ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

31 χρόνια πρωτοπορίας στη μάχη για έγκυρη ενημέρωση

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της, η εφημερίδα παραμένει πιστή στην αντικειμενικότητα, την αξιοπιστία, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό στον αναγνώστη. Αληθινή επανάσταση στα εκδοτικά δρώμενα αποτέλεσε το πρώτο φύλλο

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 15/9/2012
14/09/1981 Το εξώφυλλο του πρώτου φύλλου του «Εθνους»

14/09/1981 Το εξώφυλλο του πρώτου φύλλου του «Εθνους»

Το «Εθνος» γιορτάζει τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την επανακυκλοφορία της εφημερίδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1981. Με τη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα συμπληρώνει τα 9.298 φύλλα. Το «Εθνος της Κυριακής», που κυκλοφορεί αύριο, φτάνει τα 1.562 φύλλα. Η εφημερίδα, που οι αναγνώστες πήραν στα χέρια τους εκείνη τη φθινοπωρινή Δευτέρα του 1981, αποτελούσε αληθινή επανάσταση για τα εκδοτικά και δημοσιογραφικά δεδομένα της χώρας. Στα περίπτερα έκανε την εμφάνισή της μια πρωτοποριακή πολιτική εφημερίδα, που έμπαινε επικεφαλής ενός συναγερμού για την κοινωνική πρόοδο και την εθνική ανεξαρτησία.

Οι βασικές καινοτομίες, που την έκαναν πιο προσιτή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, μπορούν να συνοψιστούν σε τρία σημεία:

  • Κυκλοφορούσε στο μικρό εύχρηστο σχήμα του ταμπλόιντ.
  • Καθιέρωνε τα σύντομα κείμενα, με σαφή την προσπάθεια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχουν όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι πιο διαφορετικές ηλικίες.
  • Δημοσίευσε χρωματιστές φωτογραφίες που έκαναν τις σελίδες του ελκυστικότερες.

Στις τρεις δεκαετίες που πέρασαν το εγχείρημα που ξεκίνησε με εκδότη τον Γεώργιο Μπόμπολα και διευθυντή τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πορεία του ελληνικού Τύπου.

Δεν αποτέλεσε απομίμηση ή αντιγραφή του «Εθνους» που πρωτοκυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 1913. Από την ομότιτλη εφημερίδα, που εξέδωσε ο Σπύρος Νικολόπουλος, κράτησε μόνο τη φλόγα.

Η συμβολή στους αγώνες για τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την οικονομική ανόρθωση και την προκοπή του λαού της αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη όλων των προσπαθειών της. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν εύκολες. Ούτε ο δρόμος είχε στρωθεί με ροδοπέταλα. Το αντίθετο.

26/09/1982 Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής»

26/09/1982 Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής»

Η ιστορία του «Εθνους» είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη της πορείας του τόπου.

Στην πρώτη της εμφάνιση, το 1913, εξέφρασε το αναγεννητικό βενιζελικό ρεύμα.

Από τις αρχές της δεν απομακρύνθηκε ούτε σε περιόδους απηνών διωγμών και αντιδημοκρατικών εκτροπών, πράγματα κάθε άλλο παρά σπάνια στη Νεότερη Ελλάδα.

  • Τα χρόνια του Εθνικού Διχασμού έκλεισε για ένα διάστημα (18 Νοεμβρίου 1916 - 15 Μαρτίου 1917) λόγω της μισαλλοδοξίας που είχε τυφλώσει το βασιλικό και γερμανόφιλο κράτος της Αθήνας.
  • Την περίοδο αμέσως μετά το Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 θα κλείσει και πάλι λόγω του πογκρόμ εναντίον των βενιζελικών αλλά και της αναγκαστικής υπερορίας του Βενιζέλου.
  • Τα χρόνια της Κατοχής θα καταλάβουν τις εγκαταστάσεις του οι ναζί. Από το 1941 θα εκδοθεί πάλι τον Ιανουάριο του 1945, τρεις μήνες μετά την απελευθέρωση.
  • Λουκέτο στην εφημερίδα έβαλαν και οι απριλιανοί δικτάτορες. Ο λόγος ήταν ένα προφητικό άρθρο του Ιωάννη Ζίγδη για τους θανάσιμους κινδύνους που πλανιόνταν πάνω από τη μαρτυρική Κύπρο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1981
Δυναμική επανέκδοση

Η εφημερίδα μπορεί να επανεκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1981. Ομως η απόφαση είχε ληφθεί από τον Αύγουστο του 1980. Από τη στιγμή της απόφασης όλα άρχισαν να σχεδιάζονται με ηρεμία και μεθοδικότητα. Η πεποίθηση για την επιτυχία ήταν αμοιβαία στον εκδότη, τον εμπνευστή της εφημερίδας, και τους συντελεστές της. Το νέο οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω σε στέρεες αξίες, όπως η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, το ευθυτενές αντίκρισμα του αναγνώστη, η εντιμότητα απέναντι στον εργαζόμενο Ελληνα πολίτη.

Οι αρχές αυτές παραμένουν ανέπαφες μέχρι σήμερα. Δεν έχασαν τίποτε από τον δυναμισμό τους.

Θοδωρής Ρουμπάνης

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ