ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο... ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ

76 πιστόλια με την άδεια του χρυσαυγίτη ‘Δροs Ψυχώ’

Τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ένας υποψήφιος βουλευτής και ένας δημοτικός της σύμβουλος κυκλοφορούν και οπλοφορούν σε ολόκληρη την Ελλάδα χάρη στα πιστοποιητικά ψυχικής υγείας που έχει υπογράψει και παράσχει ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Παρασχάκης.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 13/10/2013

Πρόκειται για τους βουλευτές Αθήνας Ηλία Παναγιώταρο, Κορινθίας Στάθη Μπούκουρα και Θεσσαλονίκης Πολύβιο Ζησιμόπουλο, τον υποψήφιο ΧΑ Φθιώτιδας Απόστολο Γκλέτσο και τον δημοτικό σύμβουλο που αντικατέστησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο στον Δήμο Αθηναίων, Ιωάννη Βουλδή. Ανάμεσα, δε, στα πρόσωπα που έχουν λάβει πιστοποιητικό ικανής ψυχιατρικής κατάστασης βρίσκεται και το όνομα του πατέρα κατηγορουμένου για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που σήμερα έχει προφυλακιστεί.

Αυτό έχει προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες των Αρχών που διερευνούν τον ρόλο του ψυχιάτρου, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής σε ένα από τα εννιά τμήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Οπως φαίνεται, ο ψυχίατρος δεν γνωρίζει... γεωγραφικούς περιορισμούς, μοιάζοντας αφειδώς πιστοποιητικά σε χρυσαυγίτες απ’ όπου κι αν κατάγονται. Μετά τη διαπίστωση τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τον συγκεκριμένο ψυχίατρο, οι Αρχές έχουν θέσει στο «μικροσκόπιό» τους όλα τα πιστοποιητικά για οπλοφορία που έχουν εκδοθεί από το ΨΝΑ, αλλά και από τις άλλες ψυχιατρικές μονάδες της χώρας. Την ίδια στιγμή, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί ελέγχους προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία των νοσοκομείων.

Στην κορυφή

Μεγάλος «πρωταγωνιστής» στον αριθμό των πιστοποιητικών ψυχικής υγείας για άδειες οπλοφορίας και οπλοκατοχής στη λίστα, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στις αρμόδιες αρχές, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έως τις 26 Ιουνίου του 2013 έχουν εκδοθεί συνολικά 76 πιστοποιητικά, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί η άδεια για τα όπλα. Παρ’ όλο που δεν έχει διευκρινιστεί σε πόσα από αυτά «φιγουράρει» η υπογραφή του Κωνσταντίνου Παρασχάκη, αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία έχει εκδοθεί με την ευθύνη του «δρ Ψυχώ» της Χρυσής Αυγής. Στα χέρια των ειδικών βρίσκεται και ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων και των προσώπων στους οποίους έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά, που επίσης ελέγχονται. Ανάμεσα στα ονόματα ξεχωρίζει εκείνο του πατέρα κατηγορουμένου στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Ο Ι.Α. φέρεται να είχε ενεργό ρόλο το μοιραίο βράδυ στην καφετέρια του Κερατσινίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που προέκυψαν μετά την άρση του απορρήτου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο συγκεκριμένος φαίνεται να ενεργοποίησε μέλη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να σπεύσουν και να δώσουν το «παρών» στην ενέδρα που στηνόταν σε βάρος του 34χρονου μουσικού και της παρέας του.

Πέρα από τον μεγάλο αριθμό των πιστοποιητικών, ο προβληματισμός εκείνων που διερευνούν την υπόθεση προκύπτει και από το γεγονός ότι έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις έκδοσης βεβαιώσεων ικανής ψυχιατρικής υγείας οι οποίες δεν έχουν καν καταγραφεί. Οπως, για παράδειγμα, τα πιστοποιητικά των τριών βουλευτών δεν έχουν καταχωριστεί καν στο βιβλίο του ΨΝΑ, όπως θα έπρεπε. Το γεγονός αυτό κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα στελέχη της ΧΑ που έχουν λάβει βεβαιώσεις, αλλά η έκδοσή τους δεν «φαίνεται» πουθενά...

Ο Κ. Παρασχάκης με το ζεύγος Ζαρούλια - Μιχαλολιάκου και τον Ηλ. Παναγιώταρο.
Ο Κ. Παρασχάκης με το ζεύγος Ζαρούλια - Μιχαλολιάκου και τον Ηλ. Παναγιώταρο.

Ολα αυτά έχουν τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, που αναμένεται να παραλάβουν το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει. Μάλιστα, υπάρχει η πρόταση να διακοπεί άμεσα η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται σε βάρος του Κωνσταντίνου Παρασχάκη και να διαβιβαστούν τα πάντα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί το ενιαίο της κρίσης. Η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση και έχει στόχο να εξακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών σε βάρος του Κ. Παρασχάκη και να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει διάπραξη αδικημάτων. Ανάμεσα σε αυτά που θα ερευνηθούν είναι και οι τυχόν «υπόγειες» διασυνδέσεις του γιατρού του ΨΝΑ με χαμηλότερα -και άρα «άγνωστα» μέχρι σήμερα- στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Προκαλεί εντύπωση
Στη λίστα με τον αριθμό των πιστοποιητικών ψυχικής υγείας, που έχουν εκδοθεί από αντίστοιχες κλινικές της χώρας, εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός των αδειών από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμονας». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 28 πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί από 1ης/1/2013 έως και τις 3/10/2013, μέσα σε 9 μήνες δηλαδή, για άδεια κατοχής πυροβόλου ή κυνηγετικού όπλου ή εκρηκτικών μηχανισμών. Πολύ δε μάλλον όταν το επίσης μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά, το «Τζάνειο», δηλώνει ότι δεν έχει δώσει κανένα πιστοποιητικό ψυχιατρικής υγείας για οπλοκατοχή.

Το στοιχείο αυτό προβληματίζει τους ειδικούς, που γνωρίζουν καλά ότι στην περιοχή υπήρχε και ενδεχομένως εξακολουθεί να υπάρχει -αν και «αποκεφαλισμένη» εξαιτίας της σύλληψης του πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης Χρυσής Αυγής Νίκαιας Γιώργου Πατέλη και άλλων στελεχών- ισχυρός πυρήνας ακροδεξιών. Ο αντίλογος αναφέρει ότι η περιοχή που καλύπτει η Ψυχιατρική Κλινική της Νίκαιας είναι μεγάλη και εξ αυτού παρατηρείται και ο υψηλός αριθμός πιστοποιητικών...

Να σημειωθεί ότι ακόμη αναμένονται τα πιστοποιητικά που έχει δώσει το «Δρομοκαΐτειο» Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, καθώς ακόμη δεν έχει αποστείλει στοιχεία.

Εξετάζοντας, πάντως, τον συνολικό αριθμό των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εγείρονται ξανά τα ζητήματα που αφορούν τις άδειες οπλοφορίας και οπλοκατοχής που εκδίδονται σχετικά εύκολα σε ολόκληρη τη χώρα. Το θέμα είχε θέσει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) από το 2009 με έγγραφό της.

«Η ψυχιατρική και οι ψυχίατροι δεν έχουν τις γνώσεις, ούτε τα μέσα για να μπορούν να βεβαιώσουν με ασφάλεια εάν ένα πρόσωπο μπορεί να φέρει πυροβόλο όπλο ή άλλο φονικό όργανο και πολύ περισσότερο να βεβαιώσουν ότι το πρόσωπο αυτό σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις θα αντιδράσει σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου και τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις που επικρατούν», σημειώνει η ΕΨΕ.

Και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η μη διαπίστωση ψυχικής διαταραχής δεν σημαίνει ότι τέτοια διαταραχή δεν υπάρχει, ούτε, πολύ περισσότερο, ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον. Η βεβαίωση επομένως ότι δεν διαπιστώθηκε ψυχική διαταραχή δεν ισοδυναμεί με πιστοποιητικό ψυχικής υγείας, όπως πολλοί κακώς συμπεραίνουν. Ο ψυχίατρος μπορεί να βεβαιώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο "δεν πρέπει να φέρει όπλο", αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο "μπορεί να φέρει όπλο"».

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ
Προκαλεί με ακροδεξιές απόψεις και χαιρετά ναζιστικά

Ηταν εξαρχής παράδοξο που ένας λειτουργός της ψυχιατρικής υποστήριζε το κόμμα που θεωρεί ότι οι «ψυχικά ασθενείς» δεν πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «υγιείς». Ομως ο Κ. Παρασχάκης δεν είναι απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής. Ηταν και υποψήφιος με το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου στο Λασίθι, τόσο στις δημοτικές εκλογές του 2010 όσο και στις βουλευτικές του 2012. Ακόμη και σήμερα στο προφίλ του στο Facebook «φιγουράρει» ως εξώφυλλο μία φωτογραφία του αρχηγού της ΧΑ. Στις, δε, αναρτήσεις του «πρωταγωνιστεί» η ΧΑ και τα στελέχη της, ενώ σε ένα βίντεο από εκδήλωση της ΧΑ, που είχε συμμετάσχει, τον βλέπουμε να χαιρετά με τον χιτλερικό τρόπο...

Ο ψυχίατρος της ΧΑ έχει κατηγορηθεί από τους συναδέλφους του για τις φιλοχουντικές απόψεις του. Σε εκπομπή, που είχε πάει ως καλεσμένος, δήλωσε: «Κάνω έκκληση στους ενεργούς στρατιωτικούς να πάρουν πραγματικά τα όπλα. Και όλος ο ελληνικός λαός θα είναι υπέρ αυτών». Τον Μάιο του 2012 ο διευθυντής της 9ης Ψυχιατρικής κλινικής του ΨΝΑ Θ. Μεγαλοοικονόμου κατήγγειλε πως ο Κ. Παρασχάκης «έδωσε, στη διάρκεια της εφημερίας, δύο πιστοποιητικά για έκδοση άδειας οπλοφορίας και, μάλιστα, σε δυο άτομα των οποίων και μόνον η όψη, όπως ελέχθη, τραβούσε, τουλάχιστον, την ?προσοχή?». Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την καταγγελία Θ. Μεγαλοοικονόμου, όταν ο διοικητής... εδέησε να ασχοληθεί με την καταγγελία, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Ο Κ. Παρασχάκης ισχυρίστηκε ότι «τη συγκεκριμένη μέρα δέχθηκε τηλεφώνημα από δύο γνωστούς του (σ.σ.: τον Π. Ζησιμόπουλο και τον Στ. Μπούκουρα) για εθιμοτυπική επίσκεψη. Τους δέχθηκε και όταν του ζήτησαν πληροφορίες για έκδοση πιστοποιητικών, τους εξήγησε τη σχετική διαδικασία και έφυγαν χωρίς ο ίδιος να εκδώσει πιστοποιητικό ή βεβαίωση». Το ΔΣ δέχθηκε τον ισχυρισμό του.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ