ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 21°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόσκληση συμπόρευσης

Τα σενάρια για την επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ -αρχής γενομένης από το συνέδριο του Οκτωβρίου- επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε δυνάμεις και πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 27/9

Ανοιγμα Τσίπρα σε αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του απολογισμού της διετούς θητείας του Δημ. Παπαδημούλη ως αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσει ο διάλογος των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, καθώς, όπως εξήγησε, «η προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της αλλά με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη, είναι μια προσπάθεια που μας αφορά όλους». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «σε αυτόν τον διάλογο δεν δύνανται να συμμετάσχουν οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αφού έχουν κάνει, δυστυχώς, αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», σπεύδοντας ωστόσο να υπογραμμίσει πως «εκτός από τα κόμματα, υπάρχουν και δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θέλουν να λάβουν μέρος, θέλουν να καταθέσουν την άποψή τους, θέλουν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει»

Η πρόσκληση (στην οποία, όπως φαίνεται, ανταποκρίθηκε ήδη ο Φ. Κουβέλης, που βρέθηκε ανάμεσα στο ακροατήριο και αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον πρωθυπουργό) υπαγορεύεται, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, από την ανάγκη «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις να συνεννοηθούμε, γιατί πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια μεγάλη και αναγκαία πολιτική στροφή για την Ευρώπη». Προειδοποιώντας για ακόμη μία φορά ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει», υπογράμμισε πως «αν αφήνει κάτι ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης, είναι ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα. Και αυτό είναι το στοίχημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη. Ενα στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων όχι μόνο για τις προοδευτικές δυνάμεις και για την Αριστερά, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί βιώσιμη Ευρώπη, χωρίς την προοδευτική σφραγίδα, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει». Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, εκτός από τον Φ. Κουβέλη, έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Μ. Ρεπούση, ο Αντ. Ρουπακιώτης και ο Στ. Τζουμάκας, ενώ μίλησαν ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλ. Νικολακόπουλος, το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Μ. Σαμπατακάκης και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς.

Φεμινιστικό «χαρτί» από τον Τσακαλώτο στη Βουλή

Φεμινιστικά «διαπιστευτήρια» έδωσε χθες, στη Βουλή, ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Αφορμή η αντιπαράθεσή του με τον βουλευτή της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, επικαλούμενος τα σχετικά δημοσιεύματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου την Ο. Χαρίτου, σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου.

«Δεν είναι ούτε του ανδρός ούτε του πατρός»

«Τοποθετείτε στο υπερταμείο τη σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τόση διαφάνεια;», διερωτήθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής, σχολιάζοντας με δηκτικό ύφος: «Αξιες συζύγους φαίνεται πως έχουν μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός Οικονομικών πήρε προσωπικά τις βολές Βαρβιτσιώτη: «Είναι χυδαιότητα να λέτε ότι έχουμε προτείνει έναν πανεπιστημιακό, έναν τραπεζικό και τη γυναίκα κάποιου άλλου», είπε και πρόσθεσε: «Μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος να καταλάβετε ότι οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Δεν είναι ούτε του ανδρός ούτε του πατρός». Το θέμα δεν έκλεισε στην πρωινή συνεδρίαση, αφού η αντιπαράθεση συνεχίστηκε το απόγευμα στις επιτροπές της Βουλής. Ηταν ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη επιλογή, σχολιάζοντας ειρωνικά πως η τοποθέτηση της Ο. Χαρίτου «δεν είναι μόνο νίκη του φεμινισμού, είναι νίκη των 53». Σημειώνεται, για όσους αγνοούν τα «οικογενειακά» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι «53+» είναι η εσωκομματική τάση, της οποίας ηγείται ατύπως ο υπουργός Οικονομικών.

«Κόφτης» και για βουλευτές - νομάρχες

Στους «κόφτες» των διπλοσυνταξιούχων μπαίνουν και οι συντάξεις βουλευτών και νομαρχών. Με έγγραφό του το ΙΚΑ ξεκαθαρίζει πως η χορηγία που λαμβάνουν νομάρχες, πρόεδροι νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και βουλευτές από το Δημόσιο λογίζεται ως σύνταξη και συνεπώς οι δικαιούχοι μπαίνουν στο φάσμα των μειώσεων που προβλέπονται. Η τυχόν χορήγηση κατωτάτου ορίου σύνταξης στα πρόσωπα αυτά διακόπτεται, ενώ όλοι μπαίνουν στην κρησάρα του νέου πλαφόν (3.000 ευρώ για άθροισμα συντάξεων) και στον νέο υπολογισμό της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ. Βουλευτές και νομάρχες δεν ξεφεύγουν ούτε από τις αυξημένες χρονικές ή / και ηλικιακές προϋποθέσεις που ισχύουν για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης από το ΙΚΑ (τουλάχιστον 6.000 ένσημα).

Αναβολή διαγωνισμού στο... παρά πέντε

Στο... παρά πέντε αναβλήθηκε χθες ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του τέταρτου τμήματος Βάρδα - Α.Κ. Κυλλήνης του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, προϋπολογισμού 70,71 εκατ. ευρώ και μήκους 9 χιλιομέτρων. Η αιτιολόγηση, η οποία αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Υποδομών, είναι η μη έγκαιρη συγκρότηση της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι ο διαγωνισμός, εκτός του διαδικαστικού προβλήματος που προέκυψε με τη συγκρότηση της επιτροπής, αποφασίστηκε τελικώς να προχωρήσει με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Πάντως, νέα ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν έχει καθοριστεί, καθώς αυτό θα γίνει με σχετική απόφαση που θα ακολουθήσει. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα των οκτώ εργολαβιών του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού 475 εκατομμυρίων ευρώ. Τις προηγούμενες τρεις εργολαβίες είχε αναλάβει το σχήμα Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα με έκπτωση που κυμάνθηκε πάνω από 50%.

27 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη

Με φορτισμένες προσωπικές -αλλά και πολιτικές- αναφορές συνοδεύθηκε η συμπλήρωση 27 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. «Τιμούμε τη μνήμη του και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα, το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989, έχασε τον πολιτικό που έβγαινε μπροστά «για τη συνεννόηση, την ενότητα, την εθνική συμφιλίωση και την ομοψυχία των Ελλήνων». Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ανάρτησή της στα social media, έγραψε: «Σα να μην πέρασε μία μέρα, 27 χρόνια πριν. Σήμερα οι ιδέες σου θα χρειαζόντουσαν ακόμα παραπάνω». Συγκινησιακά φορτισμένη και η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος ανάρτησε μια φωτογραφία με τον πατέρα του, σημειώνοντας: «27 χρόνια μετά, θα έδινα μια δεκαετία για δέκα λεπτά ακόμα».

ΕΙΠΕ

Κώστας Ζουράρις (βουλευτής ΑΝΕΛ)

«Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνει (...) Διότι είναι τμήμα του ελληνικού πολιτισμού, η ορθόδοξη παράδοση».

(Πρακτορείο FM)