ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

85 εύζωνοι με δηλητηρίαση

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εμετούς και ζάλη παρουσίασε σχεδόν η μισή Προεδρική Φρουρά. Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 5 άτομα. Ερευνες για το αν τα αίτια είναι ιογενή ή έφταιγε το φαγητό

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 20/3/2007
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
bali@parliament.gr

Αναζητούνται ακόμα τα αίτια της γαστρεντερίτιδας που προσέβαλε τη μισή σχεδόν Προεδρική Φρουρά, την περασμένη Παρασκευή.

Μια ημέρα μετά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπου το άγημα των Ευζώνων πρωταγωνίστησε στην υποδοχή, 85 Εύζωνοι από τους 200 που αποτελούν συνολικά την Προεδρική Φρουρά παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εμετούς, ζάλη κ.λπ., αριθμός που ανησύχησε ιδιαίτερα τη διοίκηση της Μονάδας.

Πέντε από τους στρατιώτες που υπέστησαν γαστρεντερίτιδα μεταφέρθηκαν, μάλιστα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο θα αποφανθεί τελικά αν τα αίτια ήταν ιογενή ή έφταιγε το φαγητό, το οποίο τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν κρέας με μακαρόνια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ιογενή αίτια, αφού οκτώ από τους 85 που εμφάνισαν τα συμπτώματα βρίσκονταν εκείνη την ημέρα εκτός Μονάδας (ορισμένοι, μάλιστα, ήταν στην Κρήτη) και άρα δεν μπορεί να έφταιγε το φαγητό.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον διευθυντή του στρατιωτικού του γραφείου, υποπτέραρχο Δ. Μανδήλη.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υγείας των Ευζώνων και για τη διαδικασία σίτισής τους.

Η Προεδρική Φρουρά προμηθεύεται, όπως όλες οι Μονάδες, τα κρέατα από τις γενικές αποθήκες στρατού. Το φαγητό προετοιμάζεται στα μαγειρεία του στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο.

Το στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η Προεδρική Φρουρά παραμένει στην ίδια θέση από την αρχή της ιδρύσεώς της, δηλαδή από το 1868.

Καθήκοντα
Σήμερα, στα καθήκοντα της Προεδρικής Φρουράς περιλαμβάνονται: η εγκατάσταση τιμητικών φρουρών όλο το 24ωρο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Πύλη Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.

Η επίσημη έπαρση και υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών καθώς και στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά τη διάρκεια επίδοσης διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ