ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMI-CON ΤΟΥ ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ

Η Ελλάδα ταξιδεύει στο 2035

Στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς, το Comic-Con International του Σαν Ντιέγκο, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές όπως το «Star Wars«, ταξιδεύει φέτος μια ελληνική ταινία επιστημονικής φαντασίας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:06, 11/7/2015
Για το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου προβληματίζεται η ταινία «e-Social»
Για το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου προβληματίζεται η ταινία «e-Social»

Το «e-Social», σε σενάριο και παραγωγή του Σωτήρη Πετρίδη και σε σκηνοθεσία της Ναταλίας Λαμπροπούλου, διαδραματίζεται στο 2035, όπου υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ολογραμμάτων νεκρών προσώπων μέσα από τις πληροφορίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατείχαν εν ζωή.

Τα προφίλ «ανασταίνουν» οι Τζόυς Ευείδη, Ματίνα Κουλουριώτη και Χρήστος Παπαδημητρίου, ενώ η ιστορία, που μοιάζει με επεισόδιο του «Black Mirror», «αφορά ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον», λέει ο παραγωγός της ταινίας Σωτήρης Πετρίδης για την υπόθεση που περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Aννας που, έχοντας χάσει πρόσφατα τον άντρα της, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του ολόγραμμα. «Η υπόθεση της ταινίας αφορά ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον κατά το οποίο είναι δυνατή η δημιουργία ολογραμμάτων νεκρών προσώπων μέσα από τα social media τους (Facebook, Twitter και στη δική μας περίπτωση του e-Social). Βέβαια, υπάρχει μια διαστρέβλωση των χαρακτήρων, καθώς στον διαδικτυακό κόσμο προσπαθούμε να δείξουμε έναν καλό εαυτό, που πολλές φορές απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα». Γρήγορα η Aννα καταλαβαίνει ότι το ολόγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και προβληματίζει τους θεατές για τη θέση της εικονικής πραγματικότητας στη ζωή μας. «Η αλήθεια είναι πως ήδη υπάρχει μια δημόσια συζήτηση γύρω από το τι θα γίνει το μεγάλο ψηφιακό αρχείο που αφήνουμε πίσω μας. Αυτός ο προβληματισμός για τη σχέση εικονικής πραγματικότητας και πραγματικής ζωής έχει απασχολήσει διάφορους, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.Μέσω έρευνας επί του θέματος συνειδητοποιήσαμε ότι ακόμη και αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να προσεγγίσουν το ζήτημα, καθώς η τεχνολογία αρχίζει να δίνει δείγματα ότι ίσως και να επιτευχθεί αμέσως η χαρτογράφηση και η μεταφορά του χαρακτήρα μας από τα social media που κατέχουμε», λέει ο Σωτήρης Πετρίδης που υπογράφει και το σενάριο.

Σε 12 φεστιβάλ
Η προβολή της μικρού μήκους ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ανεξάρτητου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Comic-Con, ενώ έχει γίνει ήδη δεκτό εκτός από το Comic-Con και σε άλλα 11 διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας μάλιστα και ένα βραβείο. Η ταινία, αν και αποτελεί sci-fi, ένα από τα ακριβότερα κινηματογραφικά είδη, έγινε με εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, όπως με online crowdfunding, πάρτι ενίσχυσης και μέσω χορηγιών.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ