ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ώρα της έμπρακτης αυτοκριτικής

  • 26/9

Το γεγονός ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι λειτούργησε ως «ξυπνητήρι» για την πολιτεία, είναι αδιαμφισβήτητο. Αποδεικνύεται άλλωστε από τα όσα ακολούθησαν εκείνη την τραγική νύχτα. Η αστυνομία ενεργοποιήθηκε, η Δικαιοσύνη κυνήγησε και κυνηγά στοιχεία ικανά να ενοχοποιήσουν τους δράστες (φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος), ενώ υπήρξε και η ομόθυμη καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.

Η ελπίδα τώρα είναι να αφυπνιστούν και οι πολίτες, κυρίως εκείνοι που είτε λόγω οργής για το πολιτικό σύστημα, είτε για λόγους οικονομικής ανέχειας, είτε «έτσι για πλάκα» ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2012. Τώρα και αυτοί θα πρέπει να κατάλαβαν ότι το κόμμα που ψήφισαν είναι μια οργάνωση που ούτε ιδεολογία έχει ούτε πολιτική. Τι σχέση άλλωστε μπορεί να έχουν οι πολίτες που στην πλειονότητά τους δεν είναι φασίστες ούτε οπαδοί του Χίτλερ με αυτό το ναζιστικό μόρφωμα; Τι σχέση μπορεί να έχουν με τα επεισόδια στη Ραφήνα, τις ακρότητες στον Μελιγαλά, με τους ξυλοδαρμούς μεταναστών ή ακόμη περισσότερο με την εν ψυχρώ δολοφονία στο Κερατσίνι; Προφανώς καμία!

Οι πολίτες αυτοί είναι υποχρεωμένοι απέναντι στα παιδιά τους, στη χώρα τους, απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία να κάνουν (εάν δεν το έχουν πράξει ήδη) τη δική τους αυτοκριτική. Να σκεφτούν καλά αυτό που έκαναν και να δώσουν οι ίδιοι με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές (είτε είναι αυτοδιοικητικές είτε εθνικές) λύση στο πρόβλημα. Η αυτοκριτική δεν είναι κάτι που μόνον οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν. Κι εμείς οι πολίτες, πολλές φορές πρέπει να σκεφτόμαστε τι πράξαμε, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και -κυρίως- να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι σαφές ότι δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα εκείνων που την επέλεξαν. Αντίθετα, έπληξε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Κατά συνέπεια, ακόμη κι εκείνοι που δήλωναν ότι «δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν» ή ότι «πλανήθηκαν», τώρα πια δεν έχουν κανένα απολύτως άλλοθι. Τώρα ξέρουν!