ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

18 χρόνια μετράει τ’ άστρα

Ο Νίκος Πασχάλης αγάπησε το Διάστημα από τα δώδεκά του χρόνια. Σήμερα 30 ετών σπουδάζει αστρονομία δι’ αλληλογραφίας, ενώ έχει στήσει στο Ξάνεμο και ένα μικρό αστεροσκοπείο. «Είναι το χόμπι μου και με γεμίζει ικανοποίηση», λέει

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 20/10/2010
Το μικρό αστεροσκοπείο του Ν. Πασχάλη στο Ξάνεμο της Σκιάθου
Το μικρό αστεροσκοπείο του Ν. Πασχάλη στο Ξάνεμο της Σκιάθου

Ενα παιδί μετρούσε τα άστρα, στο νυχτερινό δρομολόγιο του πλοίου που πήγαινε από τον Βόλο στη Σκιάθο. Ο καπετάνιος Γιάννης Πασχάλης έδειχνε στον μικρό γιο του, Νίκο, τη Σελήνη, τον έναστρο ουρανό και κάποιους από τους πλανήτες. Ο πιτσιρικάς κοίταζε τότε με το στόμα ανοιχτό. Αργότερα, στα 12 του χρόνια, ο μικρός Νίκος ρίγησε όταν διέκρινε τα δαχτυλίδια του Κρόνου, με το πρώτο τηλεσκόπιο που του πήρε ο πατέρας του.

Σήμερα 30 χρονών πλέον, το παιδί εκείνο σπουδάζει διά αλληλογραφίας Αστρονομία σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας και παράλληλα βρίσκεται καθημερινά στο μικρό αστεροσκοπείο που έστησε σε ένα μικρό ύψωμα στον Ξάνεμο της Σκιάθου, όπου και μένει.

Με τρία τηλεσκόπια και βάσεις δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο Νίκος Πασχάλης ξέρει απέξω και ανακατωτά όλους τους πλανήτες και αποτελεί άτυπο συνεργάτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το μικρό αστεροσκοπείο βρίσκεται στην περιοχή Ξάνεμος, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα της Σκιάθου. Οταν ο καιρός είναι καλός, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες, ακόμη και η ετοιμόγεννη γυναίκα του ξέρουν ότι θα τον βρουν εκεί. Ανοίγει τη συρόμενη οροφή, βγάζει τα τρία τηλεσκόπια και ψάχνει τους πλανήτες. «Ασχολούμαι κυρίως με την αστροφωτογραφία. Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες και να τις «φορτώνω» στην ιστοσελίδα μου», μας λέει.

Ο εξοπλισμός του είναι ιδιαίτερα βαρύς και ακριβός, το τηλεσκόπιο, που αγόρασε πέρυσι, του κόστισε πάνω από 3.000 ευρώ, αλλά όπως ομολογεί αν είχε περισσότερα χρήματα θα αγόραζε και άλλα μηχανήματα.

Στον ίδιο χώρο έχει στήσει και έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό και καταγράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες ενδείξεις, όπως εξωτερική θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση, διευθύνσεις και ένταση ανέμων κ.ά.

«Το κάνω περισσότερο για εξάσκηση. Δεν κοινοποιώ τα αποτελέσματα ούτε βγάζω έκτακτες ανακοινώσεις. Ο,τι κάνω είναι για προσωπική μου χρήση. Αποτελεί το χόμπι μου, μια ενασχόληση που με γεμίζει ικανοποίηση και μου αρέσει πάρα πολύ», αναφέρει.

Επόμενος στόχος
Στόχος του Νίκου Πασχάλη είναι να τοποθετήσει τους επόμενους μήνες μία κάμερα στο αστεροσκοπείο του και να λαμβάνει όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή του σπιτιού του. Αυτό θα του επιτρέπει να ασχολείται περισσότερες ώρες με την αστρονομία, χωρίς να χρειάζεται να λείπει, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να κάνει το ίδιο και στο κατάστημα με ναυτικά είδη που διατηρεί στη Χώρα της Σκιάθου.

Η έμπνευση στα παιδικά χρόνια
«Οταν αντίκρισα τον Κρόνο άλλαξε κάτι μέσα μου»

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα διάβαζα λίγο περισσότερο και σήμερα θα ήμουν επαγγελματίας Αστροφυσικός. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κοίταζα τον ουρανό. Ειδικά τις νύχτες ασκούσε μια μαγεία πάνω μου. Την πρώτη φορά που είδα αμυδρά τα δαχτυλίδια του Κρόνου και κατάλαβα ποιος πλανήτης ήταν, κάτι άλλαξε μέσα μου. Είπα πως δεν θα αφήσω ποτέ την παρατήρηση του ουρανού», λέει στο «Εθνος» ο 30χρονος Σκιαθίτης επιχειρηματίας, ο οποίος είναι παράλληλα μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. «Η παρατήρηση του σύμπαντος δεν είναι μια απλή ενασχόληση για μένα. Συμμετέχω σε ομάδες διαλόγου με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, ενώ παράλληλα έχω αναπτύξει διαδικτυακή συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες για τη διερεύνηση νέων δεδομένων, με επίκεντρο τα σούπερ νόβα», λέει ο νεαρός ερασιτέχνης αστρονόμος.

Μαρία Ριτζαλέου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ