ΔΕΥΤΕΡΑ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 17°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο διπλός στόχος της Φώφης

Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, η προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι ο διττός στόχος της Φ. Γεννηματά, παρότι αρκετά από τα ζητήματα που αφορούν το νέο σχήμα παραμένουν ανοιχτά.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00,

Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Χθες, με αφορμή και την εκλογή των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι «δυναμώνουμε το ΠΑΣΟΚ για να δυναμώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», υπογραμμίζοντας, για άλλη μία φορά, ότι «η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς είναι υπόθεση όλων μας». Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μέσα από την ενότητα, την ανανέωση και τη διεύρυνση, «μπορούμε να δημιουργήσουμε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Η σχέση του Γιώργου και της ΔΗΜΑΡ

Η προσπάθεια της Φ. Γεννηματά να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο, συνδέεται άμεσα με το «παιχνίδι» επιρροής που εξελίσσεται με φόντο τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το τρίωρο τετ-α-τετ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου, το οποίο σηματοδότησε το «λιώσιμο των πάγων» που επικρατούσε στις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΙΔΗΣΟ αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του στην επιτροπή θέσεων, η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών, και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται ότι εντός εξαμήνου πρέπει να προωθηθεί η συγκρότηση ενός ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα, και ο επικεφαλής να εκλεγεί από τη βάση. Βέβαια, τα θέματα που αφορούν την εκλογή της ηγεσίας παραμένουν ανοιχτά, ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα.

Πρωταγωνιστής στα «πηγαδάκια» της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσακαλώτος

Περιζήτητος ήταν στα «πηγαδάκια» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, όχι μόνο επειδή όλοι ήθελαν να μάθουν πώς βλέπει τις εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά επειδή είναι και ο άτυπος αρχηγός των «53+». Πάντως, αν κρίνει κανείς και από τα όσα είπε στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί με ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, αφού θεωρεί ότι το Brexit δημιουργεί «ασάφειες και ανησυχίες» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, αν και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν μπαίνει θέμα Grexit».

Οι λόγοι της καθυστέρησης της δίκης της ΧΑ

Επικαλούμενος την έλλειψη μεγάλων χώρων, τον μεγάλο αριθμό μαρτύρων, τα μεγέθη της δίκης αλλά και την αποχή των δικηγόρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε χθες αναρμόδιος για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις φυλακές Διαβατών τόνισε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και γενικότερα η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής της δίκης. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης».

«Η Δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους»

Αναρμόδιος, όμως, δήλωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος και για το θέμα που έχει προκύψει με την κατάληψη ξενοδοχείων στην Αθήνα από «αλληλέγγυους», προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες. «Η Δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια. Οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μια παράνομη πράξη, είναι οι διωκτικές αρχές, η Αστυνομία. Η Δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως «ακόμη και η Εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει, ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της Αστυνομίας».

ΛΑΕ: Ανατροπή Μνημονίων - έξοδος από το ευρώ

Η «ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος», η οποία έχει ως βασική προϋπόθεση την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Λαϊκής Ενότητας, όπως προκύπτει από το κείμενο της πολιτικής απόφασης που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος, το Σαββατοκύριακο. Οι πολιτικές κινήσεις που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη συγκροτήθηκαν σε μετωπικό φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ προχώρησαν και στην εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, το κόμμα του Π. Λαφαζάνη εκτιμά ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ απαιτεί «ένα λαϊκό κίνημα και μια Αριστερά που θα προετοιμαστούν στη βάση ενός καλά προετοιμασμένου προγράμματος».

«Να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία»

Οι «κοσμοπολίτες», το «σύστημα που δίνει μόνο βαρβαρότητα στους Ελληνες και τις Ελληνίδες», και το «κράτος που έχει σαπίσει» βρέθηκαν στο στόχαστρο του Δ. Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα ορεινά Τρίκαλα. «Χρειάζεται σήμερα να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που θέλουν να χωρίσουν τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τις λαϊκές οικογένειες, ανάλογα με το τι ψηφίζουν ή με τι ιδεολογία έχουν» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Σήμερα όλοι αυτοί πρέπει να ενωθούμε σαν μια γροθιά, να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία, ενάντια σε ένα σύστημα που δίνει μόνο βαρβαρότητα στους Ελληνες και τις Ελληνίδες, σε όλους τους εργαζόμενους. Που έχει ένα κράτος που έχει σαπίσει, που είναι διεφθαρμένο. Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά πρέπει να αντιτάξουμε την ενότητά μας, τον αγώνα μας, για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα της πραγματικής προκοπής, για όλο τον λαό, για τους νέους και τις νέες».

Τα βήματα μετά την αξιολόγηση

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και οι στόχοι για το προσεχές διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Αργος, με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Βερναρδάκη. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε επαφές με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα εξεταστούν αμέσως τα ζητήματα που σχετίζονται με τη στελέχωση των δήμων.

• Μέσω... Πορτογαλίας ήρθε η (θετική, όπως ήταν αναμενόμενο) αντίδραση της Ζ. Κωνσταντοπούλου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο του Αριστερού Μπλοκ, δήλωσε: «Αυτή η Ευρώπη δεν έχει τίποτε να προσφέρει στους λαούς και στους πολίτες και είναι θετικό ότι ξεκινά η αμφισβήτησή της».

ΕΙΠΕ

Γιώργος Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας)

«Χρειάζεται μια επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής Ευρώπης, ακριβώς για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο». (ΑΠΕ)