ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ωρα για διαζύγιο

Να μην εξαντλήσει το θετικό momentum της συμφωνίας σε ομφαλοσκοπικές αναζητήσεις -αδιάφορες για την κοινωνία- και να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα
  • 8/4

Δεκατέσσερις μήνες για να κλείσει μία αξιολόγηση δεν το λες και λίγο χρόνο. Είναι εγκληματικά πολύς. Πόσω μάλλον όταν ο ανασχηματισμός του Οκτωβρίου είχε υποθετικώς σχεδιαστεί για να εξοβελίσει από την κυβέρνηση τα βαρίδια της διαπραγμάτευσης.

Δηλαδή στελέχη, αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές που παρέπεμπαν όχι σε υπεύθυνους υπουργούς, αλλά σε ακτιβιστικά υβρίδια του Παναγιώτη του Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αλλά έστω κι έτσι, έστω και μετά από παλινδρομήσεις, καθυστερήσεις και (ατάλαντους) επικοινωνιακούς ελιγμούς, που το μόνο που επέτυχαν είναι να μεγαλώσουν τον λογαριασμό για όλους μας, το κλείσιμο της αξιολόγησης διατηρεί ένα θετικότατο πρόσημο.

Πρώτον γιατί βγάζει τη χώρα από την καταστροφική αναμονή της χρεοκοπίας. Και ας μη γελιόμαστε. Χωρίς τα δανεικά των... επονείδιστων δανειστών, το φετινό καλοκαίρι με τις υποχρεώσεις των 7 δισ. που έχουμε να πληρώσουμε τον Ιούλιο θα ήταν -και τυπικά- το καλοκαίρι της χρεοκοπίας.

Και δεύτερον επειδή το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει σχετικά πιο κοντά την ποσοτική χαλάρωση και ηρεμεί τις διεθνείς αγορές που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις σαν rogue state (κράτος - ταραξία) του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ναι, ναι! Αυτές τις «κακές», διεθνείς αγορές που όταν θα μπορέσουμε να βγούμε (γυρεύοντας και πάλι δανεικά) ο Πάνος ο Καμμένος μάλλον θα διοργανώνει λαϊκούς χορούς και πανηγύρεις στο Σύνταγμα. Με τη γνωστή αισθητική.

Στην κυβέρνηση απομένουν πολλά πράγματα να υλοποιήσει. Ομως όλα ξεκινούν από ένα απλό: Να μην εξαντλήσει και πάλι το θετικό momentum της συμφωνίας σε ομφαλοσκοπικές αναζητήσεις -αδιάφορες για την κοινωνία- και να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα. Παίρνοντας οριστικά διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Τον οποίο όσο περισσότερο κανακεύει τόσο περισσότερο τον προσεγγίζει και δημοσκοπικά.