Ηπατίτιδα Δ: «Έσπασε» τη γραφειοκρατία και έφερε στην Ελλάδα την πρώτη θεραπεία
Μιλά στο ethnos.gr η Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου, υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας η οποία χορήγησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεραπεία κατά της ηπατίτιδας Δ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ένας 55χρονος είναι ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα στον οποίο χορηγήθηκε η θεραπεία κατά της ηπατίτιδας Δ. Η πρωτοποριακή και στοχευμένη θεραπεία εφαρμόζεται από τις 13 Ιουλίου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Άλλες δύο ασθενείς, μία 39χρονη με κίρρωση του ήπατος και μία 42χρονη είναι οι επόμενες δύο ασθενείς που θα λάβουν την ελπιδοφόρα θεραπεία, ενώ ακόμη δύο βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης της αίτησής τους από ττον ΕΟΦ για την εισαγωγή και την χορήγηση του φαρμάκου Hepcludex από τη Γερμανία.
Την πρωτοβουλία για να φτάσει το ελπιδοφόρο φάρμακο στην Ελλάδα ανέλαβε η υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου η οποία εδώ και πέντε χρόνια δεν το έβαλε κάτω, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την γραφειοκρατία και να δώσει ελπίδα στους ασθενείς, φέρνοντας την πρώτη στοχευμένη θεραπεία κατά της Ηπατίτιδας Δ.
Κυκλοφορεί σε Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία-Μέχρι και 99% επιτυχία υπόσχεται το νέο φάρμακο
Το Hepcludex κυκλοφορεί εκτός από την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Αυστρία και την Γαλλία και έχει λάβει αδειοδότηση από τον ΕΜΑ τον Ιούλιο του 2020. «Κάναμε μεγάλο αγώνα για να φέρουμε το φάρμακο στη χώρα μας γιατί ήταν ένα φάρμακο που δεν το ξέραμε. Το ‘κυνηγάω’ εδώ και πέντε χρόνια. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για να θεραπευθούν ή τουλάχιστον να αποδεσμευτούν άνθρωποι από τον ιό της ηπατίτιδας Δ και να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους. Μπορεί το ήπαρ να μην έρθει ποτέ στην αρχική του κατάσταση αλλά σίγουρα θα σταματήσει μια διαδικασία» είπε στο ethnos.gr η κ. Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου. Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο και μια στοχευμένη θεραπεία. «Και οι ασθενείς που είχαν ηπατίτιδα Β και κολλούσαν Δ δεν πήγαινα πολύ καλά Προχωρούσε πολύ γρήγορα η κατάστασή τους και εξελίσσονταν σε κίρρωση. Με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε για το νέο φάρμακο μέχρι και σε ποσοστό 99% ένας ασθενής μπορεί να ξεπεράσει την ηπατίτιδα Δ» εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.
Πάλευε με την ηπατίτιδα από το 2003
Ο 55χρονος στον οποίο χορηγήθηκε το νέο φάρμακο ήταν εκτεθειμένος από το 2003 στην ηπατίτιδα Δ και αν δεν υποβαλλόταν στη νέα θεραπεία σε κάποιο χρονικό διάστημα, θα κατέληγε με κίρρωση του ήπατος. Στο παρελθόν είχε δοκιμάσει ανεπιτυχώς θεραπείες με ιντερφερόνη χωρίς όμως καμία επιτυχία ενώ αυτές συνοδεύτηκαν από παρενέργειες και ταλαιπωρία. Η πρώτη χορήγηση έγινε, στο χώρο της αναζωογόνησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών-ΤΕΠ, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφάλειας -παρουσία αναισθησιολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού- σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποια άμεση ανεπιθύμητη ενέργεια, κάποια αλλεργική αντίδραση. «Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ο ασθενής είναι πολύ καλά στην υγεία του» πρόσθεσε η κ. Γιγή-Λαγοπούλου. Τις επόμενες ημέρες, έγινε εκπαίδευση του ασθενούς στη χορήγηση της ένεσης, ώστε -στο εξής-να την κάνει ο ίδιος στο σπίτι του. Μετά τον 55χρονο, το φάρμακο αναμένεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα σε μια 39χρονη και μία 42χρονη.
Σε ενέσιμη μορφή-Πόσο κοστίζει
«Τόσο η 39χρονη όσο και η 42χρονη έχουν κίρρωση. Ειδικά η 39χρονη θέλει να θεραπευτεί και να μπορέσει να κάνει παιδί. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό αν το καταφέρω και γίνει καλά προκειμένου μετά να μείνει έγκυος. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε. Μιλάμε για νέους ανθρώπους που η μόνη τους ελπίδα θα ήταν αν κατάφερναν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση» δήλωσε η κ. Γιγή-Λαγοπούλου. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε ενέσιμη μορφή και χορηγείται υποδόρια κάθε μέρα. Η προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας είναι ένα έτος. Αναμένεται να κοστολογηθεί περίπου στα 11.000 ευρώ το κουτί το οποίο διαρκεί για ένα μήνα και περιλαμβάνει 30 ενέσεις.
Μέχρι, όμως, να φτάσει το φάρμακο στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021 η κ. Γιγή-Λαγοπούλου για περίπου πέντε χρόνια έκανε συνεχείς προσπάθειες. Η καθηγήτρια του ΑΠΘ κατέθεσε δύο αιτήσεις για αντίστοιχους ασθενείς, τον περασμένο Φεβρουάριο και τους αντίστοιχους ιατρικούς φακέλους στον ΕΟΦ προκειμένου να πάρει έγκριση και να εισαχθεί το φάρμακο στην Ελλάδα. Ο ΕΟΦ αφού εξέτασε τον φάκελο, απέρριψε αρχικά το αίτημα γιατί όπως ισχυρίστηκε δεν μπορούσε να ανάψει το πράσινο φως και να προχωρήσει η διαδικασία αν δεν εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του στους -20 βαθμούς κελσίου από την Γερμανία.
Καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας
Μετά από ενέργειες της κυρίας Γιγή-Λαγοπούλου η εταιρία από τη Γερμανία ενημέρωσε γραπτώς τον ΕΟΦ ότι θα αναλάβει αυτή εξολοκλήρου την ασφαλή μεταφορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. «Ο ΕΟΦ δέχτηκε τις εξηγήσεις της εταιρίας και μου ζήτησαν να καταθέσω εκ νέου τις αιτήσεις των ασθενών, χάνοντας ακόμη περισσότερο χρόνο». Μετά την κατάθεση των εγγράφων, αν και ο ΕΟΦ έδωσε την άδεια για την εισαγωγή του φαρμάκου οι ασθενείς δεν μπορούσαν να το παραγγείλουν μέσω του ΕΟΠΥΥ γιατί όπως ισχυρίζονταν ο οργανισμός θα έπρεπε να το ζητήσουν από το νοσοκομείο. «Και μετά πάλι ύστερα από τηλέφωνα και συναντήσεις στον ΕΟΦ, ο τελευταίος συμφώνησε να στείλει μια τροποποίηση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία το φάρμακο θα γίνει παραγγελία από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά θα χορηγηθεί στο νοσοκομείο. Θα το πάρει δηλαδή ο ασθενής στα χέρια του το φάρμακο και θα ρθει να κάνει την ένεση στο νοσοκομείο».
Ο ασθενής στο εξής πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο ηπατολογικό κέντρο το οποίο, αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και εφόσον ο ασθενής πληροί τις ενδείξεις, θα προχωρήσει στην αίτηση. Σημειώνεται ότι το 5% των ασθενών που έχουν ηπατίτιδα Β έχουν και ηπατίτιδα Δ διεθνώς. Συνολικά πάνω από 3.000 ασθενείς έχουν περάσει από το Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ με ηπατίτιδα Β, και 10 με ηπατίτιδα Δ από το 1989. Στη χορήγηση του πρώτου φαρμάκου στη χώρα συμμετείχαν και η αναισθησιολόγος Ειρήνη Ποζίδου και ο ειδικευόμενος Γεώργιος Καρράς ενώ η κυρία Γιγή-Λαγοπούλου είχε στο πλευρό της την συμπαράσταση της διοίκησης του νοσοκομείου.
Μητσοτάκης για φωτιές: Συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες - Θα αποδοθούν ευθύνες
Φωτιά Εύβοια: Απειλούνται και πάλι χωριά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Φωτιά: Έρευνα από Άρειο Πάγο για πιθανό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού
Φωτιές: Η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα
Κορονοϊός - ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και απομόνωση στενών επαφών
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά το ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr