίας 2 εκατομμύρια ευρώ και που... περνούν από τη διοργάνωση, αλλά δεν την αγγίζουν. Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν μια ομάδα που δαπανεί 25 και 30 εκατομμύρια για μεταγραφές να εισπράττει ίδια χρήματα για τηλεοπτικά δικαιώματα με την Παρτιζάν για παράδειγμα, που πέρυσι ξόδεψε λιγότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ!
Για την ιστορία, λοιπόν, αξίζει να αναφέρουμε ότι τη σεζόν 2006-07, όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, τα έσοδά του ήταν τα εξής: Από τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1 ένα εκατομμύριο ευρώ, από τηλεοπτικά δικαιώματα της Ευρωλίγκας 350.000 ευρώ, από χορηγούς και διαφημίσεις 1,2 εκατομμύριο ευρώ, από εισιτήρια 800.000 ευρώ, περίπου 100.000 ευρώ από τις νίκες στην Ευρωλίγκα και 200.000 ευρώ για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Σύνολο; Μετά βίας 4 εκατομμύρια ευρώ!
H ατάκα του Παύλου στους Αμερικανούς
Οι δύο οικογένειες βάζουν και ξαναβάζουν χρήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα πάνε χαμένα... «Αλλοι τα χαλάνε στα χαρτιά, άλλοι στα μπουζούκια, εμείς για τον Παναθηναϊκό», λέει συχνά ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος σε ανύποπτη στιγμή και πριν από τέσσερα χρόνια είχε αποκαλύψει ότι η συνολική ζημία της οικογένειάς του από την ενασχόλησή της με τον Παναθηναϊκό ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, οι Αγγελόπουλοι μοιάζουν με τους Γιαννακόπουλους, αλλά ακόμη στερούνται εμπειριών... Πανηγυρίζουν σαν παιδιά όταν πραγματοποιούν μεταγραφές τύπου Παπαλουκά, με τις ώρες μελετούν παίχτες και βιογραφικά, έχουν άποψη για το μπάσκετ, αφού ανέκαθεν ήταν «μπασκετικοί», και δεν διστάζουν να «σπρώξουν» εκατομμύρια, έστω κι αν η ΚΑΕ δεν έχει περιέλθει ακόμη εξ ολοκλήρου στα χέρια τους!
Τα κοινά που έχουν; Πολλά... Ενδεικτικό της ψυχολογίας τους, κι αυτό που λέμε καλώς εννοούμενο πάθος, είναι ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει τηλεφωνήσει ο ίδιος προσωπικά σε δημοσιογραφικά γραφεία για να γνωστοποιήσει ότι κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έχει στείλει πολλές φορές μεταμεσονύχτια μηνύματα για να αστειευτεί ή να πανηγυρίσει για μια μεταγραφή που έχει κλείσει...
Η «τρέλα» και των δύο είναι πλέον γνωστή σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ξένοι μάνατζερ επιδιώκουν την «αιώνια» κόντρα για να ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των παιχτών τους (βλ. Γιασικεβίτσιους), ξένοι προπονητές απορούν με τα χρήματα που δαπανούν οι δύο ομάδες, ενώ άνθρωποι του αμερικανικού μπάσκετ δεν μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους πώς ένας επιχειρηματίας ξοδεύει 25 εκατ. ευρώ ετησίως, γνωρίζοντας ότι θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών.
Πριν από μία δεκαετία μάλιστα, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε συνάντηση με ανθρώπους του ΝΒΑ, προσπάθησε να τους εξηγήσει τι σημαίνει... χόμπι κι αυτοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν τον άκουσαν να τους λέει πως δεν έχει βγάλει ποτέ χρήματα από τον Παναθηναϊκό και πως αν ποτέ τύχει να συμβεί, τότε θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα!
Και οι Ευρωπαίοι ακολουθούν...
Η επιλογή λοιπόν των δύο ελληνικών ομάδων να εκτινάξουν στα ύψη τα μπάτζετ αναγκάζει και τις υπόλοιπες ομάδες στην Ευρωλίγκα να... χορέψουν στον ίδιο ρυθμό. Η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, η ομάδα που την περασμένη σεζόν διέθετε τον ακριβότερο προϋπολογισμό (32 εκατ. ευρώ), θα υποχρεωθεί να βάλει ακόμη περισσότερα για να διατηρήσει τα πρωτεία. Παρά τις απώλειες των Παπαλουκά, Αντερσεν φρόντισε να καλύψει αμέσως τα κενά με τους Πλάνινιτς (Ταού) και Μόρις (Μακάμπι), έχοντας μάλιστα ακόμη αρκετά χρήματα να διαθέσει, αφού απαλλάχθηκε από τα 3,5 εκατομμύρια ετησίως που κόστιζε ο «Τεό».
Η Μπαρτσελόνα, η οποία απογοήτευσε τη σεζόν που τελείωσε, είναι υποχρεωμένη να επενδύσει εκ νέου για να ξαναμπεί στην ελίτ! Με συνοπτικές διαδικασίες δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: για συμβόλαιο 5 χρόνων) για να επαναφέρει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο από το ΝΒΑ, «έκλεψε» τον Αντερσεν από την ΤΣΣΚΑ ξοδεύοντας περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια κι ετοιμάζεται να συνεχίσει εξίσου εντυπωσιακά έχοντας βάλει στο μάτι τον ΜακΙντάιρ της Σιένα, για τον οποίο θα απαιτηθούν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της Ρεάλ που πέρυσι δαπάνησε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά και της πανίσχυρης Μακάμπι, που θα επιδιώξει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα...
Αρης Λαούδης
Βλέποντας κανείς την οικογένεια Αγγελόπουλου και την οικογένεια Γιαννακόπουλου να... τινάζουν την μπάνκα στον αέρα και να δημιουργούν τις ακριβότερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναρωτιέται αν είναι... τρελοί ή ερωτευμένοι με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αντίστοιχα! Το ελληνικό μπάσκετ ή για την ακρίβεια οι φίλαθλοι των δύο «αιωνίων» ζουν εις το διπλάσιο τις εποχές της δεκαετίας του 90, όταν ο Ολυμπιακός άρπαζε τον πληρωμένο από τον Παναθηναϊκό Βολκόφ Η όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε σε συμφωνία με τον αγαπημένο των φίλων του Ολυμπιακού, Ζάρκο Πάσπαλι.
Αυτά που συμβαίνουν από πέρυσι το καλοκαίρι και κορυφώνονται φέτος δεν έχουν προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ... Οι μεν Αγγελόπουλοι δεν διστάζουν να προσφέρουν 15 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν έναν και μόνο παίχτη (!), οι δε Γιαννακόπουλοι δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να δώσουν άλλα τόσα για να επαναλάβουν την περσινή κίνηση-ματ με τον Γιασικεβίτσιους...
Το άκρως εντυπωσιακό και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι τα χρήματα που επενδύονται στις ομάδες, αλλά τα χρήματα που επιστρέφουν στα ταμεία των αφεντικών ή των ομάδων... Μια απλή ματιά στη «ζημία» του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού θα επιτρέψει και στον πλέον αδαή να αναρωτηθεί «πόσο ακριβό είναι το χόμπι αυτών των ανθρώπων;». Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, αρκεί να σας πούμε ότι το περσινό μπάτζετ του πρωταθλητή Παναθηναϊκού έφτασε τα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδά του από διαφήμιση, εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα δεν ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ! Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός ξόδεψε 25 εκατομμύρια και πήρε πίσω μόλις τα 5!
Χωρίς μπάτζετ ο Ολυμπιακός!
Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο κι όχι απλώς είναι συγκρίσιμα, αλλά ξεπερνούν κατά πολύ τα μπάτζετ ομάδων που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου. Η σύγκριση, επαναλαμβάνουμε, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που επενδύονται, αλλά κι αυτά που επιστρέφουν στα ταμεία. Για παράδειγμα, την ώρα που ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, με μια ευρωπαϊκή πορεία αντίστοιχη του ποδοσφαιρικού, εισέπραττε συνολικά 5 εκ. ευρώ, η ποδοσφαιρική ομάδα έβαζε στα ταμεία της -μόνο από την ΟΥΕΦΑ και το Τσάμπιονς Λιγκ- το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ!
Αν σκεφθεί κανείς ότι το μπάτζετ της ομάδας ποδοσφαίρου για την περίοδο 2007-08 άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα αντιληφθεί εύκολα πόσο μεγάλη είναι η διαφορά... Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει στην Ιστορία, μέχρι βέβαια να έρθει το επόμενο... Η οικογένεια Αγγελόπουλου είδε και απόειδε την τελευταία τριετία και αποφάσισε να δώσει όσα όσα για να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, ύστερα από 12 χρόνια.
Τα 18 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ του 2006 δεν έφτασαν, τα 25 του 2007 επίσης δεν έφτασαν και γι αυτό φέτος... δεν υπάρχει μπάτζετ! Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να ξοδέψει όσα χρήματα απαιτούνται για να κάνει αυτό που θέλει, δηλαδή να ξαναπάρει τα σκήπτρα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι «ερυθρόλευκοι» διέθεταν 22 παίχτες με συμβόλαιο (!), όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζεται περίπου 30 παίχτες για να βγάλει μια ολόκληρη σεζόν.
Εχει δαπανήσει 10 εκατομμύρια ευρώ -για έναν χρόνο- για την αγορά τριών παιχτών (Παπαλουκάς, Χαλπερίν, Βούιτσιτς), έχει πληρώσει buy out σε ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι, είναι αποφασισμένος να δώσει όσα χρειαστούν για την απόκτηση ξένου από το ΝΒΑ, ενώ θα αναγκαστεί να δώσει «τρελά» λεφτά προκειμένου να «σπάσει» πανάκριβα συμβόλαια, όπως αυτό του Ματσιγιάουσκας!
Ανθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα υποστηρίζουν ότι το φετινό μπάτζετ του Ολυμπιακού μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η πρόταση των 21 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Πάρκερ ή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Στογιάκοβιτς -όπως τουλάχιστον διέρρευσε από τη Σερβία- δεν έχει προηγούμενο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με κινήσεις ομάδων του ΝΒΑ. Τη σεζόν 2007-08 οι Ντάλας Μάβερικς, για παράδειγμα, είχαν να διαθέσουν 65 εκατομμύρια ευρώ για έναν χρόνο, ενώ οι Σάρλοτς Μπόμπκατς διέθεσαν σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ!
Οι Γιαννακόπουλοι περιμένουν...
Την ίδια ώρα οι αφοί Γιαννακόπουλοι όχι απλώς ακολουθούν, αλλά είναι οι πρώτοι που... άνοιξαν τον χορό! Είναι αυτοί που στα μέσα της δεκαετίας του 90 έκαναν ό,τι κάνουν σήμερα οι Αγγελόπουλοι, αλλά πλέον με περισσότερη εμπειρία προσπαθούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός διέθετε το δεύτερο ακριβότερο μπάτζετ στην Ευρώπη μετά την ΤΣΣΚΑ, αλλά φέτος μπορεί να την ξεπεράσει προκειμένου να ακολουθήσει την... τρέλα του «αιωνίου» αντιπάλου. Εφόσον διατηρήσει στο ρόστερ τον πανάκριβο Γιασικεβίτσιους, και με δεδομένη την προσθήκη των Νίκολας, Πέκοβιτς, Φώτση και του σμολ φόργουορντ που αναμένεται να αποκτηθεί, το μπάτζετ θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 εκατομμύρια ευρώ...
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση αφορά την Ευρωλίγκα, η οποία θέλει να λέγεται πως είναι η καλύτερη διοργάνωση στη Γηραιά Ηπειρο κι έχει την αξίωση να θεωρείται «μικρό ΝΒΑ». Την ώρα, λοιπόν, που η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί με 320.000 ευρώ κάθε νίκη στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ευρωλίγκα καταβάλλει μόλις... 5.000 ευρώ (!) για κάθε νίκη στη διάρκεια της διοργάνωσης! Την ώρα επίσης που η ΟΥΕΦΑ δίνει επιπλέον 6,4 εκ. ευρώ στην ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο (σ.σ.: χωρίς τα χρήματα που έχουν προηγηθεί για προκρίσεις και νίκες ή ισοπαλίες), η Ευρωλίγκα δίνει λιγότερα από 200.000 ευρώ στην ομάδα που θα φτάσει στην κορυφή!
Η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί με 1,6 εκ. ευρώ κάθε ομάδα που μπαίνει στους ομίλους, ενώ για κάθε παιχνίδι δίνει 320.000 ευρώ! Σε περίπτωση πρόκρισης στους «16» δίνει νέο πριμ ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, για την πρόκριση στους «8» 1,9 και για την είσοδο στα ημιτελικά 2,6! Για την ιστορία, η Μάντσεστερ, η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο, εισέπραξε φέτος συνολικά 43 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η ΤΣΣΚΑ που πέτυχε κάτι παρόμοιο δεν πήρε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ συνολικά!
H γραφικότητα της Ευρωλίγκα
Οσο για τα τηλεοπτικά; Εκεί τα πράγματα είναι το ίδιο γραφικά... Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, δύο από τις ομάδες που με την παρουσία τους δίνουν αίγλη στη διοργάνωση, εισπράττουν μόλις 350.000 ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα (!) ετησίως, όταν ο Ολυμπιακός που αγωνίστηκε πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ εισέπραξε τα δεκαπλάσια!
Είναι εξωφρενικό το ότι ομάδες που προσδίδουν ποιότητα και κύρος στη διοργάνωση αντιμετωπίζονται από την Ευρωλίγκα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι οποίες έχουν επενδύσει μετά βίας 2 εκατομμύρια ευρώ και που... περνούν από τη διοργάνωση, αλλά δεν την αγγίζουν. Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν μια ομάδα που δαπανεί 25 και 30 εκατομμύρια για μεταγραφές να εισπράττει ίδια χρήματα για τηλεοπτικά δικαιώματα με την Παρτιζάν για παράδειγμα, που πέρυσι ξόδεψε λιγότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ!
Για την ιστορία, λοιπόν, αξίζει να αναφέρουμε ότι τη σεζόν 2006-07, όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, τα έσοδά του ήταν τα εξής: Από τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1 ένα εκατομμύριο ευρώ, από τηλεοπτικά δικαιώματα της Ευρωλίγκας 350.000 ευρώ, από χορηγούς και διαφημίσεις 1,2 εκατομμύριο ευρώ, από εισιτήρια 800.000 ευρώ, περίπου 100.000 ευρώ από τις νίκες στην Ευρωλίγκα και 200.000 ευρώ για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Σύνολο; Μετά βίας 4 εκατομμύρια ευρώ!
H ατάκα του Παύλου στους Αμερικανούς
Οι δύο οικογένειες βάζουν και ξαναβάζουν χρήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα πάνε χαμένα... «Αλλοι τα χαλάνε στα χαρτιά, άλλοι στα μπουζούκια, εμείς για τον Παναθηναϊκό», λέει συχνά ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος σε ανύποπτη στιγμή και πριν από τέσσερα χρόνια είχε αποκαλύψει ότι η συνολική ζημία της οικογένειάς του από την ενασχόλησή της με τον Παναθηναϊκό ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, οι Αγγελόπουλοι μοιάζουν με τους Γιαννακόπουλους, αλλά ακόμη στερούνται εμπειριών... Πανηγυρίζουν σαν παιδιά όταν πραγματοποιούν μεταγραφές τύπου Παπαλουκά, με τις ώρες μελετούν παίχτες και βιογραφικά, έχουν άποψη για το μπάσκετ, αφού ανέκαθεν ήταν «μπασκετικοί», και δεν διστάζουν να «σπρώξουν» εκατομμύρια, έστω κι αν η ΚΑΕ δεν έχει περιέλθει ακόμη εξ ολοκλήρου στα χέρια τους!
Τα κοινά που έχουν; Πολλά... Ενδεικτικό της ψυχολογίας τους, κι αυτό που λέμε καλώς εννοούμενο πάθος, είναι ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει τηλεφωνήσει ο ίδιος προσωπικά σε δημοσιογραφικά γραφεία για να γνωστοποιήσει ότι κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έχει στείλει πολλές φορές μεταμεσονύχτια μηνύματα για να αστειευτεί ή να πανηγυρίσει για μια μεταγραφή που έχει κλείσει...
Η «τρέλα» και των δύο είναι πλέον γνωστή σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ξένοι μάνατζερ επιδιώκουν την «αιώνια» κόντρα για να ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των παιχτών τους (βλ. Γιασικεβίτσιους), ξένοι προπονητές απορούν με τα χρήματα που δαπανούν οι δύο ομάδες, ενώ άνθρωποι του αμερικανικού μπάσκετ δεν μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους πώς ένας επιχειρηματίας ξοδεύει 25 εκατ. ευρώ ετησίως, γνωρίζοντας ότι θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών.
Πριν από μία δεκαετία μάλιστα, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε συνάντηση με ανθρώπους του ΝΒΑ, προσπάθησε να τους εξηγήσει τι σημαίνει... χόμπι κι αυτοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν τον άκουσαν να τους λέει πως δεν έχει βγάλει ποτέ χρήματα από τον Παναθηναϊκό και πως αν ποτέ τύχει να συμβεί, τότε θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα!
Και οι Ευρωπαίοι ακολουθούν...
Η επιλογή λοιπόν των δύο ελληνικών ομάδων να εκτινάξουν στα ύψη τα μπάτζετ αναγκάζει και τις υπόλοιπες ομάδες στην Ευρωλίγκα να... χορέψουν στον ίδιο ρυθμό. Η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, η ομάδα που την περασμένη σεζόν διέθετε τον ακριβότερο προϋπολογισμό (32 εκατ. ευρώ), θα υποχρεωθεί να βάλει ακόμη περισσότερα για να διατηρήσει τα πρωτεία. Παρά τις απώλειες των Παπαλουκά, Αντερσεν φρόντισε να καλύψει αμέσως τα κενά με τους Πλάνινιτς (Ταού) και Μόρις (Μακάμπι), έχοντας μάλιστα ακόμη αρκετά χρήματα να διαθέσει, αφού απαλλάχθηκε από τα 3,5 εκατομμύρια ετησίως που κόστιζε ο «Τεό».
Η Μπαρτσελόνα, η οποία απογοήτευσε τη σεζόν που τελείωσε, είναι υποχρεωμένη να επενδύσει εκ νέου για να ξαναμπεί στην ελίτ! Με συνοπτικές διαδικασίες δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: για συμβόλαιο 5 χρόνων) για να επαναφέρει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο από το ΝΒΑ, «έκλεψε» τον Αντερσεν από την ΤΣΣΚΑ ξοδεύοντας περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια κι ετοιμάζεται να συνεχίσει εξίσου εντυπωσιακά έχοντας βάλει στο μάτι τον ΜακΙντάιρ της Σιένα, για τον οποίο θα απαιτηθούν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της Ρεάλ που πέρυσι δαπάνησε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά και της πανίσχυρης Μακάμπι, που θα επιδιώξει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα...
Αρης Λαούδης














