ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι αγνοεί η Μέρκελ, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αντιλαμβάνεται ότι μια τεράστια αγορά όπως αυτή της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αναδιανεμητικούς μηχανισμούς

  • forum
  • 11:58, 30/6/2012

Η πιο βασική προϋπόθεση για να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη είναι η αλλαγή της πολιτικής λιτότητας που η γερμανική κυβέρνηση έχει επιβάλει όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο βάρβαρη αλλά και βαθιά αντιαναπτυξιακή. Η κυρία Μέρκελ αγνοεί πως η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα ανάπτυξη και μετά σφίξιμο της ζώνης. Οταν ακολουθείται η αντίθετη πολιτική, η ύφεση εντείνεται και η μείωση του χρέους δεν είναι εφικτή. Επιπλέον η πολιτική «πρώτα λιτότητα και μετά ανάπτυξη» δεν είναι μόνο βλακώδης αλλά και άδικη. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν λέει στον γερμανικό λαό πως η χώρα της, μέσω της συστηματικής μεταφοράς πόρων από τον ευρωπαϊκό Νότο στον Βορρά, κερδίζει πολύ περισσότερα από όσα δίνει στις λιγότερο ανταγωνιστικές και υπερχρεωμένες οικονομίες του Νότου. Δεν αντιλαμβάνεται επίσης πως μια τεράστια αγορά όπως αυτή της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αντισταθμιστικούς, αναδιανεμητικούς μηχανισμούς που θα βοηθούν την ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Ειδικά για τη χώρα μας, αυτή χρειάζεται λιγότερα δάνεια και περισσότερη βοήθεια τύπου Μάρσαλ. Οσο η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική, η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά προβληματική αν όχι αδύνατη.

Περνώντας τώρα στον εθνικό χώρο, μια δεύτερη βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κρατική μηχανή είναι σε πολλούς τομείς διεφθαρμένη και άκρως αντιαναπτυξιακή. Το φορολογικό σύστημα, για παράδειγμα, είναι και χαώδες και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως οι ξένες επενδύσεις που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξουν ένα σταθερό σύστημα φορολόγησης και μια δημόσια διοίκηση που να ενθαρρύνει αντί να αποθαρρύνει τους ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Μια τρίτη, προφανής προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι να δοθεί περισσότερη έμφαση σε τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, ένας τομέας που έχει μεγάλες δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης είναι ο χειμερινός τουρισμός, που για την ώρα είναι εξαιρετικά καχεκτικός. Και βέβαια πολλά μπορούν να γίνουν στον πρωτογενή τομέα. Επί Ανδρέα Παπανδρέου οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας κατασπαταλήθηκαν.

Χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και περισσότερο για την πολυτελή κατανάλωση ενός μέρους του αγροτικού πληθυσμού. Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να γίνει μια δεύτερη προσπάθεια ανάπτυξης και εξαγωγής προϊόντων που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά εντός και εκτός Ευρωζώνης (π.χ. βιολογικά προϊόντα).

Τέλος, πέρα από τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις, από μια μακρόχρονη προοπτική, η χώρα μας χρειάζεται να εστιάσει την προσοχή της σε τομείς που είναι μεν βασικοί για την ανάπτυξη αλλά δεν αποδίδουν άμεσα. Τομείς όπως η έρευνα, η παιδεία, η άμβλυνση των πελατειακών και λαϊκίστικων χαρακτηριστικών των κομμάτων, καθώς και η αλλαγή της κουλτούρας που βλέπει με καχυποψία, αν όχι με εχθρότητα, τους επιχειρηματίες.

Η πιο βασική προϋπόθεση για να περάσουµε από την ύφεση στην ανάπτυξη είναι η αλλαγή της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η γερµανική κυβέρνηση

Ο Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE (London School of Economics)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ