ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευτυχώς... Φινλανδία

«Θέλαμε να φύγουμε γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και βλέπαμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Τα χρόνια που ζήσαμε στην Ελλάδα ήταν τα καλύτερα και φοβάμαι πως δεν θα ξανάρθουν.

  • forum
  • 12:05, 28/1/2012

«Θέλαμε να φύγουμε γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και βλέπαμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Τα χρόνια που ζήσαμε στην Ελλάδα ήταν τα καλύτερα και φοβάμαι πως δεν θα ξανάρθουν. Νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση την πιο κατάλληλη στιγμή. Η επιλογή της Φινλανδίας δεν ήταν τυχαία, αφού από εδώ κατάγεται η σύζυγός μου, Μάριουτ, Μένουμε στο πατρικό της, μια μονοκατοικία με κήπο, αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη έμεινε ο 19χρονος γιος μας, ο Ανδρέας, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ η 20χρονη κόρη μας, η Στεφανία, σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε φινλανδικό πανεπιστήμιο.

Η Μάριουτ βρήκε αμέσως δουλειά σε μια ιδιωτική εταιρεία, ενώ εγώ έκανα 8 μήνες εντατικά μαθήματα φινλανδικών και σήμερα εργάζομαι στο Δημόσιο ως οδοντίατρος στον Δήμο του Ελσίνκι.

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να καταλάβεις τα αυτονόητα, εδώ όλα λειτουργούν ρολόι. Αν και ξένος, αισθάνομαι ασφαλής σε μια χώρα που δεν υπάρχει η έννοια της διαφθοράς και οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Να φανταστείτε, όταν πήγα το φθινόπωρο στην εφορία για να καταθέσω τη σύμβασή μου, με ρώτησαν τι μισθό θα έχω, για να βγάλουν τον φόρο που μου αναλογεί. Η μόνη δυσκολία είναι ο... καιρός. Στη Φινλανδία εργάζονται σήμερα 4-5 Ελληνες γιατροί. Υπάρχουν ωστόσο πολλές θέσεις εργασίας, όχι μόνο για γιατρούς, αλλά για όλες σχεδόν τις επαγγελματικές κατηγορίες. Πρόσφατα, μάλιστα ένας φίλος μάγειρας που ήρθε στο Ελσίνκι βρήκε αμέσως δουλειά, παρότι δεν ήξερε λέξη φινλανδικά».

Ο Γιάννης Κουτσουρίδης είναι οδοντίατρος από τη Θεσσαλονίκη και μετανάστευσε στη Φινλανδία μαζί με την οικογένειά του

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ